Emekli bayram ikramiyesi ne zaman, ne kadar yatacak? Kim, ne kadar Kurban Bayramı ikramiyesi alacak?

Emekli bayram ikramiyesi için geri sayım sürüyor. Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren uygulama ile emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi bin TL ödeme yapılıyor. Şu ana kadar 3 kez ödeme alan emekliler bu yılki son ikramiyeyi alacak. Böylece emeklilere 2018'den bu yana 4 bin TL ek ödeme yapılmış olacak. Ek ödemelerin devlete maliyeti 40 milyar TL'yi aşmış olacak. Son olarak Ramazan Bayramı'nda 12.5 milyın kişiye 10.7 milyar TL ödeme yapıldı. Emekli bayram ikramiyesinden ölüm aylığı alanlar da yararlanıyor. Bin TL altında aylık alanların maaşlarının bu seviyeye çekilmesiyle ikramiye alacak vatandaş sayısı da çoğaldı. Kurban Bayramı ikramiyeleri dağıtılmadan önce emekli maaşı almaya hak kazananlar da bayram ikramiyesinden yararlanabilecek. Emekli bayram ikramiyesi ile ilgili en çok araştırılan sorulardan biri eksik yatan ödemeler oldu. Emekliler bin TL'den az ödeme aldıklarını belirterek sebebini araştırıyor. Emekli ikramiyelerinde hak sahipleri hisseleri kadar ücret alıyor. Eksik ödeme olarak belirtilen husus aslında emeklinin hissesindeki eksiklikten kaynaklanıyor. Peki, emekli bayram ikramiyesi ne zaman, ne kadar yatacak? Kim, ne kadar Kurban Bayramı ikramiyesi alacak? İşte detaylar...

7.08.2019 09:51:00

Yayın Tarihi

7.08.2019 10:20:00

Güncelleme Tarihi
1/25

Bin TL altında aylık alanların maaşlarının bu seviyeye çekilmesiyle ikramiye alacak vatandaş sayısı da çoğaldı. Kurban Bayramı ikramiyeleri dağıtılmadan önce emekli maaşı almaya hak kazananlar da bayram ikramiyesinden yararlanabilecek. Emekli bayram ikramiyesi ile ilgili en çok araştırılan sorulardan biri eksik yatan ödemeler oldu. Emekliler bin TL'den az ödeme aldıklarını belirterek sebebini araştırıyor. Emekli ikramiyelerinde hak sahipleri hisseleri kadar ücret alıyor. Eksik ödeme olarak belirtilen husus aslında emeklinin hissesindeki eksiklikten kaynaklanıyor. Peki, emekli bayram ikramiyesi ne zaman, ne kadar yatacak? Kim, ne kadar Kurban Bayramı ikramiyesi alacak? İşte detaylar...

2/25

Emekli bayram ikramiyesi için geri sayım başladı. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala emekliler ikramiyesini ne zaman, ne kadar, ne şekilde alacağını merak ediyor. Daha önce 3 kez emekli bayram ikramiyesi ödemesi yapılırken, en çok merak edilen eksik yatan paralar oldu. Emeklilerin bazıları 1000 TL alamadıklarını belirterek nedenini sorguluyor. Peki, emekli ikramiyesi ne kadar yatacak? Emekli ikramiyesi neden eksik yatar? Emekli bayram ikramiye ne zaman verilecek? İşte emekli bayram ikramiyesi ile ilgili tüm merak edilenler...

3/25

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR? Emekli bayram ikramiyesi Ramazan Bayramı öncesi Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile 1000 TL olarak ödenmişti. Emekliler 3 bayramda 3 bin TL ödeme aldı. Bu bayramda da emeklilere 1000 TL ödeme yapılacak. Peki hangi emekli ne kadar alacak?

4/25

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NEDEN EKSİK YATAR? Emekli bayram ikramiyesi 1000 TL olarak ödeniyor. Ödemeler 12.5 milyon aylık alan kişiye ödeniyor. Bunların arasında ölüm aylığı gibi hisseli maaş alanlar da yer alıyor. 1000 TL ödemenin yüzde yüzü olarak veriliyor. Hissesi yüzde 75 olan bir kişi emekli bayram ikramiyesinden 750 TL yararlanabiliyor.

5/25

Aynı şekilde yüzde 50 veya yüzde 25 maaş hissesi olan kişiler de hissesi oranında 250 veya 500 TL alabilir. Emekli bayram ikramiyesi kendisi emekli olan ve maaşın yüzde yüzünde sorumluluk sahibi olan kişilere 1000 TL olarak verilir.

6/25

Ölüm aylığı alanlarda genelde eş yüzde 50 çocuklar yüzde 25 şeklinde pay alıyor. Çocukların maaş hakkı kesildiğinde anne maaşın yüzde 75'inde hak sahibi olabilir.

7/25

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYELERİ NE ZAMAN ÖDENECEK? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı son dakika açıklamasıyla merakları giderdi. Selçuk, "Emekli bayram ikramiyeleri 8-9 Ağustos tarihlerinde hesaba yatacak" dedi.

8/25

10.7 MİLYAR TL ÖDENMİŞTİ 31 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirielen son emekli bayram ikramiyesi ödemesinde devletin kasasından bir günde 10.7 milyar TL çıkmıştı. 12.5 milyon emekli 1000'er TL ödemeden yararlanmıştı.

9/25

12.5 MİLYON KİŞİ YARARLANACAK Emekli bayram ikramiyesi ödemesinin kapsamı oldukça geniş. Ölüm aylığı alanlar gibi birçok grup da emekli bayram ikramiyesini alacak. Ayrıca ödemelerin yapılacağı 8-9 Ağustos tarihine kadar emekli aylığı alanlar da ikramiye alacak. Ödeme yapılacak kişi sayısının 12.5 milyon civarında olacağı ve 11 milyar TL civarında ödeme yapılacağı belirtiliyor.

10/25

KİM NE KADAR ALACAK? Emeklilere biner lira ödeme yapılırken, ölüm aylığı alanlara ise hisseleri oranında hesaplanan tutar verilecek. Yani eşin hisse oranı yüzde 50, çocuğun yüzde 25 ise eş 500, çocuk 250 lira ikramiye alacak.

11/25

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara ise en fazla ödeneğe imkan veren tek dosya üzerinden ödeme yapılacak. Örneğin; dul eş hem babasından hem kocasından aylık alıyorsa ve kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 50, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise ikramiyesi 500 lira olacak.

12/25

İş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri alanlara da gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik dereceği oranında ikramiye ödenecek.

13/25

Meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 25 olanlara 250 lira, yüzde 45 olanlara 450 lira ikramiye verilecek. İkramiyenin yatırılacağı tarihe kadar yaşlılık, ölüm ya da sürekli iş göremezlik aylığı bağlananlar da ödemeden yararlanabilecek.

14/25

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ KİMLERE VERİLECEK? Emekli bayram ikramiyesi için belirlenen yelpaze oldukça geniş. Birçok emekli bu haktan yararlanabiliyor. Ayrıca ölüm aylığı gibi maaşları alanlar da hisseleri oranında ikramiyeye sahip oluyor. Temmuz ayında yapılan ödemeden tam 12.5 milyon kişi yararlandı. Yeni emekli olanlarla birlikte rakam biraz daha artabilir.

15/25

12.5 milyon emekli için devletin kasasından 10.7 milyar TL çıkmıştı. Ağustos ayında yapılacak ödemelerin 11 milyar TL'nin üzerinde olması bekleniyor.

16/25

ÇİFT MAAŞTA NE OLACAK? Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara ise en fazla ödeneğe imkân veren tek dosya üzerinden ödeme yapılacak. Hem kocasından hem babasından veya annesinden ölüm aylığı alan kişilerin ikramiyesi, 2 dosyadan hangisinde ölüm aylığı oranı daha yüksek ise o dosya baz alınarak ödenecek.

17/25

Örneğin; dul eş hem babasından hem kocasından aylık alıyorsa ve kocasından dolayı aldığı ölüm aylığının oranı yüzde 50, babasından dolayı aldığı ölüm aylığı oranı yüzde 25 ise ikramiyesi 500 lira olacak.

18/25

Bu yıl yaklaşık 12.5 milyon kişi bayram ikramiyesi alacak. Maaşı 600-999 lira arasında olan 220 bin emeklinin geliri de bin liraya çıkarıldı.

19/25

Böylece bin liranın altında bayram ikramiyesi alan tek bir vatandaş kalmadı. Ödemelerin yatırıldığı tarihe kadar emekli aylığı bağlananlar da bu yılın ilk ikramiyesinden yararlanacak.

20/25

Emekli bayram ikramiyesinden bu yıl emekli olanlar da yararlanacak. Bayramdan önce emekli maaşı alma hakkı olanlar emekli bayram ikramiyesi ödemesinden faydalanacak.

21/25

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLIYOR? Kurban Bayramı bu yıl 11 Ağustos Pazar günü başlayacak. Bayram resmi olarak 4 gün sürecek. 14 Ağustos Çarşamba günü bayramın son günü olarak görülüyor.

22/25
23/25
24/25