0530 708 54 54
0530 708 54 54
15 Mayıs 2020 Cuma 13:12:00 - Güncelleme:15 Mayıs 2020 Cuma 13:12:00

Türkiye dünyada bir ilki gerçekleştirdi! Koronavirüsü öldüren kumaş

Ölümcül salgına karşı Türkiye, dünyayı kıskandıran bir mücadele örneği veriyor. Bu kapsamda bir Türk firması, koronavirüsü öldüren kumaş üretti.

Kumaş, Almanya'da bulunan test laboratuvarından geçti. Hatta Erciyes Üniversitesi'nden de teyit ettirildi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Erciyes Anadolu Holding'in iştiraki Boyteks'in ürettiği kumaşla, maske, koruyucu giysi, önlük, eldiven, yatak gibi birçok ürün yapılabiliyor.

KUMAŞ YÜZEYİ VİRÜSÜ ÖLDÜRÜYOR

Koronavirüs kumaş yüzeyinde tutunamıyor. Sabah'ın haberine göre, kumaş Boyteks'in know how'ı, Alman çözüm ortağının özel bir polimer teknolojisiyle üretildi. Liflerin içine yüksek aktiviteli antiviral partiküler yerleştirildi. Böylece, virüs kumaşa değdiği anda metal oksitler devreye giriyor. Virüsün dışındaki protein ve yağ tabakasını yok ediyor. Tıpkı, kolonya, sabun ve dezenfektan etkisi gibi…

ALMANYA'DA ÇİFT TEST YAPILDI

Boyteks, üretilen kumaşın numunelerini Almanya'da bulunan, dünyaca kabul gören Hohenstein Enstitü laboratuvarında test ettirdi. Testlerde 5 yıkamaya kadar kumaşın antiviral özelliğini kaybetmediği tescillendi. Boyteks, Erciyes Üniversitesi'nden de bilimsel değerlendirme raporu aldı. Antiviral kumaşın yurtdışında test verileri ve tekrarlı yıkama sonuçları testleri değerlendirildi.

BREZİLYA VE MAKEDONYA SİPARİŞ ETTİ

Test sonuçlarının tamamlandığını, üretimin başladığını söyleyen Erciyes Anadolu Holding CEO'su Alpaslan Baki Ertekin, "Yurtdışından ciddi talep var. Müşterilerimiz hemen siparişe başladı. Brezilya ve Makedonya'dan sipariş geldi. Yıllık 60 milyon metre kapasitemiz var. İsteyen herkese kumaşı verebilecek durumdayız" dedi. Ertekin, daha önce Güney Amerika'da çıkan Zika virüsü için antibakteriyal kumaş üretimi yapan, bunu da ihraç eden Boyteks'in Çin'de vakalar görülmeye başladığı günden bu yana virüsü yok edebilecek bir kumaş üzerine çalışmalara başladığını anlattı. Ertekin, virüslerin tipleri olduğunu, ürettikleri kumaşın en güçlü virüse karşı dahi etkili olduğunu söyledi.

"PATENTE BAŞVURDUK"

Boyteks Ar-Ge Müdürü Özkan Yıldızhan da Çin'de pandemi ilk çıktığı andan itibaren hijyene yönelik ne tür bir ürün gamı oluşturabileceklerine kafa yorduklarını belirterek, "Biz know how'ımızı Alman çözüm ortağımızla paylaştık, malzemeleri belirledik, üretimi gerçekleştirdik. İSO 18184 adı verilen tekstil malzemelerinin antiviral etkinliklerinin belirlenmesi standardı alındı. Almanya'da yapılan testlerde yüksek aktiviteli antiviral özellikli kumaş olduğu ispatlandı" dedi. Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yaptıklarını bildiren Yıldızhan, fiyatın da bütün insanlığın faydalanabileceği ölçüde olacağını söyledi.

Etiketler : Kumaş koronavirü kovid-19 öldürüyor boyteks Türkiye pandemi salgın
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX