Yiyerek hayatta kalmak ve ölmek... Şifa olan yemek ölüm sebebi de olabilir

Yayın Tarihi: 30 Mayıs 2024 Perşembe 14:45:00

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2024 Perşembe 14:45:00

Şef Yunus Emre Akkor, Osmanlı döneminde hekimlerin sarayın mutfağında çalıştığını, 20. yüzyıla kadar şifa olan yemeğin bugün bazı durumlarda ölüm sebebi olduğunu belirtti. Yunus Emre Akkor, "Trans yağlar, paketli gıdalar hepsi bizi yavaş yavaş öldürüyor." dedi.

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği ile Dakar Yunus Emre Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Dakar'a davet edilen şef Yunus Emre Akkor, gastro diplomasi ve Türk yemek kültürü hakkında açıklamalarda bulundu.

Akkor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın girişimiyle başlatılan Türk Mutfağı Haftası etkinlikleriyle Türk mutfağını dünyaya tanıtma şansı yakaladıklarını söyledi.

Özellikle yurt dışında düzenlenen mutfak atölyelerinin Türk mutfağının layıkıyla tanıtılmasında büyük rol oynadığının altını çizen Akkor, "Bu tarz etkinliklerle Türk mutfağının kebap ve dönerden ibaret olmadığını gösterme fırsatı buluyoruz. Örneğin Osmanlı mutfağında vegan, vejetaryen ve raw (çiğ) vegan birçok yemeğimiz var ama pek bilinmiyordu. Böylece dünyanın dört bir yanında gerçekten Türk mutfağını tanıtmış oluyoruz." dedi.

Akkor, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yemeğe oldukça önem verildiği ve yemeğe bir şifa kaynağı olarak bakıldığını belirterek şöyle devam etti:

"Muhammed bin Mahmud Şirvani, 15. yüzyılda Edirne'deki eski sarayda yaşayan bir hekimbaşı ve saray mutfağında çalışıyor. Hekimler o dönem sarayın içindeki hastanelerde değil doğrudan mutfakta çalışmışlar. Osmanlı döneminde son yüzyıla kadar yazılan bütün yemek kitaplarını bizim gibi yemek meraklıları, şefler değil tabipler yazmıştır. Osmanlı'da yemeğin mutlaka şifa vermesi gerektiğine inanılır, eğer yemekte zararlı bir içerik varsa yanında ikram edilen şerbetlerle bu etki azaltılır. Hipokrat'ın da dediği gibi yediklerimiz ilaçlarımızdır, ilaçlarımız da yediklerimiz. Osmanlı mutfağında da tabipler sayesinde önleyici tıp oldukça gelişmiştir. Bugün gördüğüm ise şu: İnsanlar 20. yüzyıla kadar yiyerek hayatta kalmışlar, 21. yüzyılda ise yiyerek ölüyorlar ve bunu fark etmiyorlar. Trans yağlar, paketli gıdalar, yapay tatlandırıcılar, hormonlarla yetiştirilmiş meyve ve sebzeler hepsi bizi yavaş yavaş öldürüyor."