KOBİ'lere dünyaya açılma fırsatı

Yayın Tarihi: 11 Ekim 2019 Cuma 08:00:00

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2019 Cuma 08:00:00

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan teşvikler, dünyayı karış karış dolaşıp yeni pazarlar arayan KOBİ’leri ihracatçı hale getiriyor. Firmaların destekleri verimli kullanması gerekiyor.

İhracata başlamak ve global piyasa oyuncusu olmak hiç olmadığı kadar KOBİ'lerin gündeminde. Döviz kurlarını fırsata çevirmek isteyen şirketler, dünyayı karış karış dolaşıp yeni pazarlar arıyor. Bu kapsamda devlet desteklerinde de güncellemeler yapıldı.

SÜREKLİLİK ÇOK ÖNEMLİ 

Zira, dış pazarlara girmek firmalara avantaj sağladığı kadar rekabet, finans problemleri gibi engeller ve tehditler de içeriyor. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan teşvikler hakkında bilgi veren Vizyon Destek Genel Müdürü Hakan Kotan, firmalara ihracatın her aşamasında destek sağlandığını söyledi. Buradaki asıl amacın, firmaların yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler ihraç etmesi olduğunu ifade eden Kotan, “Sağlanan teşvik ve desteklerde temel amaç, ihracatta karşılaşılan sorunları en aza indirmek ve işletmeleri ihracata teşvik etmek. Dolayısyla ekonomik büyümede ihracat ne kadar önemlisi ise ihracatta da teşvik ve destekler o kadar önemli. Her ne kadar teşvikler ile ihracat artırılmaya çalışılsa da, dış pazarlarda hayatta kalınabilmesi için süreklilik çok önemli. Firmaların devlet destekleri konusunda yeterince bilgi sahibi olması ve destekleri verimli kullanması ilk şart” dedi. 

BU DESTEKLERE BAŞVURU YAĞIYOR

- UR-GE Desteği

- Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği

- Yurtdışı Fuar Desteği

- Yurtiçi Fuar Desteği

- Marka Tescil Desteği

- İhracat Belgeleri Desteği

- Yurtdışı Kira Desteği

- Yurtdışı Tanıtım Desteği

- Rapor Desteği

- Yurtdışı Şirket Alımı Desteği

- E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği

- Tasarım Desteği 

BAŞVURURKEN BUNLARA DİKKAT

1- Türk Ticaret Kanunu'nun 124'üncü maddesinde belirtilen sınai ve/ veya ticari firmaların yapısının, limitet, anonim, kolektif, komandit olması gerekiyor. Şahıs firmasıysanız desteklerden yararlanamazsınız. 

2- İlgili firmanın faaliyet gösterdiği sektörlerle ilgili ihracatçı birliğine üye olunması zorunlu. 

3- Destek başvuruları için firmaların; belgelerini elektronik imzalayarak Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi üzerinden yapması gerekiyor. 

4- Firmanın ihracatı artırmak amacıyla hedeflerinin netleştirmiş ve yol haritasını belirlemiş olması önemli. Sadece destek almak için yapılacak başvurular firmaya fayda sağlamıyor. 

5- Destekler ödeme esaslı olup, harcamaların öncelikle firma tarafından yapılması gerekiyor ödeme sonrası destek başvurularının yapılacağı dikkate alınmalı.