0530 708 54 54
0530 708 54 54
25 Ocak 2020 Cumartesi 09:32:00 - Güncelleme:31 Ocak 2020 Cuma 10:58:00

Cuma günü yapılacak ibadetler neler?

İslam aleminde çok özel bir yeri olan Cuma gününde yapılacak olan ibadetler ile ardından edilecek olan dualar ve ibadetler esnasında okunması gereken sureler araştırılıyor. Cuma günü okunacak sureler ve dualar ile yapılacak ibadetler haberimizde yer alıyor.

İslam aleminde çok özel bir yeri olan Cuma gününde yapılacak olan ibadetler ile ardından edilecek olan dualar ve ibadetler esnasında okunması gereken sureler araştırılıyor. Cuma günü okunacak sureler ve dualar ile yapılacak ibadetler haberimizde..

CUMA GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER

Allahu Teala'nın Cuma Günün Önemini Şöyle Buyurmuştur; 

“Ey iman edenler, Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ı anmaya koşun. Alışverişi bırakın. Bilseniz bu sizin için daha iyidir. Namaz bitince yeryüzüne dağılın. Allah’ın lütfundan rızk isteyin Allah’ı çok anın ki mutluluğa erişesiniz.”(Cuma 9-10) 

Cumayı perşembeden karşılamalı. Perşembe ikindiden sonra istiğfar etmeli. Kur'an-ı kerim ve Yasin suresini okumalı. Bir hadis-i şerifte, (Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir) buyurulmaktadır. 

Cuma gecesi ehli ile gusletmeli. Peygamber efendimiz, (Cuma günü gusledenin günahları affolur) buyurmaktadır. -Cuma namazına erken gitmeli, ilk safta yer almalı. Namaz kılanın önünden geçmemeli. Hatip minbere çıkınca, konuşmamalı. 

Az da olsa sadaka vermeli. Çoluk çocuğunun nafakasını bol vermeli. -Cuma günü duanın kabul olduğu vakti bulmak için hep ibadet etmeli. 
 
Cuma günü çok salevat-ı şerife getirmeli. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki: (Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur. 

Ana babanın ve evliyanın kabirlerini ziyaret etmeli. Bir hadis-i şerif meali şöyledir (Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur. 

Cuma günü sevinmek, herhangi bir müslümanın Cumasını tebrik etmek iyi olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Cuma günü, kuşlar ve vahşi hayvanlar birbirine "Selamün aleyküm, bugün Cuma günüdür" derler.) [Deylemi] 

Cuma günleri ve her gün şu (istiğfar duası)nı çok okumalıdır 

(Allahümmagfir li ve li abai ve ümmehati ve li ebnai ve benati ve li ihveti ve ehavati ve li-amami ve ammati ve li-ahvali ve halati ve li-zevceti ve ebeveyha ve li-esatizeti ve lil-müminine vel-müminat vel hamdü-lillahi Rabbilalemin! Kadın okursa, zevceti yerine zevci ve ebeveyha yerine, ebeveyhi demelidir. 

İkindiden sonra, seccade üzerinde elinden geldiği kadar, (ya Allah, ya Rahman, ya Rahim, ya Kavi, ya Kadir) demeli, sonra dua etmelidir.

 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX