Yılda bir gün yönetiyorlar! Kadınların kısa süreli saltanatı

Yayın Tarihi: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 22:20:00

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 22:20:00

Bursa'da Kozluören Köyü'nde 523 yıldır senede bir gün kadınların sözü geçiyor. Muhtarın eşi muhtarlığı, bakkalın eşi esnaflığı devralırken, erkekler ise mehter takımıyla mahalleden çıkarılıyor, giremesinler diye jandarma sınırda nöbet tutuyor.

OSMANLI'DAN KALMA GELENEK

Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı kırsal Kozluören Mahallesi'nde yapılan, geçmişi Osmanlı dönemlerine dayanan ve 'Kadınların bir günlük saltanatı' olarak değerlendirilen, şenlikler bu yıl coşkulu şekilde kutlandı. Sabah saatlerinde tüm erkekleri, mehter takımı eşliğinde mahallenin dışına gönderen kadınlar, yönetimi ele geçirdi. 523 yıllık adet gereği yılda bir gün, köy muhtarının hanımı eşinin yerine muhtarlık işlerine bakarken, azaların eşleri ise kadın muhtara yardımcı oluyor

GÜREŞ ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ

Kozluören Yağlı Güreş ve Kadınlar Günü Pilav Şenliği' kapsamında köyün temel gıda maddelerini karşılayan köy bakkalı ve kahvehaneyi ise bir günlüğüne kadınlar işletiyor. Gün içinde kahvede oyun oynayan, salıncakta sallanan kadınlar, çeşitli illerden gelen kadınlara daha önceden hazırladıkları, etli bulgur pilavı ve ayran ikram etti. Akşam saatlerine kadar mahalleye girişleri yasak olan erkekler ise zamanlarını mahalle dışında düzenledikleri güreş şenliklerini izleyip, gelen davetlileri ağırlamakla geçirdi.