0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Neler oluyor?

Şöyle bir neler oluyor diye, gündeme bakacak olsam, ya memleketin kısır tartışmalarını ya da içimizi kan ağlatan, lakin hiçbir şey yap(a)madan sadece izlediğimiz Gazze meselesini görüyorum. Memleketin kısır tartışmalarına aşinayım, derimiz kalınlaştı artık. Seçimler, ekonomi, cinayetler, futbol kulüplerimizin düşman ülkeler gibi bir soğuk savaş hali vesaire...Liste uzayıp gider, ama aynı şeyleri konuşmak artık can sıkıyor. Madem gündemden sıkıldık, dünyada ilginç neler oluyor onlara bakalım biraz.

Moldova Dışişleri Bakanı Mihail Popşoi, ülkenin savunma bütçesini ciddi biçimde arttırdıklarını, ancak yine Real Madrid gibi bazı futbol kulüplerinin savunmaya daha fazla harcama yaptığını ifade etti. Komik değil mi? Bir tarafta bir ülke diğer tarafta bir futbol kulübü..! Son bir yıl içinde, Moldova'nın savunma bütçesinin yüzde 68 arttığını, ancak mevcut bütçenin daha hala gülünç olduğunu belirten Popşoi, "Zira son 30 yılda askeri ihtiyaçlara GSYİH'nin yüzde 0.3'ü gibi çok küçük miktarlar ayrıldı. Yani neredeyse hiçbir şey ayrılmadı ve şimdiki artış da 'hiçbir şeyden' yapılmış oldu" dedi.

Bazen, İspanyol Real Madrid gibi Avrupalı futbol kulüplerine ve diğer büyük takımlara baktığını anlatan Popşoi, "Onların savunma hattı, bizim ulusal orduya yatırımlarımızdan daha pahalı." Dedi. Günümüz dünyasında savunma bütçesini düşük tutmak, çok cesaretli bir hareket olsa gerek. Her geçen gün ülkelerin bir uçuruma doğru gittiğini görmemek için, kör olmak gerek.

MODA MODA MODA

Her ne kadar alakasız olsam da, algoritma takip etmediğim hesapları ve bazı twitleri karşıma çıkarmaktan vazgeçmiyor. Aslında çok da şikayetçi sayılmam, çünkü bana tamamen yabancı bir dünyadan haberdar ediyor. Bu sefer ki çılgınlık, yine moda dünyasından. Kapitalizmin çılgınlık seviyesinin her geçen gün artması, değirmenin de sürekli dönüp, döngüyü devam ettirme çabaları nedeniyle, her geçen gün yeni acayiplikler ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu sefer ki garipliklerden biri de, Balenciaga denilen bir markanın, bileklik olarak piyasaya koli bandı sürmesi! Evet evet, bildiğiniz koli bandı, üzerinde markanın ismi olan bildiğimiz nalbur işi koli bandı. Ve bu bandın piyasa fiyatı ise 275 Euro, TL cinsinden 9 bin 600 küsurlu bir meblağ. Allah, o parayı verip, hatta bırakın para vermeyi bedava verilse dahi takılmayacak şeyi, bileğine takacak olanlara, akıl fikir hidayet versin.

Bir diğer gariplik ise, Paris Moda Haftası kapsamında düzenlenen Coperni defilesinde görülmüş. Markanın, defilede transparan tasarımıyla dikkat çeken yeni model çantası, "Aerogel Air Swipe Bag". Bu çantanın enteresan görünümünün sebebi ise, % 99' unun havadan, % 1'inin ise camdan oluşması! NASA teknolojisini kullanan marka, "Aerojel" adında bir madde kullanmış. Genellikle "mavi duman" veya "katı duman" olarak anılan aerojel, süngerimsi, gözenekli bir yapıya sahip, hacminin % 99' undan fazlasının açık alan olduğu, camdan bin kat daha az yoğunluğa sahip silikon bazlı bir katıymış. Adeta bir bulut gibi görünen çanta, nano malzemeden üretilen en büyük parça olma özelliği taşıyormuş. Çantanın ağırlığı ise yalnızca 37 gram. Marka, çantayı tanıtırken şu ifadeleri kullanmış:

"Bu çok hassas (ve kırılgan olmayan) nano materyal, NASA tarafından yıldız tozunu yakalamak için kullanıldı: Çünkü aşırı ısıya ve ağırlığının 4000 katı basınca dayanabiliyor. Bu Air Swipe çantası, bu uzay teknolojisi nano malzemesinden yapılmış şimdiye kadarki en büyük nesnedir. Çanta, Ioannis Michaloudis tarafından geliştirildi."

Eee ne demiştik, insanlığa ve kapitalizme yeni ürünler yeni çılgınlıklar lazım. Sınırı olmaksızın... Yeter ki farklı olsun doyumsuz insanlığa...

Ahmet Yenilmez Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX