0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Yeni haftada piyasalar ve beklentiler

Piyasaların yönünü bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), belirleyecek.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 24 Temmuz'da (Yarın) gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde artış yapacağını tahmin ediyorum. 

TCMB’nin bu ayki toplantısında 75 baz puan faiz artırması yerinde bir karar olabilir. 

Türkiye’nin sistem değişikliğine fiilen geçmesinden sonra ki ilk faiz kararı olacağından, yabancı sermayeye tam bağımsız mesajı verilebilir. 75-100 baz puanlık faiz artışı, yurtiçi piyasalarda geçen hafta gördüğümüz iyimserliğin devam etmesini destekler. Yani borsada yükselişler, döviz kurlarında düşüşler sürebilir. Bu öngörüm gerçekleşirse BIST 100 endeksi 95 bin puan bandını yukarı yönlü kırabilir ve 100 bin puanlar tekrar test edilebilir.

Cuma günü 4.79’dan haftayı tamamlayan dolar/TL kuru 4.70 devamında 4.65 Lira seviyesine kadar gerileyebilir. Altının gram fiyatı ise kademeli olarak 187-185-183 Lira seviyelerine gerileyebilir.

Yani TCMB’nin faiz kararı piyasaları beklentileri karşılarsa TL diğer para birimleri karşında pozitif ayrışır. Ancak TCMB, faizlerde bir değişikliğe gitmez faiz artırımını pas geçerse o zaman çarşı pazar yeniden karışır. TL’ye karşı tekrar sert satışlar başlayabilir, döviz kurları yeni zirvelerini test ederken altının gram fiyatı da 200 Liraya tekrar yükselir. BIST 100 endeksinde gün içindeki değer kayıpları yüzde 5’i bulabilir. Bu sefer sert düşüşler 85 bin puana kadar sürebilir. PPK’nın kararı piyasaları negatif mi, pozitif mi etkileyecek hep beraber göreceğiz. 

Enflasyon rakamlarının bu kadar yüksek olması TCMB’nin faiz artırım kararını destekliyor. Ondan sebep kırılgan günlerin ardı kara kış değil, bahar olmalı. Piyasalar bugünlerde kara kışı yaşarsa TCMB, bir gecede 5 puanlık faiz artırmak zorunda kalabilir. Ondan sebep bir gecede 5 puan artırmak yerine kademeli artışlar daha yerinde olacağını düşünüyorum.

TCMB’nin bugün faiz artırması bekleniyorsa, geçmişte piyasalarla inatlaşmanın bedelini sorgulamamız gerek. Israrla faiz artırımı yapılmadığından yada yapılamadığından döviz kurlarının yarattığı tahribatın bedellerini bugün hepimiz ödüyoruz. Bugün dolar/TL kurunda 3.50 Lira seviyelerini beklememiz gerekirken 4.50 Lira seviyelerini iyimserlik olarak görmemize neden oldu. Toparlayacak olursak bugün piyasalarda sert dalgalanmalar görebiliriz. Çünkü piyasalar TCMB’na “ Sakın haa “ mesajı vermek isteyebilir. Anlamsız yükseliş ve düşüşleri “ Mesaj “ olarak algılayın. Bu hafta piyasalara yön verecek tek kurum TCMB olacak. TCMB’nin kararını görmeden pozisyon kararları vermemek gerek...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX