0530 708 54 54
0530 708 54 54
20 Kasım 2017 Pazartesi 13:27:00 - Güncelleme:20 Kasım 2017 Pazartesi 15:36:00

Çin, Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara uyguladığı katliam ve zulüm devam ederken üç aşamalı bir plan önerdi

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 25 Ağustos'tan bu yana şiddet olaylarının yaşandığı ve 600 bin Müslümanın göçe zorlandığı Arakan'daki krizin çözümü için 3 aşamalı bir plan önerdi. Wang, Müslümanların göze zorlanmasını engellenmesi, Myanmar Bangladeş arası görüşmeler ve bölgedeki yoksulluğa son vermek olarak sıraladı.

Myanmar'ın Müslüman katili lideri Aung San Suu Kyi, mevcut krizin patlak vermesinden önce Myanmar'da yapılması kararlaştırılmış olan Asya-Avrupa Dışişleri Bakanları toplantısının bugün açılışını yaptı. 51 Asya ve Avrupa ülkesinden diplomatlar bugün Myanmar'da Asya-Avrupa Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir araya geldi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Arakan'da yaşanan krizin çözümü için 3 aşamalı bir plan önerildi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ilk aşamada sahada ateşkesin sağlanması gerektiği ve bölgede istikrar ortamının oluşturularak insanların zorla göç ettirilmesinin engellenmesi gerektiği söyledi.

Wang, "Bütün tarafların çalışmasıyla şu anda ilk aşamada amaca ulaşıldı. Önemli olan olayların yeniden parlamasını önlemek ve savaşın ateşini yeniden tutuşturmamak" dedi.

Wang, krizin çözümü için ikinci aşamanın Myanmar ile Bangladeş hükümetleri arasındaki görüşmeler, üçüncü aşamanın ise bölgedeki yoksulluğa son verecek uzun vadeli bir plan olduğu belirtildi.

25 Ağustos yaşanan şiddet olaylarının ardından Myanmar ordusu Arakan'da operasyonlara başlamış, operasyonlara Budist fanatik milisler de katılmıştı. 25 Ağustos'tan sonra Müslümanların yaşadığı birçok köy ordu tarafından yakılmış, yaşanan olaylarda çok sayıda Arakanlı Müslüman hayatını kaybetmişti.

Şiddet olaylarından kaçan 600 bin Müslüman, komşu Bangladeş'e kaçmıştı. Myanmar ile Bangladeş, sığınmacıların Arakan'a geri dönüş sürecini başlatmak için görüşmelere geçtiğimiz ay başlamıştı. Habertürk

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX