Antalya'da tarihi keşif... Demre'de Noel Baba heyecanı! Aziz Nikolaos'ın mezarı olabilir
Yayın Tarihi: 07 Aralık 2024 Cumartesi 12:41:00
Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2024 Cumartesi 12:41:00
Tüm dünyanın ‘Noel Baba' olarak tanıdığı, bugünkü Demre'de kurulu olan Aziz Nikolaos'ın kilisesinde, 2 katlı yapı içinde lahit bulundu. Kapak kısmı açığa çıkarılan lahitin, Aziz Nikolaos'a ait olabileceği değerlendirildi.
DHA
Antalya'nın Demre ilçesinde dünyada 'Noel Baba' olarak bilinen Aziz Nikolaos'ın adını taşıyan kilisedeki kazı çalışmalarında, tarihi bir keşif yapıldı. Kiliseyi güneyden çevreleyen iki katlı yapının alt katındaki sondaj çalışmalarında, bir lahit açığa çıkarıldı. Ekipler, tespit edilen lahitle ilgili, şu ana kadar kapak kısmını yüzeye çıkardı.
Kazı çalışmaları dikkatli bir şekilde sürdürülen lahit, Orta Çağ döneminde bölgede meydana gelen deprem ve tsunami sonrasında alüvyonlarla kaplanan, eski dönem kilisesine ait zeminin altından çıktı. Myra'da kutsal temenos veya nekropol yakınında bir yere gömüldüğü bilinen, Aziz Nikolaos'a ait mezar olabileceği de değerlendiriliyor. 6 Aralık ölüm yıldönümü olan Aziz Nikolaos'ın, mezarıyla bulgunun toprak altında kalan kısmının kazılarda ortaya çıkarılması ve yapılacak bilimsel çalışmalarla netleşecek.
LAHİT 2 METRE UZUNLUKTA
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Ebru Fatma Fındık, 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında, ortaya çıkarılan lahdin kilise avlusunda çıkarıldığını belirterek: "Sondaj çalışmalarında sürpriz bir lahitle karşılaştık. Bu eser yerel taştan yapılmış olup, kapağı hafif yüksek beşik çatılıdır. Yaklaşık 2 metre uzunluğundaki lahdin, toprak altında 1,5-2 metre yüksekliğe sahip olduğu tahmin ediliyor. İlk değerlendirmelere göre bölgedeki lahit tipleri ile benzerliği dikkati çekiyor. Aziz Nikolaos Kilisesi kazılarında ilk defa 'in situ' olduğunu düşündüğümüz bir lahitle karşılaşıyoruz" dedi.
MYRA TEMENOS ALANINA YAKIN
Lahdin hemen üzerinde bir duvar olduğunu belirten Doç. Dr. Fındık, şunları söyledi: " Aslında, lahit gördüğünüz gibi duvardan daha alt seviyede, bu dönemde olasılıkla sel baskını oldu ve o duvarın yapıldığı dönemde göremediler. 5'inci yüzyıl kaynaklarını incelediğimizde, Aziz'in Myra kentinin kutsal temenos alanına, yani mezarlık alanına, gömüldüğünü biliyoruz. Bu da şu demektir aslında, lahit daha erken bir evreye gitse bile, bize Aziz Nikolaos'ın gerçekten buraya gömüldüğünü kanıtlayan verilerden."