Zeka düşüren 8 alışkanlık
Yayın Tarihi: 04 Temmuz 2024 Perşembe 16:30:00
Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2024 Perşembe 16:30:00
Hepimizin bazı alışkanlıkları var. Fakat bu alışkanlıklardan bazıları beyne zarar vererek zekayı düşürüyor. İşte beyin sağlığınıza zarar verebilecek 8 günlük alışkanlık…
GUNES.COM
Sağlıklı bir beyin istiyorsanız bazı alışkanlıklardan vazgeçmenin tam zamanı. Çünkü 8 alışkanlık zekayı düşürüyor.
İşe geç kalktığınız için öğle yemeğini atlamak veya yeni diziyi izleyerek yatma saatinizi geçirmek ya da atıştırmalıklara engel olamamak... Bunlar zararsız görünebilir, ancak bunlardan bazıları beyninize zarar verebilir. Yapılan her şeyin ana kontrol merkezi olan beyne bu kötülüğü yapmak istemiyorsanız haberimize göz atın.
ZEKA DÜŞÜREN ALIŞKANLIKLAR
Beyin vücudun hayati organı. Tüm mekanizmayı beyin yönetir. Dolayısıyla orayı çöp haline getirmemek için bazı alışkanlıklardan vazgeçmek şart.
1. ÇOK FAZLA KARANLIKTA KALMAK
Karanlıkta oturmayı birçok insan sever. Fakat bu durum aslında beyni yavaşlatan bir şey. Beyin ruh halini yükseltmek için doğal ışığa ihtiyaç duyar. Yeterli güneş ışığı olmadan, kendinizi daha yorgun ve hatta biraz çökmüş hissedebilirsiniz. Bu nedenle uzmanlar, gün içinde dışarı çıkmayı önerir.
2. UYKUSUZLUK
Uykusuzluğun beyne zarar verdiğini sadece biz değil araştırmalar da söylüyor. Bilime göre, uyku eksikliği beynin öğrenme ve hafızayla ilgili bir parçası olan hipokampüste nörolojik hasara yol açar. Bu, odaklanmanızı zorlaştırır. Hatta alzaymır hastalığı da dahil olmak üzere bunamanın birçok nedeninden biridir. Zekanızı yüzde yüz kullanmak istiyorsanız düzenli uykuya alışmanız şart.
3. ÇOK FAZLA HABER OKUMAK
Çevrenizde olup bitenleri öğrenmek önemlidir ancak sağlığınızın daha önemli olduğunu unutmayın. Kötü haberlere sürekli maruz kalmak sempatik sinir sistemini harekete geçirebilir. Bu da vücudunuzun kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını salgılamasına neden olur. Bu, kaygılı ve bunalmış hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle ne kadar izlediğinizi veya okuduğunuzu sınırlamaya çalışın.
4. HİÇ HAREKET ETMEMEK
Fiziksel aktivite kanınızın akmasını sağlar, bu da beyninizin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden neredeyse hiç hareket etmediğinizde, kendinizi halsiz hissedebilir ve net düşünmede zorluk çekebilirsiniz. Bu nedenle kısa molalar vermeye çalışın; her saat başı kalkıp hareket edin, kısa yürüyüşler yapın veya kan dolaşımını sürdürmek için basit egzersizler yapın.
5. SOSYAL İZOLASYON
Japonya'nın Fukuoka kentindeki Kyushu Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bilimsel bir çalışmaya göre en sosyal olarak izole olmuş kişilerde beyin hasarına işaret eden daha fazla beyaz cevher lezyonu bulundu.
Bu nedenle, arkadaşlarınız ve ailenizle bağlantı kurmak, bir kulübe katılmak veya sadece bir komşunuzla sohbet etmek için çaba gösterin. Biraz sosyal etkileşim zihninizi çevik tutabilir ve bilişsel işlevi geliştirebilir.
6. EKRANI ABARTMAK
Ne yazık ki çağımızın sorunu. Çok fazla ekran süresi beyninize zarar veriyor. Aşırı ekran süresi duyusal sistemi aşırı yükler, dikkati dağıtır ve zihinsel kaynakları tüketir. İster telefonunuz, ister bilgisayarınız veya televizyonunuz olsun, çok fazla saat gözlerinizi yorabilir ve uykunuzu bozabilir. Ve daha stresli veya endişeli hissetmenize neden olabilir. Sürekli telefonda olmak yerine, molalar verin ve sınırlar koyun.
7. ŞEKERDEN VAZGEÇMEMEK
Şekerin aşırı tüketimi hafıza ve bilişsel yetersizliklere de yol açabilir. Şekerli atıştırmalıkları ve içecekleri azaltmayı deneyin. Bunun yerine beyninizi sağlıklı tutmak için meyve, kuruyemiş veya tam tahıllar gibi daha sağlıklı seçimler yapın.
8. SON SES MÜZİK DİNLEMEK
Yüksek sesli müzik yalnızca kulaklarınıza kalıcı hasar vermekle kalmaz, aynı zamanda beyniniz elinizdeki karmaşık göreve odaklanmak yerine müziği kapatmakla meşgul olacağından konsantre olma yeteneğinizi de etkileyebilir. Ayrıca gürültü stresi tetikler. Müzik dinlerken sesi kısın ve ara sıra kulaklarınıza mola verin.