Boza bağışıklık güçlendirir
Yayın Tarihi: 22 Ocak 2020 Çarşamba 08:00:00
Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2020 Çarşamba 08:00:00
Boza, kendine özgü tadını laktik asit bakterileri sayesinde fermente olmasından yani mayalanmasından alıyor. Fermentasyon, bağırsaklarda yararlı bakterilerin oluşumunu sağlıyor, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara kalkan oluyor.

Kış akşamı ailenizle birlikte evinizde otururken sokaktan gelen sesi işitiyorsunuz! “Bozaaaaaa...” Bu geleneksel lezzetin belki adını duydunuz ama hiç tatmadınız. Ya da tattınız ama nasıl yapıldığını bilmiyorsunuz. Belki de severek düzenli tüketiyorsunuz ancak besin değeri hakkında bilginiz yok!
TARÇIN VE SARI LEBLEBİ EKLENİR
Boza, darı, mısır veya bulgurla hazırlanabilen geleneksel, fermente bir Türk içeceğidir. Bozada kullanılan ham maddenin darı bulgur veya mısır olması, tatlılık, ekşilik, kıvam ve aroma gibi özellikler bozanın üretildiği coğrafyaya göre değişebiliyor. Fermente bir içecek olan boza, mayalandıktan hemen sonra daha tatlı bir lezzete sahipken, bekleme ile ekşi bir lezzet kazanıyor. Geçmişte boza; pekmez, tarçın, karanfil, zencefil ve hindistan cevizi eklenerek içilirken, günümüzde çoğunlukla tarçın ve sarı leblebiyle tüketiliyor.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ ETKİLER
Boza, kendine özgü tadını laktik asit bakterileri sayesinde fermente olmasından yani mayalanmasından alıyor. Fermentasyon, bozaya hem lezzet kazandırıyor hem de bağırsaklarda yararlı bakterilerin oluşumunu sağlıyor. Böylelikle, boza sindirim sistemi sağlığına destek oluyor. Enerji içeriği ve besin değeri yüksek olan boza yeterli ve dengeli beslenirken uygun miktarlarda tüketildiğinde B grubu vitaminler, posa ve protein alımına katkı sağlıyor, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemine destek oluyor. B vitaminlerinden zengin olan boza, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken emziren annelerde sıvı alımına da katkı sağlıyor ve süt üretimine yardımcı oluyor.
- Enerji verir.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Emziren kadınlarda süt yapıcı özelliği vardır.
- Vitamin kaynağı bol olduğundan sporculara tavsiye edilir.
- Probiyotik özelliği vardır.
- Kilo almak isteyenlerin iştahını açar.
- Zihin açıcı özelliği vardır.
- Öksürüğü yok eder.
- Sinirleri dinlendirici etkisi vardır.