0530 708 54 54
0530 708 54 54
24 Ocak 2017 Salı 14:51:00 - Güncelleme:16 Nisan 2020 Perşembe 14:21:00

"Hizbullah güçleri, İran ve rejim engeller çıkarıyor"

Kazakistan'ın başkenti Astana'daki barış görüşmelerinde silahlı muhaliflerin baş müzakerecisi olan İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş, Rusya'ya Suriye'de kapsamlı ateşkes için bir teklif sunduklarını, bir hafta içerisinde yanıt almayı beklediklerini söyledi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde düzenlenen Suriye barış görüşmeleri sonucunda üç ülkenin kabul ettiği ortak bildiri açıklanıyor.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov tarafından okunan bildiri metnine göre, Rusya, Türkiye ve İran Suriye'deki ateşkesin denetlenmesi için üçlü bir mekanizma kurmaya karar verdi.

Dünyaya duyurulan ortak belgede üç ülke de iç savaşın askeri çözümle bitmeyeceği konusunda mutabık olduklarını ilan etti.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından dünyaya ilan edilen anlaşmada Türkiye, İran ve Rusya, Suriye'deki iç savaşın askeri çözümle bitmeyeceği konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Şiddet düzeyinin düşürülmesi, hızlı bir şekilde insani yardımın iletilmesi ve BMGK kararı doğrultusunda müzakerelerin başlaması konusunda taraflar uzlaştı.

Türkiye Rusya ve İran anlaştı

Suriye konulu toplantıya katılan kaynaklardan edinilen bilgiye göre, çatışmaların durdurulması ve ateşkes ihlallerinin önlenmesi amacıyla Türkiye, Rusya ve İran arasında mutabakat sağlandı.

Mutabakat, üç ülkenin ortak bir mekanizma kurarak, sahadaki ateşkes ortamını izleme ve uygulanmasını sağlamasını öngörüyor.

Üçlü mekanizmanın anlık izlemelerle ulaştığı bilgilerden hızla tespitte bulunarak, saldırıların durdurulması için taraflar üzerindeki nüfuzunu kullanması bekleniyor.

"Hizbullah güçleri, İran ve rejim engeller çıkarıyor"

Uzlaşmanın, taraflar arasında hazırlanan ve bugün yapılması planlanan ortak açıklama çalışmasında kabul edilen maddelerden biri olduğu öğrenildi.

Astana'daki Suriye görüşmelerinde ortak bildirinin açıklanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş, "Rusya'nın Suriye konusundaki pozisyonu değişti, garantör ülke oldu" ifadelerini kullandı.

Alluş, Astana görüşmelerinin sonucunda Rusya, Türkiye ve İran'ın kabul ettiği ortak bildiri konusunda şüpheleri olduğunu belirtip kendilerinin ayrı bir ateşkes teklifi sunduğunu kaydetti.

Rusya'dan bu teklife ilişkin bir hafta içerisinde cevap almayı beklediklerini belirten Alluş, "Ruslar savaşın tarafı oldukları aşamayı geride bıraktı, şimdi garantör olmak için çaba gösteriyorlar" dedi.

"Hizbullah güçleri, İran ve rejim engeller çıkarıyor" diye devam eden Alluş, muhaliflerin, İran'ın Suriye'nin geleceğinde söz hakkı olmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

Etiketler : testler tescil Tesla
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX