0530 708 54 54
0530 708 54 54
27 Ocak 2019 Pazar 10:09:00 - Güncelleme:27 Ocak 2019 Pazar 10:10:00

Kuzey Makedonya’yı tanıyacak ilk ülkelerden biri Sırbistan oldu

Yeni anayasal ismine kavuşan Kuzey Makedonya’yı tanıyan ilk ülkelerden biri Sırbistan oldu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kuzey Makedonya'yı tanıdıklarını açıkladı

TM Dijital Haber Merkezi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Yunanistan ile Makedonya arasında varılan Prespa Anlaşması kapsamında Makedonya’nın yeni anayasal isminin Kuzey Makedonya olmasıyla alakalı bir tebrik mesajı yayımladı.

Novi Sad’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Vucic, “Sırbistan, gün komşusu Kuzey Makedonya’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olacak.” diye konuştu.

Zoran Zaev ve Aleksis Çipras liderliğindeki Üsküp ve Atina yönetimlerini tebrik eden Vucic, “Diğer ülkelerin imzaladıkları anlaşmalarla ilgili olarak iç işlerine müdahil olmak istemiyoruz, fakat Üsküp ve Atina’yı kutluyoruz.” diyerek iki ülkeyle de mümkün olan en iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini açıkladı.

Prespa Anlaşması nedir?

Yunanistan’ın kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle Makedonya Cumhuriyeti’nin ismini değiştirmesini talep ediyordu. Bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den bu yana güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği ve NATO’ya üye olamayan Makedonya’nın Başbakanı Zoran Zaev ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 17 Haziran 2018’de ülkenin adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesi noktasında anlaşmıştı.

Yunanistan Parlamentosu, Makedonya ile yaklaşık 28 yıldır devam eden isim sorununun çözümüne yönelik varılan anlaşmayı 25 Ocak’ta onayladı. Böylece Makedonya’nın “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” ismi ile resmi olarak NATO’nun 30. üyesi olması bekleniyor.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX