Uzay meraklıları buluştu... 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği başladı!
Yayın Tarihi: 10 Ağustos 2024 Cumartesi 12:23:00
Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2024 Cumartesi 12:23:00
TÜBİTAK'ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu gökyüzü gözlem etkinliklerinin 26'ncısı Bursa Uludağ'da gerçekleştiriliyor. 11 Ağustos'a kadar sürecek etkinlik, Uludağ'da gerçekleştirilen törenle başladı. Etkinliğin açılış törenine katılanlar arasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da vardı.
GUNES.COM
Uzayın derinliklerine doğru eğlenceli ve heyecan dolu bir yolculuk başladı. Bursa Uludağ'da düzenlenen 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nin açılış konuşmasını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır yaptı.
GÖKYÜZÜ GÖZLEM ETKİNLİĞİTÜRKİYE'NİN UZAY MİSYONU
— 24 TV (@yirmidorttv) August 10, 2024
TÜBİTAK'ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri'nin 26'ncısı Bursa Uludağ'da gerçekleştiriliyor.11 Etkinliğin açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da katıldı. pic.twitter.com/VHQopM5kXQ
Bakan Kacır, "Perseid meteor yağmurunun en yoğun gerçekleşeceği günlerde düzenlediğimiz gözlem etkinliğimiz boyunca; gün içinde özel filtreli teleskoplarla güneş gözlemleri yapacağız, gece saatlerinde de galaksileri, yıldız kümelerini ve gökcisimlerini gözlemleyeceğiz." dedi.
TÜRKİYE'NİN UZAY MİSYONUBakan Kacır, milli teknoloji hamlesi vizyonuna değinerek bu vizyon doğrultusunda yapılanları anlattı.
Bakan Kacır, "Bu yılın başında Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştirdi." dedi.
Bakan Kacır, "Metre altı çözünürlüğe sahip yer gözlem uydusu İMECE'yi millî imkânlarımızla geliştirdik ve ürettik. Geçtiğimiz yıl nisan ayında yörüngesine yerleşerek uzayda yerini alan, Türk mühendislerin eseri millî gururumuz imece, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın dört bir yanından yüksek çözünürlüklü görüntü elde ediyor. İMECE uydusunda elde ettiğimiz yetkinliği bir adım daha ileriye taşıyarak yerli ve millî haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı geliştirdik."
15 BİNE YAKIN BAŞVURU YAPILDISanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın katkılarıyla, TÜBİTAK'ın koordinesinde gerçekleştirilen etkinliğe 15 bine yakın katılımcı başvurdu ancak sadece bin katılımcı seçilebildi. Her geçen sene yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, 11 Ağustos'a kadar teleskopla gökyüzünü inceleyecek.
Öte yandan etkinlik boyunca bilim insanları, alanında uzman kişiler ve Türkiye'nin astronotları birbirinden ilginç konularda sunumlar da gerçekleştirilecek.