0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Güzel piyasaların ardında ki güzellikler...

Petrol fiyatları sert düşüşleriyle 26 Dolar'ı test etmiş uzun bir aradan sonra, (geride bıraktığımız hafta) tekrar 38,75 Dolar'a kadar yükseldi!

Bu sadece Petrol fiyatlarının rakamsal yükselişi değildi; gelişmiş ve gelişmekde olan ülkelerin borsaları da yükseldi, moraller de yükseldi,piyasalardaki hareketlilik de yükseldi.

Amerika ve Rusya; Suriye'de Rusya'nın müslümanları katletme mücadelesine “DUR” diyerek kendi aralarında sözde bir ATEŞKES anlaşması yapıldı. 
Bu ateşkes anlaşmasına Rusya her nekadar uymasada, küresel piyasalarda bir rahatlama ve risk iştahının azaldığını gördük. Küresel borsalar adeta coştu, petrol fiyatları tekrar yükseliş trendine geçti ve hafta boyunca pozitif hava korundu. Tek risk Cuma günü ABD Tarımdışı istihdam verisi olmuştu, veriler olumlu geldi ancak piyasalar bu verilere sert tepkiler vermedi ve haftayı da küresel piyasalar pozitif bir seyirde kapatmış oldu. 

Küresel piyasaların bu haftaki performansına baktığımızda şöyle bir ders çıkarabiliriz;

-Savaş olmazsa küresel ekonomiler büyür
-Silahlar susarsa risk iştahı azalır
-Gelişmiş ülkeler samimi olursa Dünya kazanır
-Petrol üzerinden oyun kurulmazsa Ortadoğu başta hiç kimse zarar etmez
-Küresel Piyasalarda Dolar düşerse ABD kazanır
-Küresel Piyasalarda Dolar düşerse Gelişmekte olan ülkeler kazanır
-Küresel ekonomilerde FAİZ düşük olursa Faiz'i düşük ülke kazanır
-Türkiye'de FAİZ düşerse Türkiye kazanır.

 Küresel piyasalarda yaşanan bahar havasından en çok gelişmekde olan ülkeler arasında Türkiye ekonomisi olumlu etkilendi. Bist 77 bin puanın üzerinde kapanış yaparken, Dolar iç piyasalarda 2,90 seviyelerine kadar düştü. Geçen hafta Cuma kapanışını size tekrar hatırlatmak isterim, 3,00 TL. Nedenini geçen hafta ki yazımda sizinle paylaşmıştım;

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Faiz'le alakalı açıklamalarına bir tepkiydi ! Başarılı olabildiler mi? Avuçlarını yaladılar... O ayar verme girişimleri eski Türkiye'deydi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki gün önce aynı açıklamaları yaptı, hatta daha da açık sözlerle mesajını iletti “ Faizler düşmeli, dost acı söyler ama gerçekleri söyler....” madem piyasaları yönlendirecek kadar güçleri vardı neden tekrar Dolar'ı 3,00 liraya yükseltemediler? Dolar kurunu takip etmek istiyorsanız küresel ekonomilerdeki gelişmeleri takip ediniz, manipülasyon-spekilasyon yapanların ağzına bakarsanız yaya kalırsınız. Liderine güvenen, Ülkesinin ekonomisine güvenenler 2,90'dan Dolar alır, Faiz lobisinin maşalarının ağzına bakanlarda 3,00 liradan Dolar alır.

Diğer yaşanan bir güzellikde; Petrol fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesi vatandaşı olumsuz etkilemedi, çünkü Dolar düştü. Petrol fiyatlarının bu haftaki yükselişlerinde Dolar kuru 2,90 değilde 3,00 lira olsaydı geçen hafta pompa fiyatlarına üç kez zam gelirdi. 
Petrol fiyatlarının yükselişinden en çok Altın'ın Ons'u etkilendi.1280 Dolar'ı test eden Ons iç piyasalarda Gram Altın'ı 119,95 TL'ye kadar yükseltti.Yani sizinle daha önce paylaşmış olduğum Altın'ın Gramı 120 TL olacak sözlerimde gerçekleşmiş oldu. İşte bundan sonrasına dikkat !
 

Hem Petrol fiyatlarında hemde Ons fiyatlarında sert düşüşler görebiliriz...
 

Piyasalardaki GÜZELLİKLER devam edecek, ama biraz sabır. Mart ayı sert dalgalanmaların yaşanacağı bir ay olacağını unutmadan temkinli ve iyimser pozisyonlarınızı korumanızı tavsiye ederim...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX