0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Dental implantlar hakkında merak edilenler

İmplant uygulamasında bir yaş sınırlaması yoktur. Yaşam kalitenizi arttırmak için hiçbir zaman geç kalmış değilsiniz. Genel sağlık durumu herhangi bir diş tedavisi için uygun olan herkes rahatlıkla implant da yaptırılabilir. 

İmplant nasıl seçilir? Hangi marka, hangi doktor? 

İmplantın boy, çap ve şekil seçiminin tecrübeli bir ekip tarafından yapılması çok önemlidir. Tedavi sürecinde implant konusunda uzmanlaşmış bir ekiple çalışmalardan elde edilecek sonuçların başarısını etkileyen en önemli faktördür. İmplant markası konusunda piyasada yüzlerce seçenek sıralanabilir. Dünyaca kabul görmüş ve kalitesi bilimsel olarak kanıtlanmış bir implant markası seçmek tedavinin başarısını ve uygulanan implantın ömrünü doğrudan etkiler. Diğer yandan implant seçerken uzman görüşlerine de başvurmak gerekir. Hekimlerin, kullandığı implant markası hakkında bilgili ve deneyimli olması da implantın başarısını arttıran bir unsurdur. 

Diş eksikliğinde köprü mü, implant mı? 

1960'lı yılların sonuna doğru İsviçre ve İsveç bazlı ilk bilimsel yayınları takiben gerçekleştirilen klinik çalışmaları olumlu sonuçlar verdi. Bu sonuçları takiben teknolojide kaydedilen hızlı gelişmeler,dental implantları günümüz diş hekimliği günlük klinik uygulamalarının vazgeçilmez bir parçasına dönüştürmüştür. 

Bugün tek diş eksikliğinden tam diş eksikliğine kadar tüm vakalarda implant tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak sonuçların başarısı vakanın zorluk derecesi, hekimin bilgisi, becerisi kullanılan sistemin özellikleriyle yakından ilişkilidir. Türkiye'de diş hekimliği fakültelerindeki implantoloji eğitiminin yetersizliği ve mezuniyet sonrası sürekli eğitim programlarının zorunlu olmaması düşünüldüğünde, hastaların kendi durumlarının zorluk derecesi hakkında bilgi sahibi olması şarttır. Başka bir deyişle zorluk derecesi yüksek vakalarda, hastaların yaşam kalitesini düşüren biyolojik ve teknik komplikasyonlarla karşılaşma olasılığı artmaktadır. Vakaların zorluk derecesi arttığında doğru tedavi için hekimin bilgi ve becerisinin de yüksek olması gerekmektedir. 

Tek diş ile kısa diş eksikliklerinde implant tedavisi, arka dişler bölgesinde genellikle basit iken, ön dişler için yüksek estetik gereksinimler ve anatomik olarak bölgesel zorluklardan ötürü zordur. Günümüze dek yapılan uzun dönemli klinik çalışmalarının tümü özetlendiğinde ortaya çıkan bilimsel sonuç, kurallara uygun yapılmaları halinde köprülerle implantların başarısının birbirlerine benzer olduğudur. Dolayısıyla köprümü yoksa implant mı yapılacağı yönünde vakaya özgü karar alınmalıdır. Bu bilgiler ışığında en az risk ile uzun dönem başarılı tedaviye karar verme aşamasında aşağıdaki yol haritası önerilebilir. 

Çiğnemenin önemli olduğu arka dişler bölgesinde; 

Köprü için olası dişlerde büyük dolgu ve/veya kanal tedavisi yok ise; implant cerrahisi için ileri tekniklere ihtiyaç duyulmuyorsa birinci tercih implant olabilir. Cerrahi işlem zorluk derecesi artarsa köprü alternatif olarak düşünülmelidir. 

Köprü için olası dişlerde büyük dolgu ve/veya kanal tedavisi var ise; implant cerrahisi için ileri tekniklere ihtiyaç varsa öncelikli tercih köprüyken, cerrahi işlem zorluk derecesi düşükse implant tedavisi ciddi olarak düşünülebilir. 

Estetiğin önemli olduğu özellikle üst ön dişler bölgesinde; 

Köprü için olası dişlere de büyük dolgu ve/veya kanal tedavisi yok ise; implant cerrahisi için ileri tekniklere ihtiyaç olsa dahi ön planda implant tedavisi olabilir. Ancak cerrahi uygulamanın zorluk derecesi arttığında eğitim ve tecrübe seviyesi yüksek hekimler tercih edilmelidir. 

Köprü için olası dişlerde büyük dolgu ve/veya kanal tedavisi var ise; implant cerrahisi için ileri tekniklere ihtiyaç varsa öncelikli uygun tedavi köprü olabilir. Eğer standart implant cerrahisi ile implant yerleşimi yapılabilecekse implant tedavisi de ciddi olarak düşünülmelidir. 

Dişsizliğe “daha az” implantla çözüm 

Yeni implant teknolojisi 'All On Four' yöntemiyle hiç dişi olmayan ya da çene kemiklerinde erime olan hastalarda ileri cerrahi teknikler uygulamadan implant yapmak mümkün hale geldi. Ayrıca Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan elmacık kemiği implantı da kemik sorunu olan hastalara implant yapılabilmesinde çare olacak.

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX