0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Düğün yapacaklar dikkat! 

3 ay önce köşe yazılarımda ve röportajlarımda “Altının gram fiyatı 120 TL'ye yükselir, çeyrek 200 TL olur” yorumlarımda bulunduğumda bazıları, “Yok canım daha neler” demişlerdi. 

Şimdi o canlarım bu yazıyı dikkatle okusun, düğün yapacaklar daha da dikkatle okusun... 

Küresel piyasalarda, piyasa oyuncuları yıllık poziyon alırlar. Bu pozisyonlardan para kazanmak için hiç acele etmezler. Yılda iki kez pozisyon alırlar, biri alma pozisyonu diğeri satma. Altın alma pozisyonu altının ons fiyatı küresel piyasalarda 1.040 dolar olduğunda alınmıştı ve 1.237 dolara kadar beklendi. Yine satılmayan ciddi miktarda pozisyonlar var. Onlar da 1.250 doları bekliyor. Şimdi satmaya başladılar. Ons 1.080 dolara düşene kadar bekleyecekler. 

Satılan altının karşılığı TL değil “dolar”. Buna özellikle dikkatinizi çekerim. Dolar 3.10'u görmeden de TL ye dönmezler.İç piyasalarda gram altın TL ise 118.96 TL'ye yükseldi. Sert satışlarla 114 TL ye geriledi, ordan tekrar tepki alımlarıyla 117 TL'yi gördü. Dalgalanmalar var ancak dar bir bandda. 

Yerli yatırımcının tasarruf amacıyla yastık altı birikimlerini altın yapmaları güzel bir gelişme. Ancak AL-SAT yaparak hayal kurma çabalarıda beraberinde zarar ettiriyor. 5-10 bin lira biriktiren “hemen yüksekten satar, düşükten alırım, kar ederimin” peşinde. Yatırımcının hedefi olmayınca borcu olmayınca durum böyle maslesef. Altın yatırımcısı uzun vadeli yatırımcıdır, sürekli alır kenara koyar. Fiyatların düşmesi yükselmesi onu etkilememeli. Yukarıda yazdığım örnekte piyasada bu işin alım satımını bile yapan kişilerin yılda iki kez pozisyon aldığını tekrar hatırlatırım. 

Altın fiyatlarının bu sert yükselişlerinden en çok bu yıl düğün yapacak vatandaşlar etkilendi, herkesin aklındaki soru:

“ALTIN DÜŞECEK Mİ? “ 

Düğün hazırlığı aşamasında Altın almayı ihmal edenler biraz beklemek zorundalar. En fazla 2 ay gibi bir sürede tekrar düşme olasılığı yüksek. Geçen hafta altın 116 TL'den kapanış yapmıştı. Orta vadede yani iki aylık süre içinde Altın'ın destek seviyeleri 110-108-105 TL'dir. Bu beklentilerim gerçekleşirse, yazın düğün yapacaklar; bir kuyumcu esnafından asgari 22 bin TL'lik takı satın alıyorlar. Düşüşler gerçekleştiğinde 3 bin TL kar etmiş olurlar. 

Altın fiyatlarının bu yükselişlerden satarak yaralananlar ise kısa vadeliğine dolara geçmelerini tavsiye edebilirim. 3 TL ve üzerindeki rakamlardan satış yaptıklarında iki kez kar etme şansları olabilir. 

Risk iştahının arttığı, dünya ekonomilerinin daraldığı bu aylarda adımlarımızı çok dikkatli atmalıyız; ne forex oynayarak kumar'a yönelin nede gereksiz borçlanarak lüks tüketime destek verin. Sadece tasarruf edin ve iyi gözlemleyin, iyimser olun ama hayalci olmayın. 

Altın fiyatlarındaki bu sert hareketler en çok çeyrek, cumhuriyet altını gibi sarrafiye ürünlerinde etkili oldu, çünkü hediye takılarda vazgeçilmezler. Çeyrek altın 195 TL'ye cumhuriyet altını ise 790 TL'ye kadar yükselmişti. Bu fiyatlardan hediyelik alamayan vatandaşlarımıza en iyi tavsiyem çeyrek büyüklüğünde gram altın almaları. 190 TL yerine 110 TL ye çeyrekle aynı boyutta, kulplu gram altın işinizi rahatlıkla görecektir. Alım satım arasında aynı çeyrek gibi 3-4 lira oynuyor. Bu durumdan  hem vatandaş memnun kalıyor hemde esnaf. Düğün yapacaklara beklemeleri yönündeki tavsiyelerimi tekrar ederken, kısa vadeli bu düşüşlerinde son fırsat olduğunu saygılarımla burada not düşerim... 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX