0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Nisan 2020 Çarşamba 09:44:00 - Güncelleme:15 Nisan 2020 Çarşamba 09:51:00

Sarı humma hastalığı nedir? Sarı humma nasıl bulaşır?

Dünya Sağlık Örgütü'nün Güney Sudan'da sarı humma salgını başladığını açıklamasının ardından dikkatler sarı humma hastalığına çevrildi. Tehlikeli bir hastalı olan sarı humma nedeniyle 19. yüzyılda İspanya'da 300.000 kişinin sarı hummadan öldüğüne inanılıyor. Güney Sudan'ın güneyde başlayan arı humma hastalığı nedir? Sarı humma nasıl bulaşır? Sarı humma hastalığı nasıl tedavi edilir?

DSÖ açıklamasında, Güney Sudan’ın Uganda sınırındaki Kajo Keji bölgesinde 2 sarı humma vakasının görüldüğü belirtilerek, buradaki halkın hastalığa karşı bağışıklığının bulunmadığı ifade edildi.

Salgınla baş edebilmek için bölgede aşı çalışmasının planlandığı vurgulanan açıklamada, sağlık sisteminin zayıflığı ve gözlem mekanizmasının olmaması nedeniyle salgının büyümesinden korkulduğuna işaret edildi.

SARI HUMMA NEDİR?

Sarıhumma enfekte bir sivrisineğin ısırığı ile bulaşır. Kişiden kişiye direkt temas ile yayılmaz. Sarıhumma hastalığı olan kişiler genellikle hastaneye yatırılmalıdır.

Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde görülen sarı humma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açıyor.

SARI HUMMA BELİRTİLERİ NELER?

– Ateş ve grip benzeri şikayetler.

– Sarılık (cilt veya gözlerde sararma).

– Birden fazla vücut bölgesinde kanama.

– Karaciğer, böbrek, solunum ve diğer organ yetmezlikleri.

– Ölüm (ciddi vakaların % 20 -% 50’si).

SARI HUMMA HASTALIĞINDAN NASIL KORUNULUR?

Sıtmada olduğu gibi sivrisineklerden korunmak, sarı hummadan korunmada da önem taşır. Ancak en önemli korunma yolu aşılanmadır. Sarı hummanın bulunduğu bölgelere gidenlerden veya bu bölgelerden diğer ülkelere geçenlerden sarıhumma aşısı olduklarını belgelendirmeleri istenebilir. Aşı sertifikası aşıdan 10 gün sonra ve ömür boyu geçerlidir. Diğer aşılarla aynı anda, farklı yerlere uygulanabilir.

Sarı humma aşısı sadece belirlenmiş aşı merkezlerinde uygulanıyor. Aşı yapıldıktan sonra, damgalı ve imzalanmış bir “Uluslararası Aşı veya Koruma Belgesi” (sarı kart) veriliyor. Bu sertifikanın geçerliliği aşılamadan 10 gün sonra başlıyor ve 10 yıl sürüyor. Bu kart, bazı ülkelere girmek için gerekir. Aşılı olduğunu kanıtlamayan gezginlere, girişte aşı yapılabilir veya enfekte olmadıklarından emin olmak için 6 gün boyunca gözlemlenebilir.

Sarıhummaya karşı aşı yaptırmadan önce doktorunuzla veya hemşirenizle güzergâhınızı konuşunuz. Sarıhumma aşı gereksinimlerini ve farklı ülkeler için tavsiyeleri öğrenmek için sağlık biriminize danışınız.

Etiketler : sarı humma humma sarı Humma salgın yeni salgın dsö DSÖ sudan güney sudan SARI HUMMA NEDİR? SARI HUMMA BELİRTİLERİ NELER? Dünya Sağlık Örgütü sarı humma nasıl bulaşır bulaşıcı hastalık hastalık
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX