0530 708 54 54
0530 708 54 54
02 Eylül 2020 Çarşamba 14:27:00 - Güncelleme:02 Eylül 2020 Çarşamba 14:33:00

ABD'ye rest çekti: Vasal devletin değiliz, Çin'le ilişkimiz bizim çıkarlarımız doğrultusunda

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin sözcüsü, Manila'nın yabancı bir güce boyun eğmeyeceğini, Filipinler'in Çin şirketlerine yönelik ABD kara listesinden korkmayacağını ve yaptırım uygulanan firmalarla iş yapmaya devam edeceği açıklamasında bulundu

Duterte'nin Sözcüsü Harry Roque, Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, Duterte'nin Amerikan kara listesine rağmen Çinli işletmelerle devam eden projeleri durdurmayacağını, altyapının ulusal bir öncelik olduğunu ve Filipinler'in kendi çıkarlarını Washington'un çıkarlarına tabi kılmayacağını savundu.

Roque, "Başkan dün gece Amerikalıların Amerika'daki topraklarında ve belki de kendi yetki alanlarındaki askeri üslerinde, Çinli şirketleri kara listeye alabileceklerini açıkladı. Ancak başkanın söylediği şey açık: Amerikalıların direktiflerine uymayacak. Çünkü biz özgür ve bağımsız bir ulusuz ve bu yatırımlar için Çin'e ihtiyacımız var."

Filipinler'in, herhangi bir yabancı gücün vasal* devleti olmadığını belirten Roque, ulusal çıkarları doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi.

Donald Trump yönetimi geçtiğimiz hafta, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı sularda bulunan noktalara asker yığmaya yardım etmekle suçlanan 24 Çin devlet kuruluşunu kara listeye aldı.

Bölgedeki Spratly ve Paracel Adaları gibi bir dizi küçük mercan adası ve ada zinciri, Çin, Vietnam, Malezya ve hatta Filipinler de dahil olmak birok ülke tarafından 'hak iddiası' tartışmasının göbeğinde.

Duterte, Bölgesel anlaşmazlıklar ve gecikmelere rağmen, 6 yıllık bir çalışma olan 'İnşa Et, İnşa Et, İnşa Et' projeleri kapsamında, 2017'den bu yana 180 milyar dolarlık iddialı bir altyapı projesinde ilerlemede kararlı görünüyor.

Çinli firmalar, Sangley uluslararası havaalanının revizyonu da dahil olmak üzere projede büyük rol oynuyor.

Roque, "Yani [Sangley projesi] ve hangi Çinli müteahhidin dahil olduğuna bakılmaksızın diğer tüm projeler devam edecek, çünkü ulusal çıkar, Yap, İnşa Et, İnşa Et kapsamındaki amiral gemisi projelerinin tamamlanmasını sağlamaktır," dedi.

(star.com.tr)

Etiketler : Filipinler Devlet Başkanı ÇİN ABD Rodrigo Duterte
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX