0530 708 54 54
0530 708 54 54
02 Haziran 2019 Pazar 08:00:00 - Güncelleme:02 Haziran 2019 Pazar 08:00:00

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa

İsmi 'en uzak mescit' anlamına gelen Mescid-i Aksa, Kudüs'te eski Süleyman mabedinin bulunduğu yerde inşa edilmiştir.

Bu tabire ilk olarak Kuran’daki “Kulu Muhammed'i, gece vakti, ayetlerimizden bazılarını göstermek için Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah, noksan sıfatlardan münezzehtir. O, her şeyi işitir ve görür” ayetinde yer verilmiştir. Yapımına Davud (a.s) başlamış, Hz. Süleyman tarafından tamamlanmıştır. 

ÜÇ BÜYÜK MESCİTTEN BİRİ 

Mescid-i Aksa, hicretin 16. ayına kadar Müslümanların kıblesi olmuştur. Fazileti bakımından üç büyük mescitten birisidir. Bu üç mescidin birincisi Mescid-i Haram (Kâbe), ikincisi Mescid-i Nebevi, üçüncüsü ise Mescid-i Aksa’dır. Allah Resulü, şöyle buyurmuştur: “Ziyaret maksadıyla ancak üç mescide seyahat edilebilir; Mescid-i Haram, benim şu mescidim ve Mescid-i Aksa.” İsra hadisesiyle Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürülen Hz. Peygamber’e, burada Miraç şerefi bahşedilmiştir. 

BİRÇOK KEZ ONARIM GÖRDÜ 

Mescid-i Aksa, ilk inşasından başlayarak zaman içinde birçok kez onarım görmüş ve değişik kullanımlarla birlikte günümüze ulaşmıştır. İlk inşa edildiği dönemdeki planıyla günümüzdeki planı arasında farklılıklar bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mescid-i Aksa'ya önemli ilavelerde bulunulmuştur. Bunlardan en önemlisi günümüzde Aksa'nın surları olarak hizmet veren şehir surlarının yenilemesi olmuştur. Üç yüz sene boyunca yıkık olan surları, 5 senede yeniden inşa ettirmiştir. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX