0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

17 Eylül size ne hatırlatıyor?

Bu köşede yazmaya başladığım günden bu yana, geçmişte bazı köşe yazarlarının bazı hususları tekrar tekrar yazmalarına pek anlam veremez hatta çok da abartılı bulurdum!

Ne zaman ki, yaş ilerledi cemiyetçilik falan, derken bir gazete köşesinde yazmaya başladım, işte o zaman, geçmişteki o tekrar tekrar yazılan ikazlara, şimdilerde daha bir anlam vermeye başladım.

Gördüm ki, bendenizin de zaman zaman anlam veremediği, tekrarlanan o ikazlar meğer bugünler içinmiş!

Buyurun, bugün 17 Eylül!

Eminim, nedir bu tarih diye, düşünmeye başladınız!

Kiminiz de belki yazıyı okumayı bırakıp, 17 Eylül’ün hikmeti nedir diyerek, arama motorlarına sordunuz!

Ve önünüze onlarca başlık çıkınca, yaşınıza göre kiminizin dikkatini başbakanlarımızdan merhum Adnan Menderes’in 59 yıl önce bugün (17 Eylül 1961)idam edildiğini, daha sonrasında da 30 yıl önce bugün (17 Eylül 1990) naaşlarının Topkapı’ya anıt mezara defnedildiğini görüp, ona yoracaksınız!

Kiminiz de eğer sporla içli dışlıysanız, bundan tam 53 yıl önce (17 Eylül 1967) oynanan Kayserispor Sivasspor futbol müsabakasında 40 kişinin can vermesini görüp, “Vay be! Fanatizm o zamanlarda varmış” deyip bir fatiha okuyacaksınız!

Ama, ne 59 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başbakanının ve bakanlarının neden idam edildiğini ne de bir futbol müsabakasında insanların birbirini boğazlayacak dereceye nasıl gelebildiğini anlayamayacaksınız!

17 Eylül dendiğinde, Anadolu’da yaşayan 83 milyon Türk’ün içerisinde çok, ama çok az kişi bugünün biz Anadolu Türklüğü için çok önemli bir gün olduğunun farkında!

17 Eylül 1176, Miryokefalon Savaşı..!

Bundan tam 844 yıl önce bugün, (17 Eylül 1176) dedemiz II. Kılıçarslan’ın kılıcıyla, “Ey dünya, Anadolu artık Türk vatanıdır” dediği gündür!

Bakınız, Miryokefalon Savaşı’ndan sonra neler olmuş?

- II.Kılıç Arslan Miryokefalon Savaşı'ndan sonra Anadolu'da siyasi birliği kurma ve genişleme siyasetine devam etmiştir. Bu amaçla Malatya'yı alarak Danişmentoğullarına son vermiştir.

-Bu zafer sonucunda, Manuel idaresindeki Bizans'ın o zamana kadar uygulanan atılgan bir stratejiyi geride bırakmak zorunda kalmıştır. Gelecekte Selçuklular karşısında Bizans ordusu sadece sınırları savunan bir güç olmuştu. Böylece bölgede siyasi ve askerî insiyatif Anadolu Selçuklu Devletine geçmiştir.

-Anadoluda Haçlı Seferleriyle Bizans'a geçen üstünlük tekrar Türklere geçmiştir.

En önemlisi de Avrupalı tarihçiler bundan sonra Anadoluya Türkiye demeye başlamıştır.

İşte, o gün bugündür bizi Anadolu’dan çıkarmak onlar için vazgeçilmez hedef olmuş!

Ne zaman ki, merhum Menderes ve bakanları gibi vatanperverler, Türk’ün Anadolu’da daha çok kök salması için bir şeyler yapsalar, onlar da darbe yapmışlar, idamlar, ölümler yaşanmış!

Onun içindir, 15 Temmuz’a da ısrarla, “Başarısız işgal girişimi” denmesi gerektiğini ısrarla yazdım, konuştum!

Demem o ki, 17 Eylül bu ülkede çok, ama çok iyi anlatılmalıdır!

Yoksa, Anadolu’da ilelebet tutunmamız çok çok zor!

Ahmet Yenilmez Diğer Yazıları

Benden demesi

16 Nisan 2024

Distopya

14 Nisan 2024

Gerçekten o kadar etkili miyiz dünyaya?

11 Nisan 2024

Seçim mi seferberlik mi?

09 Nisan 2024

Beceremedi

07 Nisan 2024

Yerel yönetimler

04 Nisan 2024

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX