0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Vatandaşın gündemi ekonomi ekonomi ekonomi...

Bu köşede diğer güncel siyasal meseleler ile ilgili de yazıyorum ama ne yazarsak yazalım yurttaşlarımızın şu korona günlerinde en çok ilgilendiği konu ekonomi ekonomi ekonomi...

*

Yüzlerce mektup alıyorum özellikle krediler meselesine dair. Adeta sadece bu sual soruluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önderliğindeki üç kamu bankasına gerçekten çok büyük yük binmiş durumda.

*

Geçen haftaki yazım üzerine Halk Bankası Genel Müdürü Sayın Osman Arslan da özellikle kredi kartı borç ertelemelerinin 0.98 üzerinden yapılması konusunu inceleteceğini bana özellikle ifade etti.

*

Bu konuda daha önce Halk Bankası’nı bu köşeden tenkit etmiştim. Şu an 1.10 ile bu erteleme yapılıyor Halk Bankasında. Ziraat Bankası ise 0.98 ile bu ertelemeleri yapıyor. Görülüyor ki Halk Bankası da bu oranı 0.98’e çekecek.

*

Kamu bankalarının ve özellikle de Halk Bankası’nın esnaflara açılan krediler noktasında inanılmaz fazla iş yükü var. Dolayısıyla yurttaşlarımızın da anlayışlı olması gerekir.

*

Üç kamu bankası dehşet seviyede yoğun çalışıyor. Kamu bankası çalışanları tatil ve sokağa çıkma yasağı dinlemiyorlar. Sürekli taleplere cevap vermek için çalışıyorlar.

*

Bu süreçte üç kamu bankasının çalışanlarının bu fedakarlığı kamuoyu tarafından yeterince bilinmiyor diye düşünüyorum. Ben elimden geldiğince seslerini duyurmaya gayret edeceğim.

*

Kredi talep eden yurttaşlarımız da lütfen sabırlı olsun. Çok nadir istisnalar hariç herkese kredi verilecek. Ramazan Bayramı’na kadar talebi olup para ödenmeyen kişi kalmaz diye düşünüyorum.

*

Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesinde sağlık alanında da gayet başarılı olduğu açık. BBC ve CNN gibi mevcut Türk hükümetinden hiç hoşlanmayan kurumlar bile bu başarıyı takdir ediyor.

*

Ekonomi noktasında da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önderliğinde İstikrar Kalkanı kapsamında atılan adımların toplam tutarı 200 milyar liraya ulaştı. Bu da önemli bir başarıdır.

*

4,4 milyon aileye 1000 TL destek yardımında bulunuldu. Daha da çok aileye bu para ödenecek. Bu rakam 6 milyon aileyi bulacak gibi gözüküyor.

*

Kapsama girmeyen ancak gelirini, işini kaybedenlere de 1000 TL yardım yapılacağını Berat Albayrak açıkladı çünkü.

*

Temel İhtiyaç Desteği kapsamında şu ana kadar 3 milyon 977 bin vatandaşımıza 22 milyar 295 milyon lira para verildi.

*

Bunun yanında, Esnaf Destek Paketi için 582 bin esnaf başvuruda bulundu. Tam 448 bin 140 esnafa 8 milyar 390 milyon TL finansman tahsisi yapıldı.

*

Paraf Ticari kart için de esnafımızdan 324 bin 814 başvuru geldi, 303 bin 565 esnafımıza kartları tahsis edildi.

*

Paraf kart ile beraber, esnafa sunulan finansman desteği toplam 16 milyar 861 milyon TL’ye ulaştı.

*

İşletmelere sunulan KGF kefaletli İş’e devam Desteği kapsamında da başvurular 143 bin 769’a ulaştı.

*

Bu kapsamda 119 bin 804 firmamıza, 107 milyar 412 milyon TL para verildi. Finansman tahsis edilen firmaların yüzde 96’sını KOBİ’ler oluşturdu.

*

Daha önce de burada ifade ettiğim gibi Halk Bankası nerdeyse başvuran tüm esnafımıza çok uygun faizle 25 bin TL nakit 25 bin TL limitli Paraf kredi kartı vermek suretiyle 50 bin TL kredi verdi ve veriyor.

*

Paraf esnaf kartı ise ilk 3 ay geri ödemesiz vadesi 12 ay. Başvuru için kimlik ve vergi levhası yeterli.

*

Dediğim gibi şu ana kadar başvuran tüm esnafımız aldı. Eğer müracaat etmediyseniz siz de edin esnaf okurlarım. Muhakkak başvurun.

*

Bu ekonomik önlemler artarak devam edecektir ve etmeli. Yurttaşımızın ekonomik olarak ferahlaması çok mühim.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX