0530 708 54 54
0530 708 54 54
06 Eylül 2018 Perşembe 00:00:00 - Güncelleme:06 Eylül 2018 Perşembe 00:00:00

Uykusuzluğa bitkisel çözüm yarpuz

Yarpuz çayının sakinleştirici özelliği uykuya geçişi kolaylaştırır. Her gün bir bardak içildiğinde uyku bozukluğu tedavisine yardımcı olur.

Anadolu’nun pek çok yöresinde sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişen ve yabani nane olarak bilinen yarpuz, uykusuzluk başta olmak üzere pek çok soruna şifa oluyor. Paslı gibi görüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır. Bitkisel tedavi uzmanları, bu şifalı ve aromalı bitkinin gaz söktürücü olarak, hepatit hastalığına karşı, bayılma ve gut gibi hastalıklarda ve yatıştırıcı etkisiyle sinir hastalıklarında kullanılabildiğini söylüyor. 

Mentol içeriği ferahlık verir

Dahili kullanımlarda yarpuz otu, sindirim sorunları için tercih edilmiştir. Mide ve bağırsakta biriken gazların dışarı atılması için kullanılmıştır. Aynı zamanda, safra sıvısını artırır ve karaciğeri uyarır. Vücut asit-baz dengesini korumak için faydalı olduğu belirtilmiştir. Mentol içerdiğinden, nefes açıcı ve balgam söktürücü olarak soğuk algınlığı ve griple mücadelede kullanılabilir. 

Mikrop öldürür ve ateş düşürür

Etkili bir mikrop öldürücüdür. Terlemeyi artırarak ateş düşürücü etkisinden de söz edilebilir. Asabiyet ve uykusuzluk gibi sorunlarda da aşırıya kaçmadan kullanıldığı belirtilmiştir. Sinirler üzerinde yatıştırıcı bir etkisi vardır ve kas ağrılarıyla romatizma ve artrit gibi sorunlarda etki gösterebilir. Harici olarak ise antiseptik ve dezenfekte edici özelliği vardır. Ancak günümüzde antiseptik ilaç bulmak, yarpuz otunu bulmaktan hem daha kolay hem de daha güvenlidir.

Sinirleri yatıştırır

Bazı durumlarda yarpuz, güçlü antiviral ve antimikrobiyal özelliklerinden dolayı pnömoniyi tedavi etmek için kullanılır. Bununla birlikte, her zaman olduğu gibi çok dikkatli olmalısınız ve bu otu kullanmadan önce mutlaka bir doktorla görüşmelisiniz. Yarpuz içeriğinde yer alan uçucu yağlar sayesinde, beyin ve sinir üzerinde olumlu etki sağlar. Aynı zamanda bu tür saldırıların kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Bazı zamanlarda ortaya çıkan bayılmayı engeller.

Hamileler ve çocuklar kullanmamalı

Düşük yapıcı bir etkisinin olduğu geleneksel olarak biliniyor, bu nedenle hamilelerin kesinlikle kullanmaması gerekir. Fazla yenildiğinde göz kararması ve baş dönmesi yaptığı kaynaklarda geçmektedir. Ayrıca; bu otun belli bir miktarın üstünde toksik etki gösterdiği unutulmamalıdır. Öyle ki, otu yiyen büyükbaş hayvanlarda zehirlenme vakası bildirilmiştir. Ayrıca, çocuklar tarafından  kullanılmamalıdır. 

Çayını balla tadlandırın

Taze yarpuz yaprakları kurutulup, 2 çorba kaşığı kaynamakta olan suyun içine katılır. 15 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra şeker ya da balla tatlandırılarak içilir. Ağız kokusu için kurutulmuş yarpuz yapraklarını çiğnemek de etkilidir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX