Irak petrol hattında 1 yıllık anlaşma

Yayın Tarihi: 02 Ağustos 2026 Pazar 09:09:00

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2026 Pazar 09:09:00

Türkiye-Irak Ham Pet-rol Boru Hattı'nın et-kin kullanımı için imzalar atıldı. BOTAŞ, Irak'ın devlet petrol şirketleri SOMO ve NOC ile günlük 750 bin varillik kapasiteyi kapsayan 1 yıllık geçiş anlaşması imzaladı.

AKŞAM GAZETESİ

ABONE OL

Türkiye ile Irak arasında Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'nın etkin kullanımını sağlamak amacıyla günlük 750 bin varillik kapasiteyi kapsayan 1 yıllık geçiş anlaşması imzalandı. BOTAŞ ile Irak devlet petrol şirketleri SOMO ve NOC arasında imzalanan anlaşmanın, iki ülke arasındaki uzun vadeli enerji iş birliğine geçiş sürecinde önemli bir adım olduğu belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, hattın yalnızca Türkiye ve Irak için değil, küresel petrol arz güvenliği açısından da stratejik önem taşıdığına dikkat çekti.

20 MİLYON VARİL BEKLİYOR

Hürmüz Boğazı'nda yaşanan gelişmeler nedeniyle yaklaşık 20 milyon varil petrolün Körfez'de beklediğini ifade eden Bayraktar, Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'nın dünya piyasaları için güçlü bir alternatif güzergâh sunduğunu söyledi. Yaklaşık 50 yıldır faaliyet gösteren ve Silopi'den Ceyhan'a uzanan hattın günlük 1,5 milyon varil kapasiteye sahip olduğunu hatırlatan Bayraktar, hedeflerinin bu kapasiteyi tam olarak kullanmak olduğunu belirtti. İlerleyen dönemde yalnızca Irak petrolünün değil, Kuveyt başta olmak üzere diğer Körfez ülkelerinden gelecek petrolün de Ceyhan üzerinden dünya pazarlarına ulaştırılması planlanıyor. Öte yandan Türkiye Petrolleri'nin, bp'nin Kerkük merkezli şirketine yüzde 15 ortak olmasıyla birlikte Kerkük'teki yaklaşık 3 milyar varil petrol eşdeğeri hidrokarbon kaynağının geliştirilmesine yönelik iş-birliği de yeni bir ivme kazanmış oldu.