0530 708 54 54
0530 708 54 54
02 Haziran 2023 Cuma 13:41:00 - Güncelleme:02 Haziran 2023 Cuma 13:41:00

Meclis'te yeni dönem başladı: Milletvekilleri yemin ediyor

28. Dönem Milletvekilleri bugün Yasama Yılı'nın açılışı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yönetimiyle yapılıyor. İlk yemini, Bahçeli gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28. Dönem Milletvekili Andiçme Töreni dolayısıyla TBMM'ye geldi.

Erdoğan'ı Meclis'te, Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli ve Meclis Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, resmi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Bahçeli ile birlikte Meclis Şeref Holü'ne geçti.

Şeref Holü'nde Erdoğan'ı eski Meclis Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin ve Muhammet Emin Akbaşoğlu ile milletvekilleri karşıladı. Erdoğan, Bahçeli ve Şentop daha sonra Başkanlık Divanı'nın bulunduğu bölüme gitti.

Erdoğan daha sonra yemin törenini izlemek üzere Genel Kurulda kendisi için ayrılan locaya geçti.

Bahçeli, TBMM Geçici Başkanlığı görevini Şentop'tan devraldı

MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, TBMM Geçici Başkanlığı görevini Mustafa Şentop'tan devraldı.

Şentop, Başkanlık makamındaki devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, olgunlukla ve başarıyla sonuçlanan 28. Dönem parlamento seçimleri nihayetinde Meclis'in teşekkül ettiğini söyledi.

Bugün itibarıyla ilk defa yeni Meclisin toplanacağını ve 28. Dönemin başlayacağını dile getiren Şentop, hayırlı olmasını diledi.

Mustafa Şentop, 24 Şubat 2019'da devraldığı TBMM Başkanlığı görevini Bahçeli'ye devrettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"27. Dönemde TBMM'nin 29. başkanlığını üstlendim. Cenabıhakk'a, milletimize böyle bir görevde ve böyle bir dönemde hizmet etme imkanı verdiği için şükrediyorum. Meclis Başkanı olarak seçilmemde, beni aday gösteren Sayın Cumhurbaşkanı'mıza, MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli'ye, destek veren tüm milletvekili arkadaşlarımıza, bu dönem boyunca birlikte çalıştığımız bütün milletvekillerine teşekkür ediyorum. TBMM'nin bir üyesi olmak çok büyük bir şereftir. TBMM'ye başkanlık yapmak ise çok nadir bir şekilde nasip olacak bir mazhariyettir."

TBMM'nin 100. kuruluş yıl dönümünün idrakinde başkanlık yaptığı için ayrıca iftihar ettiğini anlatan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dönemde bütün milletvekili arkadaşlarımıza, beraber çalıştığımız milletvekili arkadaşlarımıza ve TBMM'de birlikte görev yaptığımız bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim. Çok küçük yaşlardan itibaren 'yeniden büyük Türkiye davası' ateşini kalbimize koyan ve bu makamda hizmet etme imkanını nasip eden Cenabıhakk'a tekrar teşekkür ediyorum. Milletimize de şükranlarımı sunuyorum. Başta Gazi Meclisimizin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ve ilk dönem Meclisimizde görev yapan, Milli Mücadele'yi yürüten milletvekilleri olmak üzere, başlangıçtan itibaren bugüne kadar görev yapan, ahirete irtihal eden tüm milletvekillerine, siyasetçilere, devlet adamlarına da rahmet diliyorum. Hepsine şükranlarımızı sunuyorum.

Bu görevi kemalihuzurla ve bahtiyarlıkla büyük siyaset ve devlet adamı Sayın Devlet Bahçeli'ye devrediyorum. Yeni dönem hayırlı olsun. Bir mutasavvıf, 'Bidayeti parlak olanın nihayeti de parlak olur.' der. Parlak bir başlangıçla 28. Dönem başlayacak. Cenabıhak hayırlı hizmetler nasip etsin."

Devlet Bahçeli ise "Çok başarılı bir süreçten sonra yapılmış olan genel seçimlerde yeniden teşekkül etmiş TBMM'de emaneti yasal çerçevede almaktan çok büyük gurur duyuyorum. İnşallah milletimiz için hayırlara vesile olur." ifadelerini kullandı.

Şentop, daha sonra Meclis Başkanlığı mührünü Bahçeli'ye teslim etti ve bir buket çiçek verdi.

Atatürk Anıtı önünde tören

Devir teslimin ardından TBMM Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Törene, TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli ile milletvekilleri katıldı.

Bahçeli'nin anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

YEMİN TÖRENİ 10 SAAT SÜRECEK

İllerin alfabetik sıralamasına göre milletvekilleri tek tek kürsüye gelip Anayasa'da yer alan metni okuyarak yemin edecek. Yemin töreninin yaklaşık 10 saat sürmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı yemini ise yarın gerçekleştirilecek.

YARIN YEMİN EDECEK

TBMM yarın saat 15.00'te Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında yeniden toplanacak. Bahçeli önce Erdoğan'a YSK'dan gelen mazbatayı verecek. Ardından Erdoğan kürsüde yemin ederek 5 yıllık yeni dönemi başlatmış olacak.

YENİ KABİNE AÇIKLANACAK

Erdoğan daha sonra Anıtkabir'i ziyaret edip Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde göreve başlama törenine katılacak. Törene sanat, spor ve medya dünyasından isimler de davet edildi.

YENİ KABİNE AÇIKLANIYOR

Başkan Erdoğan, akşam saatlerinde de göreve başlama töreni dolayısıyla Türkiye'ye gelen yabancı devlet başkanları veya temsilcilerine Çankaya Köşkü'nde yemek verecek. Yemeğin ardından yeni kabinenin açıklanması bekleniyor..

Bakanlık görevine getirilen isimlerin de Anayasa gereği yemin etmesi gerekiyor. Bakanların önümüzdeki hafta yemin etmesi bekleniyor.

TBMM BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Milletvekillerinin yemin etmesiyle birlikte TBMM Başkanlık seçimi süreci de başlayacak. Bugünden itibaren 5 günlük süre içinde partiler başkan adaylarını TBMM Başkanlığı'na bildirecek.

Daha sonraki 5 gün içinde de başkanlık seçimi yapılacak. Ayrıca TBMM ihtisas komisyonu üyeliklerinin dağılımı, ardından da hızlı bir şekilde komisyon başkanı seçimleri yapılacak.

Etiketler : recep tayyip erdoğan tbmm yemin töreni devlet bahçeli
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX