0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Teşekkürler Sayın Mehmet Nuri Ersoy

Korona süreci her sektörü derinden etkiledi, lakin bendenizin de mesleğinin yer aldığı kültür sanat sektörünü çok daha derinden etkiledi!

Mart ayından bu yana tiyatro, sinema, müzik, resimle ilgili alanların kapanması bir çok insanın işsiz kalmasına sebep oldu!

Bir de buna, sektörümüzün kayıt dışı olduğunu eklerseniz, mağduriyetin çok daha derinden hissedilmesine sebep oldu, oluyor!

Kültür sanat sektörleri içerisinde bir alan var ki, insanlığın en eski mesleklerinden biri olmasına rağmen, bizim ülkemizde meslek odasından tutunuz da ticaret kanunu, iş hukuku, vergi usul kanunu açısından en ihmal edilmiş bir alan olmuştur!

Mesela, bir tiyatro işletmesi de en karlı işletmeler gibi vergi usul kanununa tabi olup %18 KDV vermekte, aynı stopajı ödemekteydi!

Ondandır ki, konservatuar mezunlarının hiç biri diğer mektep mezunları gibi girişimci olmayı düşünememiş, ödenekli tiyatrolarımızdaki istihdam imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı hemen hemen hepsi, dizi sektörüne mahkum bırakılmışlardır!

Bu durum, Türk Tiyatrosu’nun gelişememesine sebep olmuş, gelişmişliğin bugünkü ölçütü olan, “kişi başına düşen tiyatro bileti” gibi kriterlerde ülkemizi en geri sıralara atmıştır!

Aynı durum, Türk Sineması’nın gelişip kurumsallaşabilmesine de engel olmuştur!

Ülkemize de çok ama çok pahalıya sebep olmuştur!

Nasıl mı?

Eğer bu zamana kadar kültür sanat alanında çağdaş reformlar yapılabilseydi, medeniyet coğrafyamızda bir başka Türkiye Cumhuriyeti Devleti olacaktı!

Bugün Ortadoğu, Asya, Afrika ve Arap dünyasında emperyalist ülkelerin öncü silahı, endüstriyel sanat ürünleri olmuştur !

İmdi!

37 yılını tiyatro mesleğine, 25 yılını sinema ve dizi sektörüne oyuncu ve yapımcı olarak emek vermiş bir insan olarak, Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy Bey’e şahsım ve meslektaşlarım adına (en azından ideolojik bağnazlık içerisinde olmayanlar adına ) vicdani, ahlaki teşekkürü borç biliyor ve teşekkür ediyorum!

Çünkü kendileri, bir çoğunu yakinen tanımamıza rağmen, bu zamana kadar hiçbir bakanın yapmadığı reform sayılacak radikal değişiklikleri yapmışlardır!

Yapılan değişiklikleri burada anlatmayacağım, şu kadarını söyleyeyim, alınan bu kararlardan sonra artık ülkemizde kültür ve sanat alanında ekonomik sektörler hızla gelişecek olup hem ülke ekonomisi, hem istihdam alanında çok büyük merhale katedilecektir!

Kültür sanat alanında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de ne kadar yerinde ve zamanında olduğunun ispatı olmuştur !

Çünkü, son 37 yılına oyuncu ve işletme sahibi olarak bizzat şahidi olduğum tiyatro alanında, gelen her bakana arz ettiğimiz ve bir arpa boyu mesafe alamadığımız kronikleşen dertlerimize neşter vurulmuştur !

İşin acı tarafına bakınız ki, yüksek derecede LGBT hassasiyetine sahip olup, profiline LGBT amblemi koyan oyuncu STK’sından bir ses çıkmamış olması düşündürücüdür!

Bir bayram hediyesi nevinden alınan bu kararlar için, teşekkürler Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy!

Ahmet Yenilmez Diğer Yazıları

Pers Aklı

18 Nisan 2024

Benden demesi

16 Nisan 2024

Distopya

14 Nisan 2024

Gerçekten o kadar etkili miyiz dünyaya?

11 Nisan 2024

Seçim mi seferberlik mi?

09 Nisan 2024

Beceremedi

07 Nisan 2024

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX