0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

En güzel takınız GÜLÜŞÜNÜZDÜR

Diş hekimliğinde kişinin ağız-diş sağlığı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin önemi, yaşam kalitesi değerlendirmelerini gündeme getirmiştir. Yirmi yıl kadar önce, ağız sağlığıyla yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi ölçen indeksler olmamasına rağmen günümüzde sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde ağız içi problemlerinin etkisini değerlendiren bir dizi ölçek bulunmaktadır. Ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesi ölçekleri, ağız içi problemlerin fonksiyonel, psikolojik ve sosyal etkilerini tanımlama amacıyla kullanılırlar. Kişilerin dişleri veya protezleri, onların hayatlarını fonksiyonel kısıtlılık, fiziksel ağrı, psikolojik rahatsızlık, fiziksel, psikolojik ve sosyal yetersizlikle engelli olma durumları bakımından etkilemektedir. Yaşam kalitesini ölçmede çok yaygın olarak kullanılan bir skalada kişilere yöneltilen sorular şu şekildedir: (OHIP-14 ,oral health ımpact profile 14, soruları)

Fonksiyonel Kısıtlılık

1) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü konuşmada veya herhangi bir kelimeyi telaffuz etmede sorun yaşadınız mı? (Evet, hayır, bilmiyorum)

2) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü tat alma duyunuzun bozulduğunu hissettiğiniz oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

Fiziksel Ağrı

3) Ağzınızda acılı ağrı hissettiğiniz oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

4) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü herhangi bir yiyeceği yerken zorlandığınız oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

Psikolojik Rahatsızlık

5) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü sıkılgan olduğunuz oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

6) Dişleriniz veya protezlerinizden ötürü gergin hissettiğiniz oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

Fiziksel Yetersizlik

7) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü beslenmenizin yetersiz olduğunu düşündünüz mü? (Evet, hayır, bilmiyorum)

8) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü yemeğe ara vermeniz gerekti mi? (Evet, hayır, bilmiyorum)

Psikolojik Yetersizlik

9) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü kendinizi rahat hissetmede zorlandığınız oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

10) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü utandığınız oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

Sosyal Yetersizlik

11) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü başka insanlardan rahatsız oldunuz mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

12) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü günlük işlerinizi yapmada güçlük çektiğiniz oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

Engelli Olma

13) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü hayatta daha az başarılı olduğunuzu düşündüğünüz oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

14) Dişleriniz veya protezlerinizdeki problemlerden ötürü tümüyle fonksiyon göremediğiniz oldu mu? (Evet, hayır, bilmiyorum)

Bu sorulardan en az birinin cevabının evet  ya da bilmiyorum olması, diş hekiminizden randevu alma zamanının geldiğinin bir göstergesidir. Lütfen gülüşünüzün bozulmaması için tüm gayreti gösterin. İlk yapmanız gereken, mevcut durumu en sağlıklı şekilde korumak. eksikliklerinizi tamamlarken de sırayla en iyisini yaptırarak yavaş yavaş yol almaktır. Eğer bu 14 sorudan büyük bir çoğunluğu evet ise ve benim zamanm yok, bir de çok korkuyorum diyorsanız, işte size hafif bir uyku halindeyken problemlerin çözümü için bir öneri: Diş hastalarının hep bir dişçi koltuğuyla ilgili önyargı ve korkuları vardır. Hatta bu korku ve endişe, bazılarında “fobi” boyutuna bile ulaşmıştır. Oysa endişelenecek bir şey yoktur, bu tip hastalarımız için “sedasyon” dediğimiz bir yöntemle, bazen ağızdan; hastanın veya işlemin durumuna göre de bazen damar yoluyla sakinleştirici dediğimiz ilaçlar kullanılarak hastalarımızın çok rahat bir şekilde her türlü diş işlemleri ve ameliyatları yapılabilmektedir. Hastalar önce olabilecek tüm hastalıklarıyla (kalp-hipertansiyon-diyabet- böbrek-karaciğer ve akciğer rahatsızlıkları) değerlendirilip engel bir durum yoksa, alerjik özelliğini de ekarte ettikten sonra, rahatça yapılacak implant-kanal tedavisi veya diş kesimi gibi İşlemlere başlanabilmektedir. Bu sırada parmaktan optik bir okuyucuyla hastaların hayati oksijen seviyelerinin güvenli aralıkta olup olmadığı takip edilir. Bu monitörizasyonla birlikte kalp ritmi ve tansiyonu da izlenerek, güvenli bir şekilde hastaların operasyonları hiçbir şey hatırlamadan ve hissettirmeden gerçekleşebilmektedir. İşlem 1-1.5 saat sürse bile, bu operasyon boyunca komutlarımıza riayet eder ve hiçbir ağrı duymadan gülümseyerek koltuktan uyanır, yarım saatlik bir istirahatin ardından güvenle evine işleri bitmiş olarak gider. Gülümsemenize sebep olacak tüm engelleri aşmak artık sizin elinizde. Tek yapmanız gereken kendinizi rahat ve emin hissedeceğiniz diş hekiminize start vermek. Yeni teknolojiler artık kısa zamanda tüm tedavilerinizi sonuçlandırmak için sizleri bekliyor.

UNUTMAYIN güzel bir gülüş, sizin en güzel takınızdır ve değeri milyon dolarlarla ölçülür.

Diş Hekimi İlker Erdoğan Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX