0530 708 54 54
0530 708 54 54
02 Ekim 2018 Salı 00:00:00 - Güncelleme:02 Ekim 2018 Salı 00:00:00

Öksürük kesen ballı siyah turp

Salatalarla tüketildiğinde bağışıklığı güçlendiren siyah turpun çayı, boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi geliyor. Balla karıştırıldığında gribi önlüyor. Lapası da bel fıtığı ve boyun ağrılarını geçiriyor. 

Eşek tur­pu, kara turp ve yaban turpu olarak da bilinen siyah turp, hem lezzetiyle hem de sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekiyor. Siyah turpun farklı şekilde kullanımları vardır. Özellikle öksürüğe çok iyi gelen turp, daha birçok faydasıyla aynı zamanda çocuklar için de çok önemli bir besindir. Tüm bu etkileri iyi yönde olsa bile aslında siyah turp, safra kesesi hastalıkları olan insanların kesinlikle tüketmemesi gereken bir bitkidir. 

BİR GÜN BOYUNCA BEKLETİLMELİ 

Acı bir tadı vardır. Bu nedenle eğer suyunu içecekseniz, kesinlikle elde ettiğiniz turp suyunu bir gün boyunca dolapta bekletin. Bu şekilde bekletilen turp suyu, acılığını tamamen atacak ve çok daha lezzetli bir  hal alacaktır. Bazıları turp suyunu direkt olarak içmek yerine balla karıştırarak kullanır. Siyah turptan daha fazla lezzet almak isterseniz turpun üzerine limon ve tuz atarak tüketebilirsiniz. Bu şekilde yenilen turpun lezzeti de oldukça fazla olacaktır. 

BOL BOL C VİTAMİNİ İÇERİYOR 

C vitamini eksikliği olanlara kara turp tüketmesi şiddetle tavsiye edilmektedir. Özellikle kışın içinebal koyarak tüketmek hem hastalıkların giderilmesine yardımcı olur hem de bağışıklık sistemini hızlı bir şekilde güçlendirir.  C vitamini kış ayları için oldukça önemli bir vitamin türüdür, çünkü gribin ve soğuk algınlığının önlenmesinde inanılmaz derecede fayda sağlar.  

ASTIM HASTALARINA ÇARE OLUR 

Düzenli bir şekilde tüketildiğinde grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha hızlı vücuttan atılmasını sağlayacaktır. İçerisindeki vitamin ve mineraller bu gibi hastalıkların ortadan  kalkması için büyük bir etkendir. İnsanlarda tükürük ve mide salgısını artırması nedeniyle sindirimi kolaylaştırır.  Hazımsızlık ve sindirememe gibi durum varsa kesinlikle bol bol tüketmelisiniz. Turpun en önemli özelliklerinden bir diğeriyse astım hastaları içindir. Aslında astım hastalarının bol bol turp tüketmesi gerekmektedir. Çünkü turp tüm solunum yolu hastalıkları için oldukça mükemmel bir besindir. Özellikle alerjik astım hastalığını bu şekilde önleyebilirsiniz. 

Binbir derde deva oluyor

İçerdiği yüksek miktardaki antioksidandan dolayı kan damarlarını hasardan korur. İnme ve felç riskini azaltır.

Düzensiz kalp atışları, yorgunluk ve kas kramplarının geçmesine yardımcı olur.

Kabızlığı önleyerek sindirim sistemini kolaylaştırır. 

Terleterek toksinlerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlar.

Öksürüğün kesilmesine yardımcı olur. Bronşiti hızlı bir şekilde geçirir, balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır. 

Nasıl hazırlanır? 

İlk olarak turpu yıkayın.

Siyah turpun tepesini kesin ve küçük bir delik oluşturun.

Daha sonra içerisine bir miktar bal ekleyip, turpu bardağın üzerine yerleştirin. Çünkü turpun altında sızıntı olacaktır ve siz o sızıntı halinde bardağın içine akan sıvıyı içeceksiniz.

Bu işlem için 12 saat beklemeniz gerekmektedir. 12 saatin sonunda bardağa akan sıvıyı içmeye başlayabilirsiniz. 

AKCİĞERLER İÇİN ETKİLİ 

Siyah turp akciğerler için de faydalıdır. Turpun uzun sürekullanılmasıyla akciğerler ve karaciğer hücrelerinin güçlendiği bilinmektedir. Aslında turp tüketildiğinde bu hücreleri uyarır ve daha hızlı yenilenmelerini sağlar. İştah açıcı özelliği nedeniyle kilo almak isteyenler yiyebilirsiniz. Yemeklerde tüketerek iştahınızı daha da açabilirsiniz.

AĞRILARI GEÇİREN LAPA 

Şifasından faydalanmak için bitkinin yumrukökü sonbaharda sökülür. Te­mizlenip iyice rendelenerek yenir ya da ufak parçalara bölünmüş yum­rukökünden bir tatlı kaşığı alınarak üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 5 dakika süreyle demlendirilir. Hazırlanan bu karışımdan günde 3 defa birer bardak içilir. Grip ve yüksek ateşte, içilen miktar artırılabilir. Siyah turp romatizma, bel ve sırt ağrılarına da iyi gelir. Bunun için, bitkinin yaprak ve çiçekli bölüm­leriyle lapası hazırlanır ve şikayet edilen yerlere bu lapa dıştan uygulanır. 

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX