Instagram kısıtlaması açıklaması: "Herkes kanunlara uyacak"

Yayın Tarihi: 07 Ağustos 2024 Çarşamba 10:30:00

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2024 Çarşamba 10:30:00

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Instagram kısıtlamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu: "Herkes kanunlara uyacak, internette suç işlenmesi konusunda devlet üstüne düşeni yapacak." Detaylar haberimizde.

GUNES.COM

ABONE OL

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Instagram'a getirilen kısıtlamalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal medya platformlarında suç işlenmesine karşı devletin gerekli adımları attığını vurgulayan Tunç, herkesin kanunlara uymak zorunda olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamaları, sosyal medya platformlarında suç teşkil eden içeriklerin önlenmesi ve hukukun üstünlüğünün sağlanması yönündeki kararlılığı ortaya koyuyor. Instagram'a getirilen kısıtlamaların, BTK'nın yetkileri çerçevesinde gerçekleştirildiğini ve hukuki sürecin devam ettiğini belirten Tunç, bu konuda sosyal medya şirketlerinin de gerekli adımları atması gerektiğini ifade etti.

Instagram Kısıtlamasının Nedenleri

Adalet Bakanı Tunç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a yönelik kısıtlamalarının, katalog suçlar kapsamında değerlendirildiğini söyledi. Bu suçlar arasında toplumun güvenliği ve kamu düzenini tehdit eden unsurlar bulunuyor. BTK, ilgili sosyal medya şirketine bu suçlara ilişkin bildirimlerde bulunarak, gerekli içeriklerin kaldırılmasını talep etti.

Hukukun Üstünlüğü Vurgusu

Bakan Tunç, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve hiç kimsenin kanunlar karşısında ayrıcalığa sahip olmadığını vurguladı. Tunç, "Herkes kanunlara uyacak. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok, internette suç işlenmesi konusunda devlet üstüne düşeni yapmak durumunda" dedi. Sosyal medya şirketlerinin de Türkiye'nin kanunlarına uyma zorunluluğu olduğunu belirtti.

YERLİ VE MİLLİ SOSYAL MEDYA İNŞA EDELİM

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram kısıtlamasına ilişkin, 'yerli ve milli sosyal medya' vurgusu yaptı. Altun, "Yerli ve milli medya kuruluşlarımız nasıl bu süreçte ortaya çıkmışsa, nasıl markalar üretilmişse benzerinin de dijital alanda, dijital medya alanında üretilmesi gerekiyor.

Konvansiyonel medya şirketlerinin sahiplerine seslenmek istiyorum, 'Gelin, yeni medyaya, dijital medyaya çok daha fazla yatırım yapın.' Sadece içerik üretiminden bahsetmiyorum. Yerli-milli sosyal medya platformlarının inşasından bahsediyorum" diye konuştu. Mevcut sosyal medya platformlarının küresel alanda adaletsizliği derinleştirdiğini kaydeden Altun, "Buna karşı bizim yerli ve milli sosyal medya platformlarını üretmemiz gerekiyor. Türk şirketlerinin dünyadaki başarısı ortada. Yeter ki biz buna inanalım, kendimize güvenelim" ifadelerini kullandı.

SANSÜRCÜ META GERİ ADIM ATTI

Bünyesinde Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını bulunduran teknoloji şirketi Meta, Malezya Başbakanı Enver İbrahim'in Hamas lideri İsmail Haniye suikastı ile ilgili paylaşımlarını kaldırdığı için özür diledi.

Türkiye'nin Instagram'a gösterdiği tepkinin bir benzerini de Malezya Başbakanı İbrahim vermişti. Haniye paylaşımlarını kaldıran Meta'yı sert dille eleştiren İbrahim, sosyal ağ şirketlerini korkaklıkla suçlamıştı. Meta'dan yapılan açıklamada, "Başbakan'ın Facebook ve Instagram sayfalarındaki içeriğin kaldırıldığı operasyonel bir hata nedeniyle özür dileriz" diyerek paylaşımları geri yüklediğini duyurdu.