0530 708 54 54
0530 708 54 54
30 Haziran 2020 Salı 18:11:00 - Güncelleme:30 Haziran 2020 Salı 21:13:00

AK Parti Sözcücü Ömer Çelik: Libya'da suç işleyen Fransa'dır

Kaynak: AA

ABONE OL

AK Parti Sözcücü Ömer Çelik MYK toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik: "Libya'da suç işleyen Fransa'dır. Ruanda'da yaptığınız hataları Libya'da tekrar ediyorsunuz. Darbeci Hafter'e destek veren Fransa suç işliyor. Türkiye'ye saldırarak çıkış noktası arıyor." dedi.

Libya'da suç işleyen Fransa olduğunu kaydeden AK Parti Sözcücü Ömer Çelik, MYK toplantısı sonrası gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunurken. Türkiye'de koronavirüs ile ilgili tedbirler konusunda da uyarılarda bulundu.

Ömer Çelik "Maske, mesafe ve hijyen konusuna dikkat edilmesi gerekiyor. Maalesef maske ve mesafe konusunda bir takım yanlış yaklaşımların olduğunu görüyoruz. Normalleşme sürecinin tersine dönmemesi için tedbirler kritik önemdedir." açıklamasında bulundu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, baroların yapısında yapılması planlanan değişikliğe ilişkin, "Savunmanın bütün unsurlarını yönetimlere yansıtacak, dolayısıyla savunma erkini daha da güçlendirecek bir model üzerinde çalışıyor arkadaşlarımız." dedi.

Çelik, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç'ın "FETÖ konusunda hiçbirimiz masum değiliz." şeklindeki açıklamasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Çelik, "Çeşitli siyasilerin çeşitli fotoğrafları var bunlarla, bunların sivil toplum örgütü gibi hareket ederek kendisini gizlediği zamanlarda. Pek çok partiden, siyasi partilerden, sağdan soldan, akademisyenlerden, şuradan buradan. Kastedilen şey odur zannediyorum." ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun barolara ilişkin yapılması planlanan değişiklerle ilgili değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine ise Çelik, şöyle konuştu:

"Türk siyasi hayatıyla ilgili özel bir 'Vikipedia' yapmak lazım. Öyle bir 'Vikipedia' yapsanız bence 'totaliter zihin' diye bir madde açılsa bu iyi bir örnek olur. Totaliter zihinde devletle sivil toplum örgütü, kamu kurumuyla meslek örgütü arasında fark yoktur, üstelik devlet memuruyla vatandaş arasında fark yoktur. Şimdi kendisinin 'İki tane olmaz.' diye verdiği iki örnek devlet memuriyeti yapan, kendi özel niteliği olan, devlet aygıtı içerisinde görevi olandır diğeri ise meslek örgütü. Tutuyor bu örnekten yola çıkıp bir meslek örgütüyle ilgili bir modelleme içerisine girmeye çalışıyor."

- "TABANDAKİ ÇOĞULCULUK YUKARIYA GİDİLDİKÇE TEKELCİLİĞE DÖNÜŞÜYOR"

CHP sözcüsünün de bugün yaptığı açıklamada, bunların sivil toplum örgütü olmadığını, kamu kurumu olduğunu söylediğini aktaran Çelik, "Avukatlar Türkiye'de devlet memuru olarak maaş mı alıyor, böyle bir statüleri mi var? Dolayısıyla bu nüansları iyi bilerek konuşmak lazım." ifadesini kullandı.

ÇELİK, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

"Yapılmak istenen şey şu; bir çoğulculuk gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Yani tabandaki çoğulculuk yukarıya doğru gittikçe bir tekelciliğe dönüşüyor. İkincisi, burada bir mecburiyet oluşuyor. Bir mecburiyet ve bir tekelcilik üzerinden yıllardır bu yapılarla ilgili eleştiriler biliniyor. Şimdi bunu kendi içerisinde bu meslek örgütlerine insanlar kendilerinin takdir ettiği yönetimler çerçevesinde farklı barolara üye olabilecekler. Bu çoğulculuğun olmasında hiçbir mahzur yok. Bunun meslek örgütlerinin faaliyetlerini yerine getirmesi, avukatlık mesleğinin yani savunmanın nitelikleri açısından hiçbir zarar verici tarafı yok.

Yani şimdi Kılıçdaroğlu'nun örneğinden gidersek Türkiye'de çok sendika da olmaması lazım, sendikaları da teke indirmek lazım ve bu şekilde devam etmek lazım. Yani 'Totaliter zihin nedir?' derseniz hiçbir kavramı yerli yerine koymadan, her şeyi arkaik bir zihin içerisinde eşitleyen bir şey bu."

Konunun Türkiye'nin bölünmesine getirildiğini belirten Çelik, "Ne zaman sistemle ilgili bir tartışma yapsanız bunların aklına bir rejim krizi çıkarmak, Türkiye'nin bölünmesiyle ilgili bir kaygı oluşturmaktan başka bir iş gelmez. Siyasi argüman üretemiyorlar, siyasi argüman temelinde bir tartışmayı yürütemiyorlar. Yani bununla ilgili olarak işlerine geldiği zaman hiçbir şey değişmesin, işte 'statüko sosyetesi' diyoruz ya ama işlerine gelmediği zaman da her şey değişsin. Böyle bir model yok. Verdiği örneğin başıyla sonu birbiriyle uymuyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "DEMOKRATİKLEŞTİRİCİ BİR MODEL"

Yaptıkları çalışmanın baroların meslek örgütü faaliyetleriyle ilgili seçimleri sonucunda oluşan iradenin yönetimlere yansımasını sağlayacak bir model olduğuna işaret eden Çelik, "Demokratikleştirici bir modeldir. Savunmanın bütün unsurlarını yönetimlere yansıtacak, dolayısıyla savunma erkini daha da güçlendirecek bir model üzerinde çalışıyor arkadaşlarımız." diye konuştu.

Bir gazetecinin, ABD'li bir senatörün Türkiye ve ABD arasındaki S-400'lere ilişkin sıkıntının aşılmasına yönelik teklifini hatırlatarak buna ilişkin değerlendirmelerini sorması üzerine Çelik, bir başka ülkeden silah alan ülkenin bunu kullanmak amacıyla aldığını söyledi.

Çelik, Türkiye'nin de hava savunma sistemini ihtiyacı olduğunu, Patriot almak istediğini ancak olumlu cevap alamaması üzerine S-400'de karar kılındığını hatırlattı.

Silah sisteminin bir başka ülkeye satılması halinde bu satışın son kullanıcı olarak yapıldığını belirten Çelik, "Bir ülkede F-16 varken o tutup da bunu başka ülkeye satamaz ya da bu böyle bir silah sistemi aldığınızda bu şekilde bir hukuki yol da yoktur." dedi.

Ömer Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyeti açısından bakarsanız da Türkiye Cumhuriyeti köklü bir devlettir. Bütün ülkelerle ilişkilerini hesap ederken, adımlarını atarken buna göre atar. 'Bizim aldığımız bir silah sistemini başkası alsın, işte bu yoldan CAATSA yaptırımları delinsin.' gibisinden bir yaklaşım tabii ki Türkiye Cumhuriyeti açısından doğru kabul edilecek bir yaklaşım olarak gündeme gelmez. Burada doğru olan şudur; nasıl S-400'ler konusunda bu iradeyi ortaya koyduysak Patriotlar konusundaki irademizin müttefikimiz ve dostumuz Amerika Birleşik Devletleri tarafından değerlendirilmesini bekleriz. Onu değerlendirirlerse Patriot da söz konusu olur."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Mümtazer Türköne'ye ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise Çelik, "Burada Adalet Bakanlığı gereken değerlendirmeyi yapacaktır. Bir usul ve yöntem açısından gereklilik gördüğü zaman bununla ilgili gerekli değerlendirmeyi yapar. Benim herhangi bir şekilde hukukun alanına giren bir konuda 'Şöyle davranacaklar, böyle yapacaklar, şöyle olsun ya da şu şekilde hareket ederler.' gibisinden Adalet Bakanlığının, yargının görev alanına giren konularla ilgili istikamet verici bir açıklamada bulunmam hem siyaseten hem hukuken doğru olmaz." dedi.

Çelik'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

- Salgın sürecinde 6 milyondan fazla vatandaşımıza destek sağlandı.

- Salgınla mücadelede alınan bütün tedbirlerin toplam tutarı bugün itibariyle 280 milyar liraya ulaşmıştır. Bu süreç dinamik bir süreçtir.

- Pençe-Kartal, Pençe-Kaplan ve yaptığımız tüm operasyonlarda başarılı bir şekilde terörle mücadele konusunda çok güçlü bir performans ortaya koyuyoruz.

- 1 milyon yazılımcı projesi 7 haftada rekor düzeye ulaştı. Gençlerimizin gösterdiği ilgi sevindirici. Proje, 616 bin 713 kişiye ulaştı.

- Avusturya, bütün İslam ve Türkiye karşıtı gösterilerin merkezi haline gelmiştir. Viyana'da PKK'nın çirkin eylemlerine Avusturya polisi izin vermiş ve bayrağımızın yakılmasına tepki gösterenlere müdahalede bulunmuştur.

- (Europol'ün terör raporu) Türkiye'nin tespitlerini teyit etmektedir. Umarız rapordan Avrupa ülkeleri gereken nasibi alır.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK'TEN MACRON'A SERT TEPKİ:

- Libya'da suç işleyen Fransa'dır. Ruanda'da yaptığınız hataları Libya'da tekrar ediyorsunuz. Darbeci Hafter'e destek veren Fransa suç işliyor. Türkiye'ye saldırarak çıkış noktası arıyor.

- Libya’da suç işleyen sizsiniz, tehlikeli bir oyun oynuyorsunuz. Ruanda’da yaptığınız hataları tekrar ediyorsunuz. Bir insanlık suçundan bahsedilecekse Macron’un arkasında olduğu eylemlerden bahsedilebilir.

- Uluslararası hukukun temel ilkelerini yok sayan bir İsrail ile karşı karşıyayız.

- Hafter her türlü zulmü işlerken Macron sustu. Hafter tamamen yenildikten sonra söylemleri değişti. Eğer insanlık suçundan bahsedilecekse, hukuka aykırı bir durumdan bahsedilecekse, Macron'un arkasında olduğu eylemlerdir hukuka aykırı olan.

- Libya’da suç işleyen sizsiniz, tehlikeli bir oyun oynuyorsunuz. Bir insanlık suçundan bahsedilecekse Macron’un arkasında olduğu eylemlerden bahsedilebilir.

- Uluslararası hukukun temel ilkelerini yok sayan bir İsrail ile karşı karşıyayız.

- Avrupa'nın KKTC'yi görmezden gelme çabasını görüyoruz. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin muhatabı KKTC'dir. GKRY, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle meselelerini çözmelidir.

- Karşımızda hukuktan ve hakkaniyetten yana bir taraf varsa Türkiye masada her zaman hazırdır. Hukuk ve hakkaniyet konusunda Türkiye'den daha adil bir taraf bulamazlar.

- Cumhur İttifakı, FETÖ ile mücadale konusunda son derce kararlıdır, asla bir gevşeme söz konusu olmayacaktı.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX