0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Fiziki altın birikimi engellenmemeli!  

Altında kredi kartıyla taksit bitti, düğün yapacaklar dikkat! Düğün sezonu olması sebebiyle kredi kartı taksitiyle altın alacak vatandaşlar, artık altınlarını kredi kartına tek çekim yaptırmak ya da nakit almak zorunda kaldı. Daha önce 4 taksitle satış yapan kuyumcu esnaflarının bu düzenlemeden olumsuz yönde etkileneceğini düşünüyorum. Altın fiyatlarının yükselmesiyle zor günler geçiren kuyumcu esnaflarını artık daha zor günler beklediğini düşünüyorum. 

Çünkü altının gram fiyatı 198.50 lira seviyesinde. Yani dolar/TL kurundan aldığı destekle altın fiyatları yurtiçi piyasalarda düşmüyor. Altının gram fiyatının yüksek olması zaten vatandaşın altın talebinin azalmasına neden olmuştu. Her geçen yıl altın fiyatlarının yükselmesi altın alım gücünü azaltan sebeplerden biri. 

Özellikle düğün sezonunda vatandaş çeyrek fiyatlarının 325 lira olması sebebiyle 22 ayar çeyrek görünümlü gram altın almaya yönelmişti. Örf ve âdetlerimizden dolayı yakın çevresine çeyrek altın hediye etmek zorunda kalan vatandaş, çeyrek altınlarını 4 taksitle alabiliyordu. 

“Onlar bizim düğünümüzde çeyrek altın taktı, biz de takmasak ayıp olur. En azından 4 taksitle öderim mahcup olmam.” diye düşünen vatandaşlar, düğün sezonu olmasıyla ne yapacağını kara kara düşünmeye başladı. 

Diğer yandan bu yaz düğün yapacak çiftler,  bu düzenlemeyle birlikte altın alış verişlerini peşin almak zorunda kalacaklar. Ancak düğün alış verişlerinde altın takıların tutarı az 20 bin lirayı buluyor. 

Bu tutarı denk getiremeyen çiftler, ya bankadan tüketici kredisi kullanmak ya da eş, dost, akrabadan borç almak zorunda kalacak. 

 Nakit hazırlığı bulunmayan, elden borç almak zorunda kalan çiftler ve borç verecekler, şunlara dikkat etmeli : 

- Borç verecekler, borç vereceği kişiyle beraber mutlaka bir kuyumcuya gitmeli tarihiyle birilikte adet, boy, ayar ve gramlarını net yazan iki adet kart yazdırmalı. Bu kartların biri borçluda diğeri ise alacaklıda kalmalı. İleride gram ve ayar konusunda çok tartışmalar çıkıyor, komşuluk ve akrabalık ilişkileri zarar görüyor. 

Kart yazdırdıkları takdirde her iki tarafında ortada itiraz edecekleri bir durum  kalmıyor. 

- Borç verecek kişi kuyumcudan bozdurduğu altınların nakit tutarını elden değil, bankadan ya da postanelerden hesaba yollamalı. İleride borç veya alacak davalarında belge ve delil olarak sunulması haklılığını ispatlayacaktır. 

- Bozdurulan altınları, “işçilikli - işçiliksiz” olarak iki ayrı grupta değerlendirmek gerek. Mesela; 14-18-22 ayar set takımı, kolye, bileklik, kelepçe, yüzük gibi takılar, bozulduğunda işçiliksiz hurda değeri üzerinden hesaplanıyor. Ancak geri alındığında işçilikli değer üzerine koyularak satılıyor. Ondan sebep “ 22 ayar... gram, 18 ayar... gram, 14 ayar.... gram “ diye ayrı ayrı yazdırmak gerekiyor. 

- Borçlanan kişiler, mutlaka altın borçlarını bir an önce kapatmayı hedeflemeli. Çünkü altının gram fiyatı her yıl en az yüzde 25 değer kazanıyor. Mümkün olduğunca çabuk ödenmesi borçlunun menfaatine olacaktır.   

“Altın, bir düşerse üç çıkar “ unutmayın! 

Diğer yandan düğün için taksitle altın alma imkanı bulunmayan çiftler, artık “ Altın Kiralama Yöntemini “ tercih edeceklerini düşünüyorum. 

Yakında kuyumcu mağazalarının camında “ Altın kiralanır “ yazıları görebiliriz. 

Düğün yapacaklar, kuyumcusundan tüm düğün takılarını bir yada iki günlüğüne kiralamak zorunda kalabilirler. 

İşçilik bedeli üzerinden kiralanması muhtemel olan altınlar, düğünden sonra tekrar kuyumcuya teslim edilebilir. Böyle durumlarda kuyumcu esnaflarının bir hukukçudan destek alarak “ Altın Kiralama Sözleşmesi “hazırlatması ve faturasını da kesmesi gerekiyor. Altın kiralayacak vatandaş, mutlaka ayar, gram ve tutar kısmını kontrol etmek zorunda. Altın kiralama yöntemi, iyi niyetli vatandaş ve kuyumcu esnafı arasında sorunun çözülmesini sağlayabilir. Vatandaş takı sorunu çökerken, kuyumcu esnafı da kiralamadan kazanır. 

 Altın fiyatlarının yüksek olması, kredi kartlarında taksitlerin iptal edilmesi beraberinde çeşitli dolandırıcılık olaylarını gündeme getirebilir. 

Mesela kalpazanlar, bu durumu fırsata çevirmek isteyebilir! Vatandaşın tek dikkat etmesi gereken husus kuyumcu esnafı hariç tanımadıkları hiç kimseden altın alış verişi yapmamaları. 

“ Altın Kiralama “ devri sektörde yeni bir çalışma gerektirebilir. Kredi kartlarında sınırlama ve iptal uygulaması ülke ekonomisine katkı sağlayacağını düşünüyor, olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum. Özellikle enflasyon ile mücadelede yapılması gereken basit adımlardan biriydi ve yapıldı. 

Ancak vatandaşın fiziki altın talebinin azalmaması gerekiyor. Bu durum hem sektörü hem de vatandaşı mağdur eder. Ben kuyumculuk sektöründe taksit iptalinin bir kez daha gözden geçirilmesini tavsiye ediyorum. 

En azından düğün sezonlarında ( Mayıs- Ekim arası ) bu uygulama beklemeye alınabilir diye düşünüyorum...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX