0530 708 54 54
0530 708 54 54
16 Ekim 2019 Çarşamba 09:34:00 - Güncelleme:16 Ekim 2019 Çarşamba 09:35:00

Hac ibadeti kimlere farzdır? 2020 Hac kurası ne zaman çekilecek?

Hac ibadeti kimlere farzdır? 2020 Hac kurası ne zaman çekilecek? sorularının yanıtı arama motorlarında yoğun olarak araştırılıyor. Hac ibadetini yerine getirmek isteyen kimseler, hac ile ilgili aramalar yapıyor. Hac; kutsal kabul edilen mekânları din maksatla ziyaret etmedir. Hac; İslâm'ın beş şartından biridir. Hac kelimesi İbrânce'de hag şeklindedir; "bayram" anlamına gelen bu kelime "bir şeyin etrafında dönmek, dolanmak" mânasındaki hvg kökünden türemiştir. Hac ibadeti ile ilgili merak edilen diğer detaylar haberimizde yer alıyor..

Hac ibadeti kimlere farzdır? 2020 Hac kurası ne zaman çekilecek? sorularının yanıtı merak ediliyor. İslâm'ın beş şartından biri olan Hac; kutsal kabul edilen mekânları dinî maksatla ziyaret etmedir.  Hac kelimesi İbrânîce'de hag şeklindedir; "bayram" anlamına gelen bu kelime "bir şeyin etrafında dönmek, dolanmak" mânasındaki hvg kökünden türemiştir. Hac ibadetini yerine getirmek isteyen kimseler, hac ile ilgili aramalar yapıyor. Hac ibadeti ve kurası ile ilgili merak edilenler haberimizde yer alıyor.

Hac veya hag çok eski bir Sâmî tabir olup İbrânîce'den başka Ârâmîce'de ve Sâbiî dilinde de bulunmaktadır. Kelimenin asıl anlamının "bir şeyin etrafında dönme, dolaşma ve halka oyunu" olduğu, daha sonra bayram mânasını kazandığı belirtilmektedir. Arapça'da "gitmek, yönelmek; ziyaret etmek" anlamlarına gelen hac kelimesi, fıkıh terimi olarak imkânı olan her müslümanın belirlenmiş zaman içinde Kâbe'yi, Arafat, Müzdelife ve Mina'yı ziyaret etmek ve belli bazı dinî, görevleri yerine getirmek suretiyle yaptığı ibadeti ifade eder. Bu ibadeti yerine getirenlere Arapça'da hâc (çoğulu huccâc). Türkçe'de hacı denir.

HAC KURASI NE ZAMAN ÇEKİLECEK?

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl Hac farizası için tarih açıklamadı. Geçtiğimiz yıl aralık ayında ön başvuruları duyuran ve 29 Aralık tarihinde kuraları gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkanlığının, bu yıl da kuraları 27 Aralık 2019 tarihinde çekmesi bekleniyor.

HAC İBADETİ KİMLERE FARZDIR?

Hac Kimlere Farzdır? Haccın Farz Olmasının Şartları Nelerdir? sorularının yanıtı şu şekilde sıralanıyor:

1. Müslüman Olmak
Müslüman olmayan birinin her şeyden önce iman etmesi gerekir. Çünkü iman etmedikçe ibadetleri makbul olmaz.

2. Akıl Sahibi Olmak
Bir kimsenin dini görevlerle sorumlu olabilmesi için akıl sahibi olması gerekir. Aklı yani ceza-i ehliyeti olmayan kimsenin dini görevlerine karşı sorumluluğu da bulunmamaktadır.

3. Buluğa Erişmek
Buluğa erişmeyen kimse için dini görevleri açısından sorumluluk bulunmamaktadır. Buluğa erişmemiş kimse (çocuk) hac yaparsa, buluğa eriştikten sonra da hac yapmakla yükümlü olur.

4. Özgür Olmak
Özgür olmayan (esir, mahpus vb.) kimse için, özgürlüğünü kazanana dek hac farz değildir.

5. Ekonomik Yönden İmkan Sahibi Olmak
Zorunlu ihtiyaçları haricinde hacca gidip dönünceye dek kendisinin ve bakmakla yükümlü oldugu ailesinin geçinebilecegi maddi güce sahip olmak.

6. Sağlıklı Olmak
Hac farizasının bir kimseye farz olabilmesi için o kimsenin bedenen bu ibadeti yapmaya gücü yetmesi gerekir. Hac ibadetini bedenen yapamayacak kadar hasta olan kimse için hac, farz değildir. Ancak hac ibadetinin geciktirilmemesi ve özellikle yaşlılık dönemlerine bırakılmaması gerekir.

7. Yol Güvenliğinin Bulunması
Haccın bir mümine farz olabilmesi için yol güvenliğinin olması gerekmektedir.

8. Haccın Farz Olduğunu Bilmek
Müslüman olmayan bir toplumda yaşayan ve haccın farz olduğunu bilmeyen Müslüman, bu farzı öğrenene kadar kendisine hac farz olmaz.

9. Haccın Vaktine Yetişmek
Bir Müslüman’a hac farz olabilmesi için haccın eda edileceği vakte yetişmiş olması gerekir.

10. Kadınlarda Can, Mal ve Namus Güvenliğinin Sağlanmış Olması
Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre bir kadının haccedebilmesi için kendisine refakat edecek eşi veya bir mahreminin olması gerekmektedir.

11. Eşi Vefat Etmiş veya Eşinden Boşanmış Kadınların İddet Süresi
Eşi vefat etmiş veya eşinden boşanmış kadınların iddet sürelerini doldurmuş olmaları gerekmektedir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX