0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Siz de çok zarar ettiniz mi?

ABD’de istihdam güçlü, siparişler beklentiyi aştı. Bugün açıklanan verilere göre, haftalık işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta 10 bin kişi artarak 272 bin kişi düzeyinde gerçekleşti. Daha stabil olan 4 haftalık ortalama başvurular ise 1.250 kişi gerileme ile 272 bin kişi oldu. 4 haftalık ortalamanın yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesi, istihdamdaki iyileşmenin sürdüğünü gösteriyor. Açıklanan diğer önemli veri ise dayanıklı tüketim malları siparişleriydi. Ocak ayında yüzde 4,9 oranında artış gösteren veri, Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ocak ayı verilerine baktığımızda ABD ekonomisinin toparlanmaya başladığını görsek de, Şubat ayına yönelik öncü veriler ülkenin küresel ekonomik yavaşlamadan negatif etkilenmeyi sürdürdüğünü gösteriyor. 

Avrupa’da enflasyon gerilemeyi sürdürüyor 

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi Eurostat tarafından bugün açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi 
(TÜFE) Ocak ayında aylık bazda yüzde 1,4 oranında gerileyerek beklentiye paralel gerçekleşti. Aynı dönemde yıllık bazda artış yüzde 0,3 ile beklentinin altında kalırken, çekirdek TÜFE yüzde 1,0 oranında artış gösterdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından hedeflenen yüzde 2’lik enflasyon hedefinden oldukça uzak kalan veriler, bankanın Mart ayında gerçekleştireceği para politikası toplantısında varlık alım programını genişleterek faizleri daha düşüreceği yönündeki beklentiyi kuvvetlendiriyor.  İngiltere beklentiye paralel büyüdü. 

İngiltere'de 2015 yılı dördüncü çeyreğine ait büyüme rakamları açıklandı. Rapora göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) çeyreklik bazda yüzde 0,5, yıllık bazda ise yüzde 1,9 oranında artışla piyasa beklentisine paralel şekilde gerçekleşti. Çeyreklik bazda büyümenin, aynı döneme yüzde 0,7 oranında yükseliş kaydeden tüketici harcamalarından destek bulduğu görülürken, küresel talep gerilemesinin negatif etkileri üretim ve ihracat tarafında kendini hissettirmeyi sürdürüyor. Ülke genelinde yatırımların ve ihracatın yavaşlaması ile ekonomik büyümenin tüketici harcamaları sayesinde korunması, İngiltere’yi daha kırılgan hale getiriyor. 

Shanghai Bileşik Endeksi’nde düşüş sürüyor 

Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkan Yardımcısı Yi Gang açıklamasında, Çin'in istikrarlı bir kura ihtiyaç duyduğunu belirtti. Yuan kurunun, Dolar dışında diğer para birimlerinin de içinde bulunduğu bir sepet tarafından belirleneceğini söyleyen Yi, yakın gelecekte talebin güçlü kalmaya devam edeceğini ifade etti. Bugün ise, Shanghai Bileşik Endeksi’nin yüzde 7’ye yakın değer kaybettiğini gördük. Endeksteki düşüş temelde likidite yetersizliği endişesinden kaynaklanırken, teknoloji ve küçük ölçekli firmaların hisseleri değer kaybında başı çekti. 

IMF 2017 yılı için büyüme tahminini düşürdü 

Uluslararası Para Fonu (IMF) G-20 için hazırladığı beklenti raporunu yayınladı. Kurum Türkiye için 2016 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,2’ye yükseltirken, 2017 yılı için yüzde 3,6 oranında büyüme öngördü. Dünya Bankası ise son tahmininde, küresel büyümenin 2016 yılında yüzde 2,9, 2017 yılında ise yüzde 3,1 oranında gerçekleşeceğini öngörüyor. Küresel büyüme tahminindeki yavaşlama dikkat çekerken, IMF’in 2017 büyüme beklentisinde yüzde 0,1’lik aşağı yönlü revizyon gerçekleştirmesi Türkiye’nin gerileyen talepten negatif yönde etkilenebileceğini gösteriyor. 

Geride bıraktığımız hafta yaşanan gelişmeler aynen böyle, Dolar'ı bir günde 2,92'den 3,00 TL'ye yükselten gerçek neden mi nedir? 
Onu da yarın yazacağım.... 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX