0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Ahmet Hamdi Tanpınar

Ne içindeyim zamanın,

Ne de büsbütün dışında;

Yekpare, geniş bir anın

Parçalanmaz akışında.

Bir garip rüya rengiyle

Uyuşmuş gibi her şekil,

Rüzgarda uçan tüy bile

Benim kadar hafif değil.

Tam 119 yıl önce bugün (23 Haziran 1901) doğmuş, bu mısranın müellifi.

İyi ki de doğmuş, doğmuş da bizim de Ahmet Hamdi Tanpınar isminde bir romancımız olmuş!

Romancımız…

Yok yok sadece bu vasfı anlatmaya yetmez, kara kedili Tanpınar’ı!

Bakınız lütfen şu ifadeye, “Saatin kendisi mekan, yürüyüşü zaman, ayarı insandır... Bu da gösterir ki, zaman ve mekan, insanla mevcuttur.”!

Hadi, şimdi başa dönüp tekrar okuyun yukarıdaki mısraları ve merhum Tanpınar’a şair mi, yazar mı yoksa bir toplumbilimci sosyolog mu dersiniz, siz karar verin!

“İnsanoğlu güzel şeye düşmandı. Nasıl bilmeden kendi saadetini, başkasının saadetini yıkmak isterdi? İnsanoğlu “huzur”un iyiliğin düşmanıydı, kendi kendisinin düşmanıydı."

Yıl 1999 ve bendeniz bu sözleri bir daha bir daha dinleyebilmek için, on kez İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ne gittim!

Allah acil şifalar versin Kenan Işık, merhum Tanpınar’ın Huzur romanını sahneye koymuştu.

Daha sonra 2017’de de sahnelenmiş olsa da, merhum Kamuran Usluer’li “Huzur”u defalarca seyretmiş biri olarak, yeni “Huzur”u seyretmeye ayaklarım gitmedi!

Bugün sadece merhum Ahmet Hamdi Tanpınar’ın doğum günü olması hasebiyle yazmadım.

Yaşadığım hale bir isim bulabilmek için, Tanpınar’ın, “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” eserine başvurdum, “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” de beni, merhum Tanpınar’ın bir başka eseri, “Huzur” a yolladı!

Sadece biz değil, tüm insanlık okumalı bu iki eseri, okudukça da kendisini, yaşadıklarını fark etmeli!

Mesela bir tarafta, “Bu akşam çocuklarımın önüne ne koyacağım Allah’ım” diyerek kara kara düşünenler diğer tarafta her bir ferdine milyonlarca EURO ödeyen bir futbol takımına SMS ile yardım toplayanlar..!

Çocuklarının önüne koyacağı ekmek için kara kara düşünen ananın sofrasına bir ekmek daha fazla koyabilmek için, SMS ile bağış toplanırken kıyamet koparanların, her bir ferdine milyonlarca EURO para verilen bir futbol takımına SMS ile bağış toplanmasına bir tek kelime etmemelerine ne demeli?

Üstelik, “Çanakkale Şehitleri” imajı kullanılarak..!

Merhum Tanpınar bugün yaşasaydı “Huzur” da, “Her şey değişebilir, hatta kendi irademizle değiştiririz. Değişmeyecek olan, hayata şekil veren, ona bizim damgamızı basan şeylerdir.” satırlarını böyle mi yazardı?

Ahmet Yenilmez Diğer Yazıları

Benden demesi

16 Nisan 2024

Distopya

14 Nisan 2024

Gerçekten o kadar etkili miyiz dünyaya?

11 Nisan 2024

Seçim mi seferberlik mi?

09 Nisan 2024

Beceremedi

07 Nisan 2024

Yerel yönetimler

04 Nisan 2024

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX