0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Kaşınıyoruz Ey Dünya

Her 200 – 300 yılda bir dünyayı büyük oranda etkileyen bir imparatorluk oldu, geçtiğimiz 200 yılın sonunda da İngiltere, kendisine üzerinde güneş batmayan imparatorluk dedirtti. Çin'den Ortadoğu'ya, Afrika'dan Güney Amerika'ya bir şekilde nüfuz ettiler.

Bu koca organizasyonun başında da hayatını yeni kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth vardı. Kraliçe Elizabeth'in kendisi gibi eşi Philip de Alman kökenli idi. Fakat Philip'in farklı bir özelliği daha vardı. Kendisi devrilen Yunanistan hanedanının prensi idi. Dolayısı ile yıkılmasaydı, Yunanistan kralı olacaktı.

Şimdi onun oğlu, İngiltere tahtına oturdu. Yani, İngiltere'yi son Yunan hanedanının prensi yönetiyor. Tahta çıkmasından mütevellit, Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı hareketleri çoğaldı.

Bundan 100 yıl önce yine İngiltere'nin gazına gelip kaybeden devlet, yine aynı hataya düşmeye niyetli gibi.

Bir kaynayan kazan da Asya oldu. Çin'in İpek Yolu'nu canlandırma projesine karşı güzergahtaki neredeyse tüm ülkelerde kargaşa çıkarılmaya çalışılıyor. Uzun zamandır bu denli farklı coğrafyalarda ve direk devletler arasında dikleşme yaşanmamıştı.

Rusya ve Ukrayna mücadelesi gösterdi ki Avrupa'nın yegane tavrı; birbirine giren iki sınır ülkenin tüm enerjileri ve insan potansiyeli tükensin diye, savaşın sürmesini desteklediler. Ta ki ucu kendilerine dokunana kadar. Avrupa Hükümetleri sanki kodlanmış gibi kendi halkına zarar verse bile savaşların sürmesi için uğraşıyor. Bakalım Avrupa insanı dünyayı şekillendirme uğruna konforundan ne kadar vazgeçecek.

Çin, Tayvan üzerinden de uzak doğu kaşınıyor. Bakalım, Doğu ile Batı arasındaki bu çekişmeler ve iç karıştırma çabalarından hepsinin tam ortasındaki Türkiye nasıl etkilenecek?

İşin diğer tarafında ise, İngiltere'nin yeni kralı, suları ısınan bir dünyaya ortasından girdi. Omuzundaki yük ağır. Kendini ispatlamaya çalışırken agresif kararlar verebilir, zira kendisi tahta çıkmadan önce bile, Küresel yapının içinde boy göstermeye başlamıştı. İklim Krizi adı altında yediğimizden soluduğumuza kadar müdahale etme derdinde olan tüm platformlarda da yer aldı. Bakalım önümüzdeki günlerde daha ne kaşımalar göreceğiz. Bakalım görelim...

Ahmet Yenilmez Diğer Yazıları

Pers Aklı

18 Nisan 2024

Benden demesi

16 Nisan 2024

Distopya

14 Nisan 2024

Gerçekten o kadar etkili miyiz dünyaya?

11 Nisan 2024

Seçim mi seferberlik mi?

09 Nisan 2024

Beceremedi

07 Nisan 2024

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX