0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Zihniyet reformu 

Yeni hükümetler yeni reformlar yapar, ülkesini kalkındırmak ve halkın refahını sağlamaktır görevleri. 

Ancak reformlar sadece ülke ekonomilerinde paraya dayalı olmamalı. İnsanlar kendileri içinde reform yapmalı, yapmayı düşünmeli ve uygulamalı. Eğer huzurlu, sağlıklı, güvenli, mutlu bir gelecek istiyorsak hep beraber önce birbirimize karşı zihniyetimizi değiştirmemiz gerek. Ülkede halk birbirine karşı sevgi beslerse bunlar gerçekleşir, kutuplaşma olmadan, menfaat gözetmeden ve beklentisiz olmalı yeni zihniyet. 

Zihniyet reformu yapacaksa insan, 
-Ülkesine hainlik yapanları masum gözüyle görmemeli. 
Zihniyet reformu yapacaksa insan, 
-Ülke ekonomisini şaha kalkdıranlara, ekonomik olarak güç katanlara, emeği geçenlere önce teşekkür etmeyi bilmeli. 
Zihniyet reformu yapacaksa insan, 
-Dinlemeyi, tartışmayı ve saygı duyarak eleştirmeyi öğrenmeli, sonra tüm rüyalarımız kabusa dönüşebilir. 
Zihniyet reformu yapacaksa insan, 
-Nedenlerle enerji tüketmemeli. Yeni zihniyette hep suçlu aranmamalı, suç işlemeye cesaret veren sistemi eleştirmeli. Anayasa sistemimiz değişirse suç oranları değişir, başkanlık sistemi gelirse yeni reformların önü açılır. 
Zihniyet reformu yapmayacaksa insan, 
Ne hayattan zevk alır ne de yaşamaktan... 

Ülke ekonomilerinde yapılan reformları da avantaja çevirmeli insan. Halk artık kendi ekonomilerinde de zihniyet reformunu değiştirmeli. 
Tasarruf yapmalı, geleceğini düşünerek. Birikim yapmalı kötü günler için, lüks tüketimin esiri olmadan ayakları yere basmalı. Yeni reformlarımızda sormalıyız kendimize “ Bugün işsiz kalsam, çalışamayacak durumda olsam birikimim beni ne kadar idare eder.” Eğer o düşünceyle hareket ederse insan, geleceğe daha umutlu bakar ve hayalleri gerçekleşir. 
Mart ayında ekonomik veriler olumlu geldi ama hane halkının ekonomi verisi hiç olumlu gelmedi. Rakamlar diyor ki “Tüketim arttı, tasarruf azaldı” yani halk borçla yaşamaya devam ediyor. 

 Kendi ekonomi reformunu yapacaksa insan, 

- Cüzdanındaki kredi kartı sayısını azalmalı 
- Her beğendiğini değil, ihtiyacı olduğunu almalı 
- En önemlisi de bugünü değil yarını düşünmeli 
Tasarruf demişken altın fiyatları ne olmuş? Bakalım... 
“Altın” düşüş için bahane bekliyordu! 

Altın fiyatlarının hafta boyunca hem küresel piyasalarda hem de iç piyasalarda satış baskısında olduğunu gördük. 
Yatırımcılar tarafından talep görmeyen altın, mart ayının en zayıf performansını geride bıraktığımız haftada gösterdi. Şubat ayında altının ons fiyatı 1.278 doları, gram altın ise 120 lirayı test etmişti. Bu yükselişlerden sonra altın fiyatlarında kâr satışları başlaması bekleniyordu. Mart ayı altında satış pozisyonu alan, yatırımcısının yüzünü güldüren bir ay oldu. Altının düşüşünü hızlandıran nedenleri başlıklar halinde şöyle yorumlayabiliriz; 

FED yine oynuyor... 

- Geçen hafta yapılan FOMC toplantısı ardından FED üyelerinin yaptığı açıklamalardan sonra emtia fiyatlarının satışların etkisinde kaldığını takip ettik. FED üyelerinin ise genel olarak Janet Yellen'ın yaptığı açıklamaları tekrar ettiğini ve Nisan ayını faiz artırım için canlı bir ihtimal olarak gördüklerini işaret ettiler. Bu açıklamalar altın yatırımcılarının moralini bozmuş ve satış pozisyonlarını hızlandırmış olabilirler. 
Petrol tutunamıyor... 
- Petrol fiyatlarının yeniden düşüşe geçmesi sonucunda enflasyonist beklentilerin azalmış olması, enflasyon karşısındaki en önemli güvenilir limanlardan biri olan altının düşüş hareketini hızlandırmasına neden olmuş durumda. 40 dolar seviyelerinde işlem gören petrol fiyatlarıyla ilgili tekrar 30 dolar seviyelerinin telaffuz edilmesi de tedirginliğe neden olduğunu söyleyebiliriz. 
Paskalya tatili... 

- Cuma günü itibariyle birçok piyasada Paskalya tatili öncesinde altın tradelerinde de hacmin oldukça düştüğünü ve piyasanın tatil moduna erken girdiğini gördük. 
Kâr satışları... 

- Tüm bahaneleri içinde barındıran en önemli madde. Altın yatırımcıları küresel piyasalarda satış pozisyonunu 1.278 dolardan aldığını  gördük. Yatırımcılar FED'in Nisan ayı toplantısının kararını  görmedikçe, alım yönünde bir pozisyon için acele edeceklerini düşünmüyoruz. Ani bir kararla alım pozisyonu almaları için FED toplantı öncesi altının ons fiyatının 1.200 doların altını test etmesi gerekiyor. 

Ons altın hafta boyunca 1.260-1.217 dolar aralığında işlem gördü. Satış baskısı devam ettiğinden, kritik destek seviyesi olan 1.220 doları takip edeceğiz. 
Gram altın ise 116,00-112,350 lira aralığında hareket etti. Dolar kurundaki değer kayıplarının, gram altın fiyatlarındaki düşüşe katkı sağladığını görüyoruz. Düşüşler devam ederse İlk destek seviyesi 110,00 lira olabilir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX