0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

MESELE ÇOCUK OLUNCA…

Siyasetin hayatımızda, en yoğun olarak bulunduğu seçim öncesi dönemlerden birini daha yaşıyoruz. Sağa dönüyoruz bir miting, sola dönüyoruz, bir başka miting. Sosyal medyası, televizyonu derken, gündemde başka bir konu göremez olduk. Bu siyaset dolu günlerimizde algınızı, başka tarafa taşımak istiyorum biraz.

Sosyal medyada bir fotoğraf geziyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kreşlerinden birinde, cinsiyetsiz tuvalet meselesinin uygulamaya geçtiğini gösteriyor. Sembolü ise kapısında el ele tutuşan kız ve erkek çocukla tasvir edilmiş. Kreş dediğimiz 3-6 yaş arası çocukların bulunduğu bir yer. Ve daha çocukların kendi bedenlerini yeni tanıma sürecinde oldukları bir çağda, böylesi bir uygulama! Kendileri hakkında sağlıklı karar verebilecek derecede büyüdüklerini düşünüyorlar ki, o yaş grubuna böylesine bir uygulama yapmışlar. Bahsi geçen okul da genellikle çalışan ailelerin çocuklarını emanet etmek zorunda oldukları için tercih ettikleri düşük bütçeli okullardan.

O yaş grubunda çocuklar, kendilerinin veya arkadaşlarının psikolojilerine neyin iyi neyin kötü gelebileceğinin ayrımını yapacak yaşta olduklarından (!), bunda herhangi bir sıkıntı görülmemiş anlaşılan!

Reşit olan insanlarda bile, zarar görülebilme ihtimali olan bu uygulamanın, çocuklar üzerinde yaratacağı kalıcı sorunları düşünebiliyor musunuz? Özellikle ergenlik dönemine yaklaşan çocuklar, cinsiyet kimliklerini keşfetmeye başlarlar ve bu süreçte tuvaletlerde cinsiyet ayrımı önemli bir rol oynar. Cinsiyet ayrımı olmayan tuvaletlerin kullanımının, çocukların kendilerini tanımlama sürecinde, kafa karışıklığına neden olma ihtimali çok yüksektir. Bu da, çocukların cinsiyet kimliklerinin oluşmasını engelleyebilir ve çocukların kendilerini ifade etmelerini zorlaştırabilir.

Ayrıca, cinsiyet ayrımı olmayan tuvaletlerin kullanımı, cinsel taciz vakalarının artmasına da neden olur. Çünkü, bu tuvaletlerde farklı cinsiyet kimliklerine sahip insanlar bir arada bulunur ve bu da henüz kendisi için bile, doğru olanı sağlıklı tahlil edemeyecek yaştaki bazı kişilerin fırsatçılık yapmasına neden olabilir. Bu durum da çocukların güvenliği açısından endişe verici bir sorun olur. Okullarda bu tuvaletlerin kullanımı sırasında oluşabilecek sorunların nasıl çözüleceği konusunda net bir yönerge yok. Bu da, okulların çocukların güvenliği konusunda yetersiz kalmasına neden olabilir.

Sonuç olarak, cinsiyet ayrımı olmayan tuvaletlerin çocuk psikolojisi üzerinde olumsuz etkileri olacaktır ve geleceklerinde sorunlar yaratacaktır. Bu nedenle henüz kendi sorumluluklarını alamayacak yaştaki çocuklarımızın kalıcı hasarlar görmemesi açısından, bu uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Kalın sağlıcakla.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX