0530 708 54 54
0530 708 54 54
10 Ekim 2018 Çarşamba 00:00:00 - Güncelleme:10 Ekim 2018 Çarşamba 00:00:00

Soğuk algınlığına yoğurt çiçeği

Kuru öksürük ve soğuk algınlığından kurtulmak için 'yoğurt çiçeği'yle hazırlanan çayı içebilirsiniz. Bu çay aynı zamanda mide bulantısı ve ülsere de iyi geliyor. 

Eskiden peyniri mayalamak için kullanılan yoğurt çiçeğinin, günümüz teknolojisiyle incelendiğinde birçok hastalığa derman olduğu ortaya çıktı. Soğuk algınlığı ve devamında gelen öksürüğü geçirmenin yanında faydaları saymakla bitmeyen yoğurt çiçeği için bitkisel tedavi uzmanları bel ve sırt ağrıları, dişeti hastalıkları, mide kasılmaları, bulantı ve ülser gibi birçok hastalığa iyi geldiğini söylüyor.  Yoğurt çiçeğinin 30-60 santime kadar uzayan ve altın sarısı renkte olan çiçekleri vardır.

Cilt hastalıklarını geçirir

Kazotu ve çoban süzgeci şeklinde de isimlendirilen üçüncü ırkı, bilhassa çiçek açma vakti yana yatar gibi bir şekilde durur. Çalılıklarda ve yol kenarlarında bulunur. En fazla şifa verici özellik, taze bitkilerde yer alır. Kış aylarında bile kar bulunmayan yerlerde, kuru otların arasında yetişebilir. Bu yararlı bitkinin üç ırkının hepsinin de şifa yeteneği aynı şekilde kuvvetlidir. Yoğurt otu çayı, böbrek, dalak, pankreas ve karaciğeri toksik olan atıklardan temizler. Kansızlık, ödem ve göğüste bulunan sancılara karşı yararlıdır. Bu çay haricen uygulandığı zaman birçok deri hastalıklarına, yara, kara nokta ve kan çıbanına karşı iyi gelir. Ilık olarak kullunıldığında yüzü gerginleştirir. Taze sıkılan suyu hasta deriye sürülüp kurumaya bırakılırsa yaraları iyileştirir. 

Ses kısıklığına gargara

İki çay kaşığı  ince kıyılmış taze yoğurt çiçeği, 150 ml kadar kaynamış su içerisinde haşlanır. 10 dakikalık bir demleme süresinin ardından süzgeç yardımıyla süzülür. Buna göre yoğurt otu çayı sıcak şekilde çay olarak tüketilebileceği gibi biraz ılınması beklenerek, özellikle de ‘ses telleri’ için gargara yapılarak da kullunılabilir. Böylelikle hem ağız, hem solunum yolları hem de boğaz bölgesinde söz konusu olabilecek her türlü hastalığa karşı tedavi etkisi teşkil edilebileceği gibi yüksek seviyede doğal bir korumanın da sağlanabilmesi mümkün olur. 

KREMİ DE HAZIRLANIR

Cilt hastalıklarına da iyi gelen yoğurt çiçeği, krem olarak da kullanılabilir. Taze yoğurt çiçeği yapraklarının (saplarıyla) ideal miktarda olacak şekilde 3 dakika kadar yüksek ateşte kaynatılması ve daha sonra ılımaya bırakılması gerekir. Ilıma tamamlandıktan sonra ise süzgeç yardımıyla süzülerek ardından kıvam ve yumuşama kazandıracak seviyede üzerine tereyağı ilave edilip, karıştırılır. Krem kıvamına gelene dek karıştırılan karışım daha sonra buzdolabında saklanarak, gerekli olduğunda bölgeye doğrudan uygulanabilir.

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX