Ankara'ya 600 bin kişilik hızlı ulaşım yatırımı

Yayın Tarihi: 24 Temmuz 2026 Cuma 07:54:00

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2026 Cuma 07:54:00

Başkentray'ın Yenikent'e uzatılmasını kapsayan projenin yüzde 96'sı tamamlandı. Hat hizmete girdiğinde 600 bini aşkın kişi raylı ulaşımdan yararlanacak, yılda 4.4 milyon ton yük demiryoluyla taşınacak.

HABER MERKEZİ

ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın güçlü yatırımlarıyla Ankara'nın batısında raylı ulaşım ağı büyüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkentray'ın Sincan'dan Yenikent'e uzatılacağını, bu sayede hem vatandaşların ulaşımının kolaylaşacağını hem de sanayi ile demiryolu bağlantısının güçleneceğini söyledi. Mevcut 36 kilometrelik Başkentray hattı proje kapsamında 12 kilometre uzatılarak Yenikent'e ulaşacak. Ayrıca Yenikent'ten Kazan Soda Tesisleri'ne 4 kilometrelik iltisak hattı da inşa ediliyor. Böylece Ankara'nın batısını kapsayan banliyö hattının uzunluğu yaklaşık 52 kilometreye çıkacak. Yeni hat sayesinde 600 bini aşkın nüfusa sahip Yenikent'in raylı sisteme erişimi kolaylaşacak. Aynı zamanda Sincan OSB ile Kazan Soda Üretim Tesisleri de ulusal demiryolu ağına bağlanacak.

YÜK DE TAŞINACAK

Yaklaşık 16 kilometre uzunluğundaki proje elektrikli, sinyalli ve çift hatlı olacak şekilde inşa ediliyor. Saatte 120 kilometre işletme hızına uygun olarak planlanan hatta 5 köprü, 11 aç-kapa tünel, 14 menfez, 6 alt geçit ve 1 üst geçidin yapımı tamamlandı. Ankara'nın ulaşım ve lojistik sistemine önemli katkılar sağlayacak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı projesi kapsamında OSB, Yenikent-1 ve Yenikent-2 olmak üzere 3 yeni istasyon ile OSB Yük Merkezi ve Kazan Soda Yük Merkezi kuruluyor. Böylece aynı hat hem yolcu taşımacılığına hem de yük taşımacılığına hizmet verecek. Bakan Uraloğlu, Kazan Soda Tesisleri'ne yapılacak bağlantıyla yılda 4.4 milyon ton yükün demiryoluyla taşınacağını söyledi. Bu hamleyle lojistik maliyetleri düşecek, trafik yoğunluğu ve karbon emisyonu azalacak. Proje, bölgedeki sanayi kuruluşlarınca da olumlu karşılandı.

YÜZDE 96'SI TAMAMLANDI

Haziran 2026 itibarıyla projede fiziki ilerlemenin yüzde 96,9'a ulaştığını belirten Uraloğlu, ray döşeme ve elektrik sistemlerinde son aşamaya gelindiğini söyledi. Sahada 291 personel ve 127 makineyle çalışmaların sürdüğünü aktaran Uraloğlu, projenin bu yıl tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Böylece Ankara'nın batısında yaşayan vatandaşlar daha hızlı ve konforlu raylı ulaşım imkanına kavuşacak.