0530 708 54 54
0530 708 54 54
04 Ekim 2022 Salı 10:26:00 - Güncelleme:04 Ekim 2022 Salı 10:26:00

Gök Vatan'a damga vuracak! Türkiye'nin Ege ve Akdeniz'de caydırıcılığı artacak! 2023 yılında envanterde!

Kaynak: aksam.com.tr

ABONE OL

Milli Muharip Uçak'larda kullanılacağı ve bu yıl içerisinde TSK'ya teslim edileceği belirtilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN projelerini takiben açıklanan GÖKHAN RamJet itkili hava hava füzesi projesi büyük heyecan yarattı.

Gök Vatan'a damga vuracak yeni bir silah geliyor. Adı: Ramjet itkili GÖKHAN hava-hava füzesi. Bu yıl içerisinde Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerinin Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecek. Hemen ardından iki yerli füzede kazanılan tecrübe hipersonik hıza yakın Milli Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi Gökhan'a aktarılacak. Peki, "Gökhan" projesinin Türkiye için önemi nedir?

RAMJET İTKİLİ GÖKHAN HAVA-HAVA FÜZESİ TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?

Son dönemde Ege ve Akdeniz'de tehditkar hamlelerde bulunan Yunanistan, Fransa'dan sipariş ettiği 18 adet Rafale savaş uçağının tedariki kapsamında Meteor füzelerinden de önemli miktarda temin etmiş olacak. Bu nedenle menzili 100 km üzerinde olacak olan Gökhan füzesi, Gök Vatan için büyük önem taşıyor.

TSK'NIN EGE VE AKDENİZ'DE CAYDIRICILIĞI ARTACAK

Türkiye, uzun yıllardır dışa bağımlı olduğumuz özellikle mühimmat konularında büyük adımlar attı. F-16'larda kısa menzilli yerli füze BOZDOĞAN, orta menzil için ise GÖKDOĞAN füzeleri üretildi.

Son testleri tamamlanan GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN'ın bu yıl içerisinde envantere girmesi bekliyor. Fakat tüm gelişmeler yaşanırken önümüzde başka bir tehdit oluşmaya başladı. Bu da Avrupalı imhalatçı MBDA şirketinin geliştirdiği "Meteor" füzesi...

Bu füzelerin yaklaşık 100 km bir mevzilinin olduğu belirtilirken en son Yunanistan'ın Fransa'dan satın aldığı 18 adet Rafele savaş uçaklarında da bu füzeler kullanılıyor.

Bu füzeler çok uzaklardan atılıp hedefine kitlendikten sonra sahip oldukları radar tarayıcı başlıkları ile aktif radar güdümlerinden dolayı "at-unut" kabiliyeti ile 100 km uzaklıktaki bir hedefi vurabiliyor. Bu da Türkiye için önemli bir tehdit. Bu yüzden "Gökhan" füzesinin 2023 yılında MMU ile birlikte Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi gerektiği belirtiliyor.

Bu sayede, TSK'nın özellikle Ege ve Akdeniz'de caydırıcılığının korunması ve arttırılması sağlanmış olacak.

2023 YILINDA ENVANTERDE

Yeni nesil uzun menzilli hava hava füzesi GÖKHAN ile Türkiye bir Ramjet teknolojisini füzesine uygulayacak. Ramjet ile de, Türkiye'deki yeni bir hava hava füzesindeki milli teknolojiler yeni bir boyuta geçecek. Ramjet itkili GÖKHAN füzesinin 2023'te yerden atışlı ilik testleri yapılacak

GÖKHAN FÜZESİNİN ÖZELLİKLERİ

Gökhan Füzesi gelecekte Milli Muharip Uçak'ın, Muharip İnsansız Uçak Sistemi'nin, Hürjet'in ve F-16'ların, hava muharebelerindeki ana caydırıcı silah silahı haline gelecek.

Gökhan, ramjet motorun sağladığı yüksek hızla karşı tedbir sistemlerinin üstesinden gelebilecek

Ramjet için test altyapısı kuran TÜBİTAK SAGE, 200'den fazla ramjet ateşlemesi yaptı. Sıvı yakıtlı ramjet motor geliştirilmesinde önemli aşama kat edildi.

Hipersonik hıza yakın Milli Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi Gökhan sayesinden Türkiye, MBDA tarafından geliştirilen METEOR Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi'nin muadili olacak bir sisteme sahip olacak.

Etiketler : Hipersonik TÜBİTAK SAGE Gökhan Füzesi
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX