0530 708 54 54
0530 708 54 54
05 Mayıs 2023 Cuma 16:48:00 - Güncelleme:05 Mayıs 2023 Cuma 16:48:00

Dünya Sağlık Örgütü: Kovid-19 küresel acil sağlık durumu olmaktan çıktı

Dünya Sağlık Örgütü: Kovid-19 küresel acil sağlık durumu olmaktan çıktı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Cuma günü yaptığı açıklamada, COVID-19'un yayılmasının artık küresel bir acil durumu oluşturmadığını söyleyerek milyonlarca insanın canına mal olan, büyük sosyal çalkantılar yaratan ve dünya ekonomisini sarsan bir salgının sona yaklaştığına işaret etti.

DSÖ yaptığı açıklamada; genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un, COVID-19'un artık "uluslararası kaygı uyandıran bir halk sağlığı acil durumu veya uluslararası sağlık kuralları uyarınca mümkün mertebe en yüksek alarm seviyesi olan PHEIC durumu teşkil etmeyen, kalıcı ve süregelen bir sağlık sorunu" olduğuna karar verdiğini söyledi.

Ghebreyesus, bir basın toplantısında bu sayının en az 20 milyon olabileceğini belirtmesine rağmen pandeminin patlak vermesinden bu yana geçen üç yıl içinde DSÖ'ye, COVID-19 kaynaklı yaklaşık yedi milyon ölüm bildirildi.

Ancak Ghebreyesus, aşılar ve enfeksiyonlar nedeniyle nüfusun bağışıklığı arttığı için pandeminin bir yıldan uzun bir süredir "düşüş eğiliminde" olduğunu söyledi. COVID-19'un acil durum tanımını değiştirmek için uygun zamanın ne zaman olacağını düşünen DSÖ yetkililerinin, halk sağlığı acil durumunun sona erdiğini ilan etmesini tavsiye ettiklerini de sözlerine ekledi.

Ghebreyesus, "Bu tavsiyeyi kabul ettim." dedi.

"Bu nedenle büyük bir mutlulukla COVID-19'un, küresel bir sağlık acil durumu olmadığını ilan ediyorum."

Ancak bunun, Kovid-19'un artık küresel bir sağlık tehdidi olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayan Ghebreyesus, geçen hafta hastalığın "her üç dakikada bir" can aldığını ve bunun, sadece bilinen ölümler olduğunu sözlerine ekledi.

Reuters'in aktardığı DSÖ verilerine göre 24 Nisan'a kadar olan haftadaki ölüm oranı 3.500 civarıydı. Ocak 2021'de görülen zirve, 100.000'in üzerindeydi.

Etiketler : Kovid-19 Ghebreyesus dsö
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX