0530 708 54 54
0530 708 54 54
30 Eylül 2021 Perşembe 11:00:00 - Güncelleme:30 Eylül 2021 Perşembe 11:24:00

Kafkaslar'da İran gerilimi! Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan'ın hamlesi rahatsız etti

Kaynak: Yeni Şafak

ABONE OL

Karabağ'ın işgalden kurtuluşunun yıl dönümünde Kafkaslar'da İran gerilimi yaşanıyor. Son 2 aydır Karabağ'daki Ermenilere TIR'lar dolusu malzeme gönderen İran, Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan'ın ortak tatbikatının ardından Bakü'yü tacize başladı. Ermenistan'a yardım gönderilmesine izin veren İran, son 3 ayda aynı tavrına devam etti.

Azerbaycan'ın Karabağ'ı kurtarmasından rahatsız olan İran, son 2 aydır bu bölgedeki Ermenilere TIR'lar dolusu malzeme ve akaryakıt gönderiyor. Azerbaycan'ın bilgisi dışında Laçin koridorunun kullanıldığı sevkiyat, Bakü'nün verdiği notaya rağmen kesilmedi. İran, Azerbaycan ve Türkiye ile Pakistan'ın "3 Kardeş" tatbikatından sonra da gözdağı için Azerbaycan sınırında tatbikat yaptı. Sınıra askeri yığınak da var.

Yeni Şafak'ın haberine göre, Karabağ savaşında Ermenistan'a silah yardımı yapan İran, bu tavrını sürdürüyor. İran TIR'ları ile akaryakıt tankerleri Azerbaycan'ın bilgisi dışında Temmuz ve Ağustos aylarında Karabağ'a girerek Laçin koridoru üzerinden Hankendi'deki Ermenilere yardım götürdü. Geçiş için Rus barış güçlerinin geçici olarak konuşlandığı bölgeler kullanıldı.

İRAN ÜZERİNDEN 70 TIR HANKENDİ'YE GİRİŞ YAPTI

11 Temmuz'dan 8 Ağustos'a kadar ne taşıdığı bilinmeyen İran tırları, Laçin koridoru üzerinden Hankendi'ye 70 kez giriş çıkış yaptı. Azerbaycan makamları İran'ın Azerbaycan Büyükelçisi Seyyid Abbas Musavi Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak nota verdi ancak netice alamadı. 11 Ağustos - 10 Eylül tarihleri arasında da nakliyat devam etti. Bu tarihler arasında da Hankendi'ye 58 TIR giriş çıkış yaptı. Bu TIR'lardan bazıları tanınmamak için Ermeni plakaları taktı. Laçin koridorunda durumu kontrol etmekle sorumlu olan Rus güçleri yine ihlalleri görmezden geldi.

SEVKİYATLAR DA DURMADI

Diplomatik Tahran'ı tekrar uyaran Azerbaycan, bölgeye karakol kurarak İran'dan gelen kamyonları denetlemeye başladı. Bazı TIR sürücüleri gözaltına alındı, İran'ın girişimleri ile geri bırakıldı. Rus Barış Gücü'ne de bir mektup yazılarak "Karabağ'a kaçak yük geçişine izin verilmemesi" istedi. İran'la Azerbaycan arasında konuya ilişkin görüşmeler devam ederken bir krizde Türkiye ile Azerbaycan'ın Hazar Denizi'nde ortak düzenlediği tatbikatla patlak verdi.

TATBİKATLAR RAHATSIZ EDİCİ

İran, Türkiye'nin Hazar Denizi'ndeki tatbikat yapmasının Hazar'a kıyı ülkeler anlaşmasına aykırı olduğunu iddia etti. İki ülke arasında bu konudaki görüşmeler devam ederken, bu kez de Türkiye-Azerbaycan ve Pakistan'ın yaptığı '3 Kardeş' tatbikatı ipleri gerdi. İran Bakü'yü tehdit etti. Ayetullah Hamaney'in Erdebil temsilcisi Seyyid Hasan Amili, Azerbaycan'ı kastederek "Aslanın kuyruğu ile oynama" dedi. Bir sonraki adım da Azerbaycan sınırında askeri tatbikat yapmak oldu. İran uçak ve helikopterleri Azerbaycan topraklarının 100 metre ötesinde uçuş yaptı. Ayrıca sınıra ciddi askeri yığınak yapıldı.

BU TATBİKAT 30 YILDIR NEDEN YAPILMADI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran'ın tatbikatına tepki göstermişti. Aliyev, İran TIR'larının geçen yıl sonbaharda Karabağ kurtarılmadan önce de düzenli olarak bölgeye yasadışı şekilde giriş yaptığına işaret etti. Aliyev, "İran TIR'larının yasa dışı şekilde Karabağ bölgesine gitmesi ilk kez olmuyor. Azerbaycan'ın, İran'a bu uygulamaya son vermesi yönündeki çağrısından sonra 11 Ağustos-11 Eylül arasında yaklaşık 60 İran TIR'ı yasa dışı şekilde Karabağ'a hareket etti. Azerbaycan arazisinden geçen yolu kontrol etmeye başladık ve sonrasında Karabağ'a giden TIR'ların sayısı sıfıra indi ... Azerbaycan topraklarını kullanmak istiyorlarsa vergi ödemeliler" diye konuşmuştu.

Etiketler : Azerbaycan İran İran TIR İlham Aliyev Seyyid Hasan Amili Karabağ
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX