0530 708 54 54
0530 708 54 54
03 Temmuz 2021 Cumartesi 10:19:00 - Güncelleme:03 Temmuz 2021 Cumartesi 10:19:00

Magazin figürüne 2. ders! İşte Ergene'yi kurtaracak proje

'Önergeye değil açılışa bekleriz' Zehir saçan Ergene'nin kurtarılması için 2011'de başlayan projede sona gelindi. Çalışmaları görmezden gelen CHP'nin TBMM'ye sunduğu önerge reddedilince sosyal medyada karalama kampanyası başladı. Cevabı Çevre Bakan Yardımcısı Birpınar verdi: “Çalışma bitti, açılışa bekleriz.”

Yıldız Dağları'ndan doğan ve 283 kilometre yol kat ederek Ege'ye dökülen Ergene Nehri, yıllardır kimyasal ve evsel atıklarla çevreye zehir saçıyor. 1970'ten bu yana sanayi atıklarıyla savaşan Ergene'nin kurtarılması için 2011'de Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hazırlandı. 'Derin Deniz Deşarj Projesi' çerçevesinde yüzlerce kilometrelik dere yatağı temizlendi, kurulan 31 tesisle sular arıtıldı. Ancak yapılan çalışmaları görmezden gelen CHP, önceki gün TBMM'ye Ergene'deki kirliliğin araştırılması için önerge sundu. Teklif AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedilince, CHP medyası bu kez sosyal medyadan karalama kampanyası başlattı. Sunucu Armağan Çağlayan da bu akıma ortak olarak Twitter'dan "Neden, niçin" diye sordu.

'NİÇİN'İ TEK TEK ANLATTI

Cevap, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'dan geldi. Önergenin neden reddedildiğini tek tek anlatan Birpınar, kirliliğin araştırıldığını ve yol haritasının belirlendiğini söyledi. Birpınar, 26'sı belediye ve 5'i OSB'ler için 31 tane Biyolojik Arıtma Tesisi, 14 km tünel, 30 km kara boru hattı, 4.5 km deniz deşarjı yapıldığını ve toplam yatırımın 7 milyar lira olduğunu belirtti. Birpınar paylaşımının devamında önergenin neden reddedildiğini soranlara ''Ergene'nin önergesine değil; açılış törenlerine bekleriz'' diyerek yanıt verdi.

9 Haziran'da başlatılan temizlik seferberliği için de Armağan Çağlayan yine sahnedeydi. Çağlayan sosyal medyadan "Deniz salyasını temizleme çalışmalarının başlaması için tören yapılmış. Şaka gibi! Neyin töreni ki bu? Salyayı temizlemeye başlıyoruz töreni! Bravo!" diyerek projeyi küçümsemeye çalışmış, Birpınar ise ders niteliğinde şu yanıtı vermişti: "Şehrinizde İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Temel ATMAMA töreni yapanlara tek bir sözünüz olmazsa müsilaj törenine hep birlikte gideriz maalesef..."

AKŞAM, 30 Haziran'da Çağlayan'a verilen dersi böyle duyurmuştu.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK ÇEVRE PROJESİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın, Avrupa'nın en büyük çevre projelerinden olduğunu belirtmişti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise bu yıl faaliyete geçecek projeyle sanayi kaynaklı atık sularının Ergene Nehri'ne değil, Marmara Denizi'ne alttan verileceğini söylemişti.

Etiketler : başkan erdoğan armağan çağlayan ergene nehri mehmet emin birpınar
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX