0530 708 54 54
0530 708 54 54
31 Aralık 2022 Cumartesi 09:07:00 - Güncelleme:31 Aralık 2022 Cumartesi 09:07:00

Başkan Erdoğan: Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına adım atacağımız döneme giriyoruz

Kaynak: AA

ABONE OL

Başkan Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla 2022'de Türkiye'ye kazandırılan hizmetleri değerlendirerek "Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına adım atacağımız döneme giriyoruz." dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, paylaşımında "Bugün sadece yeni bir yılı karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına adım atacağımız döneme giriyoruz. Şimdi 2022'de gece gündüz çalışarak ülkemize kazandırdıklarımızın kısa bir özetini, hizmetkarı olmaktan şeref duyduğumuz milletimizle paylaşma vakti." ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'dan 2023 mesajı

Tam 45 bin afet konutu ile 20 bin sosyal konutun tamamladığını belirten Erdoğan, paylaşım dizisinde şunlara yer verdi:

"49 millet bahçesini tamamlayarak hizmete açtık. Böylece millet bahçelerinin toplam sayısını 152'ye ulaştırdık. Halen 310 projenin yapım çalışması sürüyor. İstanbul'umuzda 100 anaokulu tamamladık ve yavrularımızla ailelerinin hizmetine sunduk. 5 milyon metrekare parkı, 1615 kilometre bisiklet yolunu, 1200 kilometre yeşil yürüyüş yolunu hizmete aldık. Kentsel dönüşüm çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. 79 bin 850 bağımsız birimdeki dönüşüm için vatandaşlarımıza 1,6 milyar TL kira yardımında bulunduk. 70 bin binada denetim yaptık, elektronik beton izleme sistemi ile 107 bin yapının uygunluğunu kontrol ettik. Denizlerimizden yaklaşık 180 bin ton çöp topladık. Sıfır atık geri kazanım oranımızı yüzde 27,2'ye yükselttik. Böylelikle 23 bin ton sera gazı salınımını engelledik. 2 milyon insanımıza sıfır atık eğitimi verdik. Ayrıca belediyelere 8 milyon TL sıfır atık desteği sağladık. Plastik poşet kullanımını yüzde 65 oranında azalttık. Böylece 550 bin ton atığın oluşumunu engelledik. Yeni tescillerle birlikte toplam anıt ağaç sayımızı 10 bin 285'e ulaştırdık. Korunan alan oranımızı yüzde 12,58'e çıkardık. 'Çölleşme ve Erozyona Dur De' kapsamında 100 bin fidanı toprakla buluşturduk. Doğal sit alanlarımızda toplam 24 bin metrekare çevre düzenlemesi yaptık. Türkiye'nin ilk İklim Şurası'nı gerçekleştirdik. 6 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk."

Türkiye'ye kazandırılan hizmetlere ilişkin paylaşımlarını sürdüren Erdoğan, yaptıkları 67 bin denetimle çevreye zarar veren 5 bin 705 işletme ve 380 deniz aracına 725 milyon lira ceza uygulandığını, 375 işletmenin ise faaliyetten men edildiğini bildirdi.

İklim değişikliğine karşı emisyon azaltım hedefini 2030'a kadar yüzde 41'e yükselttiklerini belirten Erdoğan, 12 ildeki 3 bin 930 projeyi tamamlayarak sanayi alanlarını şehirlerden uzak noktalara taşıdıklarını söyledi.

İhracat Desteklerine Yönelik Prefinansman Modeli'ni devreye aldıklarına değinen Erdoğan, paylaşım dizisine şöyle devam etti:

"Dış ticaret açığımızın fazla olduğu, geleneksel pazarlarımız dışında kalan 18 ülkeyle ticaretimizi geliştirmek için Uzak Ülkeler Stratejisi'ni hayata geçirdik. Hizmet ihracatçısı firmalarımıza 818 milyon TL destek verdik. 1547 uluslararası fuarı destek kapsamımıza aldık. E-ihracatı kolay, hızlı ve güvenilir kılmak amacıyla güçlü bir destek paketi devreye aldık. Gümrük muhafaza ekipleri tarafından yapılan denetimlerle 14,2 ton uyuşturucu madde yakaladık. e-Ticaret'i değişen şartlara uyumlu hale getirmek için önemli yasal değişiklikler yaptık. İlk yerli ve milli araç ile konteyner tarama sistemini ürettik. Esnaf ve sanatkarımıza 72,3 milyar TL kredi sağladık. Ülkemizdeki 19 serbest bölgede 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık. 2022'nin ilk 11 ayında tam 231 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2022 yılı içinde toplamda asgari ücrete yüzde 95, memur maaşlarına yüzde 87, memur emekli aylıklarına yüzde 86 zam uyguladık. Nitelikli yabancı iş gücünü ülkemize çekmek için geliştirdiğimiz Turkuaz Kart uygulamasını başlattık. SMA hastalığı tedavisinde ilaca devam etmek için uygulanan 'test sonuçlarının uygunluğu' şartını kaldırdık. 3600 ek gösterge düzenlemesini memurlarımızın tamamına teşmil ettik. Çalışanı ve emeklisiyle tüm kamu görevlilerine verdiğimiz sözü tuttuk."

Emekli aylıklarındaki promosyon tutarını en az 3 bin lira olacak şekilde güncellediklerini aktaran Erdoğan, kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yönelik düzenlemeyi ilan ettiklerini, emeklilikte yaşı bekleyen vatandaşlarla ilgili düzenlemeyi yaş sınırı olmaksızın tamamladıklarını anımsattı.

DİPLOMASİ VE ULUSLARARASI TEMASLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Tahıl Anlaşması'nı hayata geçirerek ve süresinin uzatılmasını temin ederek küresel gıda krizinin çözümüne çok önemli bir katkıda bulunduklarının altını çizdi. Erdoğan, "Küresel barış, huzur ve güvenliğin tesisine katkı sunduk. Ukrayna krizi dahil ihtilafların çözümünde ara bulucu rol üstlendik." ifadelerini kullandı.

Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin temsilini güçlendirdiklerini belirten Erdoğan, gayriaskeri statüdeki Doğu Ege Adaları'nda sürdürülen ihlalleri tüm dünyaya anlattıklarını kaydetti.

Afrika ile ikili ticarette 40 milyar doları aştıklarını, Türk Devletleri Teşkilatı ile MIKTA dönem başkanlıklarını başarıyla icra ettiklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Artık rüştünü ispat etmiş önemli bir uluslararası etkinlik olan Antalya Diplomasi Forumu'nun 2'ncisini gerçekleştirdik. NATO'nun Yeni Stratejik Konseptinin, Türkiye'nin hassasiyetleri ve beklentileri çerçevesinde şekillenmesini temin ettik. Ukrayna krizinin başladığı günlerde kendi vatandaşlarımızla birlikte yardıma ihtiyaç duyan 18 binden fazla insanın tahliyesini sağladık. Dış temsilciliklerimizin sayısını 257'ye çıkararak bu alanda dünyadaki 5 ülkeden biri olduk. Giderek yeni bir diplomasi merkezi haline gelen New York'taki Türkevi'nde pek çok devlet ve hükümet başkanı ile uluslararası temsilciyi misafir ettik. Sel felaketi sonrası dost ve kardeş Pakistan'a 15 uçak ile 13 tren yardım malzemesi ulaştırdık. Kadim tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu Afganistan'da yaşanan sıkıntılara bigane kalmadık. 6 İyilik Treni göndererek bölgedeki zor şartların hafifletilmesine katkı sağladık. Kovid-19 aşısına erişimde yaşanan küresel adaletsizliğe karşı Afrika'nın yanında yer aldık. Toplam 4,5 milyon doz aşıyı kıtadaki kardeşlerimize ulaştırdık. 33 ülkedeki 89 Türk şehitliğinin bakımını yaptık, 22 şehitliğimizin onarımını tamamladık. Meşru Libya hükümeti ile Hidrokarbon İşbirliği Anlaşması imzaladık."

ENERJİ VE DOĞAL KAYNAKLAR ALANINDA YAPILAN YATIRIM VE PROJELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisini hizmete aldıklarını hatırlatarak paylaşım dizisinde şunlara yer verdi:

"Elektrik kurulu gücünde 100 bin megavatı aştık. Türkiye'de ilk defa madenciliğe özel bir meslek lisesini hizmete aldık. Ülkemizin 4'üncü sondaj gemisi Abdülhamid Han'ı ilk görev yeri olan Akdeniz'e uğurladık. Meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte KDV oranını yüzde 8'e düşürdük. Adana'da 8 milyon varil petrol keşfettik. Dünyanın en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervini keşfettik. Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin 4'üncü ünitesinin de temelini attık. Yenilenebilir enerjide üretim rekoru kırdık. Türkiye'nin ilk ferro bor tesisinin temelini attık. Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gazı vatandaşlarımıza ulaştıracak boru hattını denize indirdik. İnşallah kısa süre içerisinde Karadeniz gazını evlerimizde kullanacağız. Terörden arındırdığımız Şırnak'taki Gabar Dağı'nda tam 150 milyon varil petrol keşfettik. Karadeniz'de 58 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervi keşfettik. Yeniden değerleme çalışmalarıyla birlikte toplam rezervimiz 710 milyar metreküpe yükseldi. Kendi alanında Avrupa'nın en büyüğü olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisimizi açtık."

İbadethanelerde ve cemevlerinde kullanılan doğal gazda yüzde 42,73 indirim yapma kararı aldıklarını aktaran Erdoğan, ayrıca sanayi kuruluşlarında kullanılan elektrik ile elektrik üretiminde tüketilen doğal gazın fiyatını da farklı oranlarda düşürdüklerini kaydetti.

SAĞLIK YATIRIMLARI VE EKONOMİK DESTEK PAKETLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 ilde toplam 7 bin 345 yataklı 27 hastaneyi hizmete aldıklarını, 96 aile sağlığı merkezi ile 731 aile hekimliği birimi açtıklarını bildirdi.

5 milyonun üzerinde kanser taraması gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, sağlık yatırımlarına ilişkin, "148 adet birinci basamak sağlık birimini hizmete aldık. Sigara bırakma polikliniklerinden organ nakli merkezlerine çok sayıda sağlık yatırımını tamamladık. 2 milyon 156 bin vatandaşımıza evde sağlık hizmeti verdik. İkili anlaşmalar kapsamında 348 yabancı uyruklu hastayı ülkemizde tedavi altına aldık. 14 Mart Tıp Bayramı'nda sağlık çalışanlarımıza verdiğimiz tüm sözleri tuttuk. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle mücadele için hazırladığımız yeni yasal düzenlemeyi süratle hayata geçirdik." paylaşımlarını yaptı.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısını yüzde 25'ten yüzde 30'a yükselttiklerini hatırlatan Erdoğan, asgari ücreti ve diğer ücretlilerin asgari ücret kadarki gelirlerini vergi dışı bıraktıklarına değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdadan temizliğe, elektrikten tarımsal üretimi etkileyen pek çok ürüne KDV indiriminde bulunduklarını aktararak şunları kaydetti:

"Tarımsal üretimi artırmak, çiftçilerimizi korumak için pek çok adım attık. Hububat grubunda çiftçilerimize dekar başı 50 TL ilave ek girdi desteği sağladık. Tarımsal sulamada güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmak için kredi desteklerinde bulunduk. Esnaf ve sanatkarlarımıza kullandırılan hazine destekli kredilerin faiz yükünü karşıladık. 110 milyar liralık yeni kefalet paketlerini hayata geçirdik. Sosyal devlet anlayışımızın en bariz örneklerinden birini enerji faturalarında uyguladığımız ciddi sübvansiyonlar ile bir kez daha gösterdik. Çiftçilerimize sağlanan mazot desteğini yüzde 240, gübre desteğini yüzde 130 artırdık. Vatandaşımızın 2 bin liraya kadar olan borçlarını icradan tasfiye ettik, banka kredisinden kaynaklanan 2 bin 500 liraya kadarki icra borçlarını üstlendik."

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX