0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Tütün kullanımıyla diş eti hastalıkları arasındaki ilişki nedir?

Tütün kullanımıyla akciğer kanseri ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi zaten biliyorduk. Peki tütünün ağızda kötü kokudan ağız kanserine kadar, çeşitli zararlar verdiğini biliyor muydunuz? İçmeyenlere göre sigara içenlerde diş eti hastalığı, diş taşı, çürük (ağız kuruluğundan) ve hatta diş kayıpları (diş eti hastalığından) çok daha fazla görülmektedir. Sigara, diş çekimi ya da cerrahi girişimlerden sonra iyileşmeyi de geciktirir. Ayrıca sigara, implantın kemikle başarılı şekilde kaynaşmasına da zarar verir.  Son çalışmalar, sigara içmenin diş eti hastalıkları için başlıca risk faktörlerinden olduğunu göstermiştir. Araştırmalar, sigaranın ağız hijyeni, yaş, cinsiyet, sistemik hastalıklar, ilaç kullanımı ve diş kontrollerinin sıklığı gibi değişkenlerle karşılaştırıldığında, diş eti hastalığının en güçlü nedeni olduğunu göstermiştir. Sigara içenlerin diş eti hastalıklarına yatkınlığı, çok daha genç yaşlarda başlar ve vakalar çok daha şiddetli seyreder. Araştırmacılar, sigara içmenin diş kaybına ve tamamen dişsiz kalmaya yatkınlığı 4 kat artırdığını bulmuştur. Sigara kullanan birisinde, periyodontal tedaviye ihtiyaç duyduğunda, yapılan ön muayenelerde derin diş eti ceplerine rastlanır. Ayrıca tedavi sonrasında sigara kullanımı devam ederse, uzun dönemde bu cepler toparlanamaz. Sigara kullananlarda tedaviye cevap çok da iyi değildir ve iyileşme çok daha yavaş olur. Yapılan çalışmalarda, sigara içenlerin içmeyenlere göre diş eti hastalığına yatkınlığı yaklaşık 4 kat fazla ve bu değerin, sigarayı bırakanlarda 1. 7 kat fazla olduğu gösterilmiştir. Yine bu çalışmalarda, kullanılan sigara miktarının da diş eti hastalıklarına yakalanma riskinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Örneğin, günde 9 ya da daha az sigara içen birinin diş eti hastalığına yakalanma riski, içmeyen birine göre 2. 8 kat daha fazlayken, günde 31 ya da daha fazla sigara içen birinde bu ihtimal, 6 kat daha fazla olmaktadır. 

Sigara sadece diş ve çevre dokularını etkilemez, aynı zamanda bağışıklık sistemini baskılayarak bireyin enfeksiyona ve hastalığa karşı savaşma yeteneğini de azaltır. Çoğu insan, her saatte bir kişinin ağız kanserinden öldüğünü duyduğunda şaşırmaktadır. Bu hastaların yüzde 75’i, alkolle beraber tütün (özellikle sigara, pipo, puro, nargile) tüketenlerdir. Alkolle sigara, aynı anda kullanıldığında, ağız kanserine yakalanma riski 15 kat daha fazla artmaktadır. Tütün kullanımının, diş eti hastalıkları ve diş kaybı riskini ve şiddetini artırdığı belgelenmiştir. Son çalışmalar, yetişkinlerde görülen diş eti hastalıklarının yüzde 50’sinde sigara içmenin etkili olduğunu göstermektedir. Tütün çiğneyen hastalarda ise ağız kanserine yakalanma riski, kullanmayanların 4 katı kadardır. Tütün kullanımının ağız kanserine neden olduğu net bir şekilde kanıtlanmıştır. Oral skuamöz hücre karsinoması adı verilen kanser türünün en belirgin tetikleyicisi olarak tütün gösterilmektedir. Her yıl milyonlarca lira sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için harcanmaktadır. Hastalığa ve ölüme en çok yol açan fakat engellenebilir olan tek neden olarak bilinen sigaranın zararları üzerine farkındalık yaratan birçok kamu bilgilendirmesine rağmen, insanların büyük bir kısmı hala sigara kullanmakta ve birçoğu da pasif içici olarak sigaradan zarar görmektedir. 

Diş hekimleri, bir bütün olarak tütünün vücut sağlığı üzerindeki zararlı etkileri konusunda bilinçlenerek kullanımını durdurmak için ölçümlere başlamıştır. Son araştırmalar, diş hekimlerinin sigarayı bıraktırma faaliyetlerine dahil olduklarını ve hastalarına bu konuda yardımcı olmak için ellerinden geleni yaptıklarını göstermektedir.

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX