Ziraat Bankası'nın aktif büyüklüğü 5,4 trilyon TL'yi aştı
Yayın Tarihi: 18 Şubat 2025 Salı 11:13:00
Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2025 Salı 11:13:00
Ziraat Bankası'nın bilanço büyüklüğü, bir önceki yılın sonuna kıyasla %42 oranında artarak 5,4 trilyon TL oldu. Böylelikle Ziraat Bankası'nın dolar bazında aktif büyüklüğü 150 milyar USD, kredi büyüklüğü ise 100 milyar USD sınırını aştı.

HABER MERKEZİ
Ziraat Bankası'nın 2024 yılsonu itibari ile ekonomiye sağladığı kaynak tutarı 2,7 trilyon TL'si nakdi, 1,1 trilyon TL'si gayrinakdi krediler olmak üzere 3,8 trilyon TL'ye ulaştı. Aynı dönemde bilanço büyüklüğü ise bir önceki yılın sonuna kıyasla %42 oranında artarak 5,4 trilyon TL oldu. Böylelikle bankanın dolar bazında aktif büyüklüğü 150 milyar USD, kredi büyüklüğü ise 100 milyar USD sınırını aştı.
Geniş ürün yelpazesi ve toplumun her kesimine sunduğu hizmetlerle toplam mevduat hacmini 3,6 trilyon TL'ye yükselten Ziraat Bankası, daha önce de olduğu gibi tasarrufu olan müşterilerin ilk adresi olmaya devam etmiş ve TL ağırlıklı bilanço ile kaynak yapısını güçlendirmiştir.
2024 YILINDA YURT DIŞINDAN İLAVE 7,6 MİLYAR USD KAYNAK
Ziraat Bankası, 160 yılı aşan geçmişi ve Türkiye'nin en yaygın muhabir ağına sahip Bankası olarak, uluslararası piyasalarda tesis ettiği güven ve saygınlıkla, 2024 yılında yurt dışından ilave 7,6 milyar USD kaynak sağlayarak bu alanda en fazla finansman temin eden Banka olmayı başardı. Böylelikle Bankanın bu kalemdeki toplam büyüklüğü 19 milyar USD seviyesine çıktı.
TARIMIN VE DIŞ TİCARETİN LİDER BANKASI
Ülkemizin kalkınma ve büyüme vizyonuna uygun olarak ihracatçılara desteğini her geçen gün artıran Ziraat Bankası, 2024 yılında ihracatın finansmanında da tüm temel kalemlerde olduğu gibi sektörün lider Bankası konumuna geldi. Bunun yanında Ziraat Bankası 2024 yılında ülkemiz dış ticaretinin %20'sine aracılık ederek girişimcilerimizin yanında yer almaya devam etti.
Ziraat Bankası, ana misyonu olan tarım sektöründe %70'in üzerinde pazar payı ile üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi ve uygun koşullarda çözümler sunmaya devam etti. Tarım kredilerinin büyüklüğü son 5 yılda 9 kat artarak 2024 yılında 600 milyar TL'yi aştı.
Tarımın finansmanının sağlanmasında, gençlerin ve kadınların desteklenmesi, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaşması, güneş enerjisinin kullanımına yönelik kredi ürünlerinin tasarlanması, yerli üretimin teşvik edilmesi, mekanizasyon ve ileri teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması, depolama, işleme ve pazarlama süreçlerinin desteklenmesi ile güvenli ve sürdürülebilir gıdaya erişimin kolaylaştırılması, tarımın verimliliğinin ve katma değerinin artırılması odak noktası oldu.