0530 708 54 54
0530 708 54 54
28 Kasım 2017 Salı 15:54:00 - Güncelleme:28 Kasım 2017 Salı 15:59:00

TÜBİTAK da hibrit araç için kolları sıvadı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla yerli otomobil için 5 babayiğit çalışmalara başlarken TÜBİTAK da elektrikli ve hibrit elektrikli araç teknolojisinin geliştirilmesi için harekete geçti. TÜBİTAK; süspansiyon, elektronik kontrol, şerit izleme, elektrikli direksiyon destek, çarpışma önleme sistemi, mekanik fren sistemi tasarlanması için çalışmalara başladı.

TÜBİTAK, elektrikli ve hibrit elektrikli araçlardaki teknoloji geliştirme çalışmalarına paralel olarak araç dinamiği ve kontrol sistemleri geliştirilmesi için kolları sıvadı. TÜBİTAK’ın Ar-Ge çalışmasıyla özgün tasarımlar yaratılması, muadilleriyle kıyaslandığında daha üstün performansa sahip araçlar geliştirilmesi planlanıyor. TÜBİTAK’ın başlattığı çağrı programıyla enerji verimli süspansiyon sistemlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

MİLLİ İMKANLARLA YAPILACAK

Ayrıca sürücü asistanı sistemler, elektronik kararlılık kontrolü (ESP), şerit izleme, otomatik kayma kontrolü (ASR), elektrikli direksiyon destek sistemi, uyarlamalı seyir kontrolü (ACC), şeritten ayrılma uyarı ve diğer aktif güvenlik kontrol sistemleri (ABS, TDC, PCC) oluşturulması öngörülüyor. TÜBİTAK’ın çalışmasıyla aktif güvenlik sistemlerinin performansının geliştirilmesi örneğin çarpışmanın önlenmesi veya çarpışmayı önceden kestirerek hasarı minimize edecek önlemlerin alınması, viraja optimum şartlarda girişin sağlanması gibi donanımlar da milli imkanlarla ortaya çıkarılacak. Çalışmanın amaçları arasında araçta yer alacak tahrik motorların tekerlekleri tahrik etmek üzere yerleştirilmeleri, aracın hızlanma, frenleme ve dönüşlerde motorların araç performansını arttıracak şekilde moment paylaşım kontrollerinin yapılması da yer alıyor.

Hürriyet

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX