0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Hastalıkların psikolojik boyutu

Kendimizin düşünceleriyle evrimleşen bir varlık olduğumuzu anladığımızla huzura kavuşacağımızı bilsek ruhumuzdaki sıkıntılar somatizasyona (bedene) inmeden çözümlenecektir. Yaşadığımız üzüntüler, öfke patlamaları,haksızlık duygusu,mutsuz olma alışkanlığı içsel ilişkilerimizle ilgilidir. Bu ilişkiyi iyi kurarsak dengeli,sabit,Mutlu ve dingin bir hayatımız olacaktır.  

Bir çok hastalıkta olduğu gibi huzursuz bacak sendromu yaşayan insanların hastalıklarının sebebi psikolojik sebepler olabilir, sebebini biliyorsak herşeyi çözebileceğimizi unutmamalıyız. 
Willis-Ekbom hastalığı olarak da adlandırılan ‘huzursuz bacak sendromu’ (HBS) bacaklarda karıncalanma, istemsiz hareket, bacaklarda atma, gıdıklanma benzeri olağan dışı hislere neden olan nörolojik bir hastalıktır. Kişiyi huzursuz eden, istemsiz şekilde bacaklarını oynatmaya sebep olan ve çoğu zaman günlük hayatı zorlaştıran bu hisler bacaklardan değil beyinden kaynaklanır. 

■ Kişi planladığı şeyleri bir türlü hayata geçiremiyorsa, 
■ Maddi ve ya manevi konumu dolasıyla bastırılmış hissediyorsa 
■ Zamanı ve enerjiyi boşa harcamanın suçluluk duygusu ile kendini sorguluyorsa 
■ Aile, iş, okul vs günlük yaşadığı hayattan sıkılıyorsa , hersey Monoton geliyorsa ama birşey yapamayıp hayatını değiştirecek gücü kendinde bulamıyorsa 
■ Kişi stresini veya öfkesini yönetemiyorsa ve kişisel gelişimden uzaklaşmışsa 
■ Kendini maddi hazlarla avutup sorumluluklarından kaçıyorsa 
■ Sorumluluk taşımak istemiyorsa 
■ Bilinçaltında değiştiremediği olay ve kişilere örneğin; Bazı aile bireylerine duyulan bilinçaltı tepki şeklinde hisler taşıyorsa 
Kişiler, ‘huzursuz bacak sendromu’ (HBS) yakalanma potansiyeline yatkındır. Huzursuz bacak sendromu yaşayan kişinin hayat kalitesini düşüren ciddi bir hastalıktır. Çeşitli Tedavi Yöntemleri Denenmeli ve psikolojik bir terapi sürecinden geçmesi gereklidir. 

Bunlardan bazıları; 

■ Psikolojik olarak iyileşmeye hazır olmak ve iyileşmek istemek 
■ Psikolojik terapi almak; kişi öfke ve stres kontrolü üzerine çalışılmalı, bilinçaltında yatan 
■ Kişisel gelişime önem vermek: insanın kendini keşfetmesi, bilinçaltına inmesi kendiyle ilgili farkındalık sağlayacak ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır. 
■ Zihni meşgul etmek: Konsantre olunacak aktiviteler bulmak , örneğin; kitap okumak, bulmaca çözmek, hobi edinmek ve böylece beyni uyarmak oldukça önemlidir. Konsantre olmak zihin için iyi bir jimnastikdir. 
■ Düzenli yürüyüş hem ruhumuza iyi gelecek hemde baldır ağrılarına yürüyüş esnasında yapılan germe hareketleri aşil tendonu, uyluk ve baldır bölgesindeki ağrıların hafifletilmesi için önerilmektedir. 
■ Bedenine iyi davranmak;bedenimiz bize verilen büyük bir armağandır. TV karşısında kanepelerde yatmak yerine Rahat bir yatakta yatmak , temiz hava ve oksijen dolu bir odada uyanmak, rahatlatıcı ayak masajları, ve bacaklara uygulanan lenf masajları son derece rahatlatıcı olacaktır. Masaj kan akışını hızlandırır ve ağrıyı gidermeye yardımcıda olacaktır. 
■ Bedenimize iyi gelen, vücuttaki vitamin ve minarel eksikliğine göre beslenmek huzursuz bacak sendromu tedavisinde etkili olacaktır.Genler ve demir eksikliği bu hastalıkta başlıca şüpheliler olarak tespit edilmiştir. Özellikle Çörekotu, ıspanak, ve diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi demir açısından zengin yiyecekler, magnezyum bakımından zengin gıdalar da huzursuz bacağa iyi gelmektedir. 
■ Özellikle kafeinli içecekler, alkol, sigara, nargile ve tütün ürünleri, aşırı egzersiz yapmak, mide bulantısı ilaçları tüketilmemeli.

Uzman Psikolog Yeşim Akıncı Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX