0530 708 54 54
0530 708 54 54
21 Mayıs 2019 Salı 09:42:00 - Güncelleme:21 Mayıs 2019 Salı 10:19:00

Dünyanın dört bir yanında minareler yükseldi: İşte Türkiye’nin yaptırdığı camiler

Yalnızca sınır komşularının ya da İslam aleminin değil, dünyanın dört bir tarafındaki bütün ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan Türkiye’nin yurt dışında yaptırdığı camiler de göze çarpıyor. Türkiye, bugüne dek Rusya’dan Kuzey Kıbrıs’a, İngiltere’den Filipinler’e, ABD’den Haiti’ye uzanan çok geniş bir coğrafyada irili ufaklı 103 cami yaptırdı. İşte Türkiye’nin yurt dışında yaptırdığı birbirinden güzel camiler...

TM Dijital Haber Merkezi

Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) yurt dışında yaptırdığı ya da hâlen yapmakta olduğu cami ile kültür ve eğitim merkezlerinin toplam yatırımı yarım milyar dolara kadar ulaşıyor. Rusya’dan Kuzey Kıbrıs’a, İngiltere’den Filipinler’e uzanan bir coğrafyaya yayılan bu yatırımlar arasında irili ufaklı 103 cami bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığının girişimiyle 1975 yılında kurulan TDV, dünyanın 145 ülkesinde faaliyet gösteriyor. Camilerin yanı sıra eğitim alanında, insani krizlerin yaşandığı bölgelerde ve su kuyularının yapımı gibi alanlarda da projeler yürüten TDV, son dönemde yurt dışında 22 cami açtı, Suriye’de ise 270 caminin onarımını sağladı.

İşte o camilerden bazıları…

ALMANYA, DİTİB KÖLN MERKEZ CAMİİ

Avrupa’nın en büyük camilerinden biri olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Merkez Camii’nin resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 1 Ekim 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Özgün mimarisiyle dikkat çeken Köln Merkez Camii, bin 250 kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde tasarlandı.

KIRGIZİSTAN, BİŞKEK CUMHURİYET MERKEZ İMAM SERAHSİ CAMİİ

Orta Asya’nın en büyük camisi olduğu belirtilen Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaptırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan ve 2 Eylül 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılan Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii’nde 20 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor.

ABD, DİYANET MERKEZİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV iş birliğiyle yapılan Amerika Diyanet Merkezi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle 2 Nisan 2016 tarihinde hizmete açıldı.

ABD’deki Müslümanları aynı çatı altında buluşturan ilk Türk İslam merkezi olma özelliği taşıyan külliyede aynı anda 3 bin kişi ibadet edebiliyor. 16’ncı yüzyıl geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edilen cami, bin 879 metrekare alan üzerine inşa edildi. Külliyede ibadethanenin yanı sıra 300 metrekare genişliğinde İslam Eserleri Müzesi ve Selçuklu mimarisine uygun inşa edilen kültür merkezi de yer alıyor.

RUSYA, MOSKOVA MERKEZ CAMİİ

Süslemeleri için Türkiye’den 100’den fazla sanatkârın çalıştığı Moskova Merkez Camii’nin tüm kalem işleri, mermer mihrap, minber ve kürsü, mermer kedi yolu ve mahfel korkuluklar, avizeler, 20 milimetre kalınlığındaki 6 bin metrekare halı ve ahşap kündekari ana giriş kapıları TDV tarafından yaptırıldı.

Yapımı 23 Eylül 2015 tarihinde tamamlanan ve aynı anda 10 bin kişinin ibadet etmesine olanak tanıyan Moskova Merkez Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın katılımıyla açıldı.

FİLİPİNLER, FATİH CAMİİ

Filipinler’in Haiyun tayfunundan etkilenen Ormoc şehrine inşa edilen Fatih Camii, 200 kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde tasarlandı. Fatih Camii, 2015 yılında tamamlanarak ibadete açıldı.

FİLİPİNLER, OSMANLI CAMİİ

Filipinler’de binlerce insanın hayatını kaybettiği Haiyun tayfunundan en fazla etkilenen yer olan Ormoc şehrinde inşa edilen Osmanlı Camii, 250 kişinin aynı anda ibadet edebileceği şekilde yapıldı. Yapımı 2015 yılında tamamlanan Osmanlı Camii, bölge halkının kullanımına sunuldu.

FİLİPİNLER, TACLOBAN CAMİİ

Filipinler’de yaşanan Haiyun tayfununda büyük hasar gören ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Tacloban kentinde yıkılan caminin yerine Tacloban Camii inşa edildi.

Müştemilatıyla birlikte 400 metrekarelik alana sahip olan Tacloban Camii’nde aynı anda 350 kişi ibadet edebiliyor.

KAZAKİSTAN, HOCA AHMET YESEVİ CAMİİ

Türk-Kazak dostluğunu yansıtan Hoca Ahmet Yesevi Camii, Kazakistan’ın Türkistan şehrinde UNESCO tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilen büyük Türk mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’nin yanı başına inşa edildi.

TDV tarafından yaptırılan ve yapımı 2015’te tamamlanan Hoca Ahmet Yesevi Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve dönemin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından ibadete açıldı.

Çevre düzenlemesiyle birlikte 20 bin metrekare alana sahip olan Hoca Ahmet Yesevi Camii’nde aynı anda 3 bin kişi ibadet edebiliyor.

MALİ, EYÜP SULTAN CAMİİ

TDV tarafından yaptırılan ve Aralık 2013’te tamamlanarak ibadete açılan Mali Eyüp Sultan Camii, aynı zamanda Batı Afrika’nın ilk Osmanlı-Türk mimarisindeki camisi olma özelliği taşıyor. Caminin yapımında kullanılan çini, mermer ve halılar Türkiye’den götürüldü.

HAİTİ, BOUKMAN BUHARA CAMİİ

Haiti’de 2010 yılında yaşanan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği depremden sonra inşa edilen Boukman Buhara Camii, ülkedeki ilk cami olma özelliği taşıyor. TDV tarafından yaptırılan Boukman Buhara Camii’nde 250 kişi aynı anda ibadet edebiliyor.

FİLİSTİN, GAZZE CAMİLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV’nin İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’de yıkılan camilerin yeniden yapımı için başlattığı proje kapsamında Aralık 2015’te 9 caminin temeli atıldı.

İnşa süreçleri 2016 yılında tamamlanan İmam Malik Camii, Bedir Camii, Hazreti Hamza Camii, İmam Buhari Camii, Hasan El Benna Camii, Sefa Camii, İmam Müslim Camii, Sultan II. Abdülhamid Camii ve Tevhid Camii’nde toplam 40 bin 800 kişi ibadet edebiliyor.

BELARUS, MİNSK CAMİİ

Yaklaşık 100 bin Müslümanın bulunduğu Belarus’un başkenti Minsk’te inşa edilen Minsk Camii’nin külliyesi 2 bin 800 metrekare alana sahiptir. Yapımı tamamlanarak ibadete açılan Minsk Camii’nin sadece iç kısmında 2 bin 500 kişi ibadet edebiliyor.

KKTC, HALA SULTAN CAMİİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da inşa edilen Hala Sultan Camii’nin mimarisinde, Edirne Selimiye Camii’nden esinlenildi. Yaklaşık 3 bin 500 metrekare alana sahip olan Hala Sultan Camii’nde aynı anda 7 bin 500 kişi ibadet edebiliyor.

İNGİLTERE, CAMBRIDGE CAMİİ

Yapımı tamamlanmış camilerin yanı sıra yurt dışında yapımı süren 8 adet daha cami bulunuyor. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nin yakınlarına inşa edilen Cambridge Camii de yapımı süren camiler arasında yer alıyor.

BOSNA HERSEK, OLOVO AHİ EVRAN-I VELİ KIRŞEHİR CAMİİ

Kırşehir Belediyesinin TDV aracılığıyla Bosna Hersek’te yaptırmakta olduğu Ahi Evran-ı Veli Kırşehir Camii, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyacak.

Aynı anda 400 kişinin ibadet edebileceği kapasiteye sahip Ahi Evran-ı Veli Kırşehir Camii, tek kubbeli ve klasik form üzerine inşa edilecek.

ARNAVUTLUK, TİRAN (NAMAZGÂH) CAMİİ

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da meclis binasının yanında yer alan ve halk arasında Namazgâh olarak bilinen bölgede yapımı süren Tiran Camii, Arnavutluk Müslümanlarının 100 yıllık cami hasretini sona erdirecek.

Yaklaşık 10 dönümlük arazi üzerine inşa edilen camide, açık alanlarla birlikte aynı anda 10 bin kişi ibadet edebilecek.

Balkanlar’ın en büyüğü olacak Tiran Namazgâh Camii’nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 2015 yılında atılmıştı.

CİBUTİ, II. ABDÜLHAMİD HAN CAMİİ

TDV’nin Afrika Boynuzu ülkelerinden Cibuti’de yaptırdığı II. Abdülhamid Han Camii ve Külliyesi, Cibuti’nin en büyük camisi olma özelliğini taşıyacak.

Aynı anda 5 bin kişinin ibadet etmesine imkân veren II. Abdülhamid Han Camii, Osmanlı Devleti’nden sonra Afrika’da bir Osmanlı Sultanı adına yaptırılan ilk cami olacak.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX